Veckans dansband 37. Kvarnby

9 sep
Kvarnby
Kvarnby

Norrland underbara Norrland. Vi har styrt kosan norr ut och hamnat i Västerbotten, nämligen i staden Skellefteå. Den ligger där E4:an möter Skellefteälven, cirka 15 km uppströms från Bottenviken och Skelleftehamn. Staden är kanske mest känt för företaget Boliden och ishockeylaget. Kommunens helägda kraftbolag, Skellefteå Kraft är det näst största svenskägda kraftbolaget (efter Vattenfall AB).

Kända personer med anknytning till Skellefteå kan göras lång.
Hardy Nilsson, ishockeytränare, Curt Lundmark, ishockeytränare, Margot Wallström, politiker, Victoria Silvstedt, fotomodell , John Houdi, trollkarl och Stig Larsson, författare och dramatiker är några av dem. Finns der då några dansband på orten? Ja självklart! Varje ort med självaktning har ju ett dansband. Kvrnbypojkarna eller Kvarnby som man numera heter.

Dansbandet Kvarnby spelar fortfarande upp till dans efter 47 år i dansbandssvängen. Välkända låtar från 60-talet och fram till dagens musik är det som gäller.

Sitt första ”riktiga” bandnamn var Kvarnbypojkarna. Det var i Burträsk som man tog sina första ackord På en vind i en lada började kopplade samman diverse apparater så som man själv tyckte det passade. Inte alltid som det fungerade. Men man lärde sig efter hand hur sladdar och sånt skulle sitta för bästa resultat. Man började sedan så sakteliga öva på några låtar.

Gamla orkesterbilder på Kvarnbypojkarna
Gamla orkesterbilder på Kvarnbypojkarna

Så en vacker sommardag kom det en fiskhandlare som kände till några medlemmar i bandet. Han ville anlita dem för en spelning. Just då hade man inget bra namn på orkestern. Man hade tidigare gjort några enstaka spelningar under namnet Bulster, men tyckte inte det passade. Det fanns ett band som hette Countrypojkarna som man diggade. Eftersom man var från Kvarnby blev namnet givet. Kvarnbypojkarna skulle man heta.

Namnbyte till att bara heta Kvarnby blev det i mitten av 80-talet. Det var när man skulle stripa den nya orkesterbussen kom man på att vi stryker halva namnet. Och så fick det bli.
Detta i kombination att man inte ansågs sig vara pojkar längre gjorde att namnet blev kort och gott Kvarnby.

kvarnby1302

Orkestern spelade på och gav ut en del skivor. Man har genom åren medverkat på diverse dansbandsforum och galor. Spelställena är allt från folkets hus och parker till mysiga logar och dansrestauranger.

En styrka som bandet har är att man inte använder sig av några studioinspelade bakgrundr. Man spelar och sjunger allt själva. Det är danspubliken som är drivkraften. Fler och fler kommer och har upptäckt att levande musik och musiker är roligare att dansa till

Kvarnby har alltid spelat den musik man själva tycker om. Det är nog svårt att spela musik man inte själv tycker om och tror på. Man ser alltid till att hålla repan vid liv genom att ofta repa in nya låtar så att publiken inte skall tröttna på dom.

Några minnesvärda spelningar har det blivit genom åren. En nyårsafton i Övertorneå visade det sig att en stripdansös skulle uppträda i pausen. Hon ville att orkestern skulle spela under hennes framträdande. Resultatet blev en show till tonerna av en Tango.

På en annan spelning var det kylan som gjorde sitt till. Utetemperaturen visade sig vara -36 grader. Till dansen kom det blott 4 personer. Idag kommer det betydligen fler personer til danserna man spelar på. Man spelar i stort sett bara i norrland då man har andra jobb vid sidan av spelandet. Det är fortfarande fin mogen dansmusik som står på repertoaren

kVARNBY LICW

Bandet består av:
Ulf Viklund – Bas & Sång
Tage Viklund – Trummor
Sören Sundström – Keyboard & Dragspel
Benneth Johansson – Gitarr
Christer Nyström – Saxofon


Publicerad: 2013-09-09 12:23:33