Reflektioner över Guldklavegalan

13 jul
Guldklaven 2014
Guldklaven 2014

Så var årets Guldklavegala över för i år. Några går glada från galan medans andra kanske är mindre glada inombords men utåt glada för sina kollegor som vann. Som vanligt var det ganska förutsägbart vilka som skulle få lämna galan med en klave i handen. Gästartisterna på galan bestod av folkkära artister som även dom på något sätt var förutsägbara men för den skull inte dåliga.

Gunild Carling som jobbat en del med Thomas Deutgen var så klart på plats. Hon inledde med en bejublad version av Claes-Göran Hederström dänga från 1967 ”Det börjar verka kärlen banne mig”. TopCats spelade ett fräckt rockabilly nummer. Svenne Hedlund var på plats som prisutdelare och sjöng även två låtar i form av ”Caddilac” och ”Sunny Girl”.

Årets sångerskor respektive sångare var framme och sjöng varsina låtar varav en del i duetter. Anna Sköld och Sandra Estberg levererade som vanligt. Hade hoppats på att någon av dessa förtjusande damen fått en klave. Men icke. Jack Vreeswijk och Olle framför ”Bbrevet från kolonin” i en minst sagt udda version. Jag gillar nog originalet bättre. Arvingarna framförde ”Finns det nån annan än du”. Duett mellan Lasseman och Elisa Lindström från Elisas som blev årets sångerska.

När det gäller pristagarna så beror det på vilka som har mest röstbenägna fans. Sen kan man ju ibland tycka ett och annat om juryn som från början plockar ut de dansband och artister som är nominerade. Så man ställer sig frågan om Sverige är så fattigt på dansband? Nej så klart att det inte är. Malungs dansbandsvecka har ju 82 olika band inbokade om man räknar med de nordiska orkestrarna som kommer och förgyller galan.

Årets Musiker: Peo Gruvengård Jannez
Årets Musiker: Peo Gruvengård Jannez

Årets Musiker blev ju Peo Gruvengård Jannez. Efter alla dessa år och slit med Jannez är han väl värd denna. Men nu är det ju inte för lång och trogen tjänst man får en klave utanför prestationerna man gjort sen förra gången det var gala. Personligen höll jag en tumme för värmlandsonen Conny Olsson. Om ni bara visste hur många dansbandsplattor som han medverkar på och hur mycket han hörs i dansbandssammanhang utan att man tänker på det.

Årets album: Änglar och en massa kärlek – Arvingarna
Årets album: Änglar och en massa kärlek – Arvingarna

Årets album med Änglar och en massa kärlek med Arvingarna. Välförtjänt! Ett mycket starkt och bra album. Det märks att dom jobbat med det ett tag och att det inte är ett hastverk. Extra kul är det att veta att det grabbarna själva i Arvingarna som lirar på plattan. Tyvärr är det inte alla som gör det idag. Men det är en annan historia som vi inte behöver gå in närmare på här.

Årets sångare: Olle Jönsson
Årets sångare: Olle Jönsson

Årets sångare med mycket oväntat Olle Jönsson som fick en klave för 512:e gången. Känns oerhört nytänkande. Slut på kommentarer :)

Årets sångerska: Elisa Lindström
Årets sångerska: Elisa Lindström

Årets sångerska: blev Elisa Lindström. Jag höll alla mina tummar och tår för att någon av de andra tjejerna skulle få en klave. Otroligt duktiga Sandra Estberg som lyft Martinez något enormt hade gärna fått ta emot en klave. Eller Anna Sköld som med Wizex som gör danskvällarna till något alldeles extra förutom att bara stå och traggla igenom låtarna rätt upp och ner. Hade jag fått bestämma hade ni fått en varsin klave tjejer.

Årets Låt: Det måste gå att dansa till – Larz-Kristerz Sören Karlsson/Peter Larsson
Årets Låt: Det måste gå att dansa till – Larz-Kristerz Sören Karlsson/Peter Larsson

Det måste gå att dansa till Årets Låt. Och visst kan man dansa till den låten som Larz-Kristerz framför. Men nu är det ju egentligen inte dom som vann utan låtskrivarna. Men å andra sidan är det ju ett samspel mellan låtskrivare och orkester. Du kan ju skriva världens bästa dansbandslåt men vad hjälper det om inte ”rätt band” framför den eller ännu värre om den inte går att dansa till. Starkt jobbat Sören Karlsson & Peter Larsson som skrivit låten.

Årets dansband: Sannex
Årets dansband: Sannex

Årets dansband blev Sannex. Hoppades på mina favoriter i Streaplers. Men kom sedan på att Sannex kunde inte bli mer rätt val. Streaplers som kuskat runt på vägarna i över 50 år har ju som publik och har absolut inget mer att bevisa. Sannex är ett ungt hungrigt band även om namnet som sådant existerat i snart 30 års tid. Så tummen för Sannex som lockar ut en ny generation på dansgolvet. Fortsätt med detta grabbar.

Årets skapstipendiater: Kent Fingal och Haidi Krohn
Årets skapstipendiater: Kent Fingal och Haidi Krohn

Årets skapstipendiater blev Kent Fingal och Haidi Krohn. Dessa två personer som varit eller är hovleverantörer av låtar till Lasse Stefanz. Kul att få hur dom ser ut. Man har ju bara sett deras namn i skivkonvoluten. Jo jag köper Lasse Stefanz plattor, jag erkänner. Men jag köper dom några månader efteråt då dom hamnat i reabackarna. Tyvärr fann jag ingen bild på låtmakarna därav en bild på toner

Juryns specialpris: Viking Lines nöjesteam på Cinderella
Juryns specialpris: Viking Lines nöjesteam på Cinderella

Juryns specialpris gick till Viking Lines nöjesteam på Cinderella för deras satsning på dansband under Cinderellas dansbandsvecka som man har. Dick vet jag inte om man har något samarbete med Malungs dansbandsvecka vad gäller denna gala. Men kul att dom får priset. Grattis nöjesteamet på Cinderella.

Sveriges radios pris: Callinaz
Sveriges radios pris: Callinaz

Sveriges radios pris: Callinaz Så rätt som det kan bli. Unga hungriga musiker som ser till att branchen lever vidare. Det finns några nya band som r på väg upp vilket är glädjande. Callinaz har kämpat hårt för att nå dit dom är idag. Så man kan lugnt påstå att detta är en arbetsseger. Bra val Sveriges Radio.

Publicerad: 2014-07-13 23:05:59

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.