Intresset

Ett intresse som jag haft sedan jag varit ungefär 4-5 år är lokaltrafik och framför allt bussar. Jag samlar på busstidtabeller, bussmodeller och annat som har med bussar att göra. Att åka buss är inget som jag tycker är tråkigt, snarare tvärtom.

För några år sedan var jag till Spårvägsmuseet i Stockholm och tittade på bussar. Just den dagen hade jag tur eftersom man då hade gratis rundtur med en gammal Dubbeldäckare av typen Leyland Atlantean från 1967. Detta resulterade i att jag och min familj fick följa med gratis på ungefär en timmes guidad busstur i Stockholm. Det var något alldeles extra. Dagen till ära hade man en dubbeldäckare. Så man satt högst upp och nästan längst fram och fick således en underbar utsikt över Stockholm. Gissa om det var kul. På museet presenteras SL från start fram till idag. Det var kul att se hur utvecklingen har gått framåt. Från hästdrivna åkdon fram till dagens moderna bussar, tunnelbanvagnar och spårvagnar. Man kan onekligen säga att det är tur att utvecklingen går framåt.

Jag kan inte riktigt säga vad det är som gör att detta med bussar och lokaltrafik fascinerar mig så mycket. Det har ju hängt i lite sedan man var liten. Drömmen var ju att bli busschaufför i Storstockholm. Detta är något som jag är lite glad över att jag inte blev. När jag var uppe i Stockholm för ett tag sedan så fick jag se hur stressigt det var med pressade tider och fullsatta bussar med mera. Det är något lite lugnare i Kristinehamn även om jag hört och sett att det kan vara stressigt härmed, men inte på samma sätt som i Stockholm.

Men nu blev jag inte busschaffis utan jobbar med reklam i stället. Jag har bland annat gjort en hemsida om bussar för att utåt visa mitt intresse. Till en början hade jag detta på min egen hemsida men eftersom materialet och informationen ökade så tyckte jag det kunde vara kul att presenteras mina bussbilder och annat på en hemsida med bussar. Busswebben heter den. Tyärr är den dåligt uppdaterad. men jag har i alla fall fått en hel del beröm för hemsidan av andra ”bussdiggare”.

Men jag slår nog inte Michael Nilsson, mest känd som Bussmicke. Han är en kille som bor i Stockholm och som lever med bussar och sådant 24 timmar om dygnet verkar det som. Han har en hemsida med gissningsvis mycket bilder han har med gissar väl kanske på en 20 000 bilder eller så. På sin hemsida visar han massa bussbilder som är roliga att se. Man kan säga att Mikael är en riktig ”Bussnörd”. Riktigt så fanatisk är inte jag.

Allt om bussar m,m är intressant för mig, alltså inte bara det gamla utan även nya tekniken i bussar och spårtrafik fascinerar mig.

Förr arrangerades bussens dag (länstrafikens dag) runt om i landet. Ett arrangemang som man såg fram emot. I Kristinehamn har man inte varit så flitig att arrangera det så jag har oftast begett mig till Karlstad och Stora torget, där dom har haft gamla modeller och senaste tekniken, utställningar tävlingar m,m. Nu för tiden vet jag inte hur det är med denna dagen.