Boktips

LÄTTLÄST FAKAT BOK OM DANSBAND

Dansband är en del av den svenska kulturen och de spelar musik som passar att dansa till. Men vilken typ av dans? Och hur jobbar ett dansband? Visste du till exempel att många dansband spelar 150 kvällar på ett år?
den här boken finns både historiska fakta och nya intervjuer med populära dansband.
Fakta om … är en serie faktaböcker med roliga och aktuella ämnen, den snygga layouten med massor av färgbilder lockar till läsning. Tack vare att böckerna har innehållsförteckning, faktarutor, punktlistor, diagram, tabeller och register tränar eleven upp förmågan att läsa faktaböcker.


SKOGHALLS FOLKETS HUS OCH PARK

boken ”Folkets Hus-föreningen i Skoghall 100 år” är en bok om Folkets hus Skoghalls historia. Författare bakom denna läsvärda bok är Jan-Olof Hesselstedt. Han jobbade på bruket, är nu pensionerad sen drygt fem r. Boken innehåller mycket bilder och gamla dan och artistprogram. En riktigt nostalgibok med andra ord.


DANSBAND GLÄDJE & GEMENSKAP
dbbok_carrosbok
En bok om Dansbandskulturen skriven av: Carro Pettersson. En dansbandstokig från Sörmland. Som är uppväxt med dansband och som gjort en bok på ämnet. Det hela började med att hon kikade på reprisen på Dansbandskampen. Först ut Bengt Hennings. Redan där var hon fast. Sedan började introduktionen för dansbandet som skulle komma att förändra i princip hela mitt liv. Hon har varit på över 50 platser i Sverige och det hon har sett har givit henne så mycket glädje och så mycket intresse. Denna bok gav hon ut för att försöka göra porträtt av den glädje och den gemenskap som finns inom dans kulturen.


DE FÖRSTA LJUVA ÅREN (OCH DE ALLT FÖR TJOCKA LÅREN)
dbbok_chlindbergs
Boken om countrydrottningen Christina Lindberg De första ljuva åren (och de alltför tjocka låren)är en rolig och rörande biografi. Christina fick sitt första arvode endast fem år gammal, vann sin första talangtävling vid 11 års ålder, fick ett skivkontrakt och började turnera som 13-åring. Hon har uppträtt med några av de största i nöjesbranschen och hon har slagit alla tiders rekord på Svensktoppen tillsammans med dansbandet Lasse Stefanz och hitlåten De sista ljuva åren. Men att gå från barnstjärna till countrydrottning var ingen enkel resa. Framgången hade ett högt pris. Bakom alla succéerna hotade två mörka moln – en ständig rädsla för att hennes bakgrund som resande och de livshotande ätstörningarna skulle avslöjas.


CHRISTER SJÖGREN – MED MINA EGNA ORD
dbbok_chsjogren
Detta är Christers första självbiografi berättat för Kerstin Thunberg. Boken gavs ut 1996. En av Sveriges mest kända dansbandsmusiker, värmlänningen C.S. berättar om sitt liv, sin karriär och sin egen och dansbandet Vikingarnas utveckling mot framgång.Vad döljer sig bakom löpsedelsrubrikerna? Vad är sant? Vad är påhittat? Detta är Christers egna ord, hans mycket öppenhjärtliga berättelse.


DANSBAND 94/95
dbbok_dansband9495
En dansbandsbok som Får Jag Lov gav ut för att pressentera några dansband med text och bild. Adak & Co gav ut boken 1994. Bland dansbanden som är med kan Danzells, Arvingarna, Carina Jaarneks, Grönwalls, Finezze, Höilands, Lasse Stefanz, Pernillas, Salut, Schytts, Zlips, Wahlströms, Mickeys Nonstops, Towe Widerbergs, Lighters och Thor Görans totalt medverka 36 dansband i boken. Boken distrubierades till en rad olika arrangörer runt om i landet. Tanken var att det komma en ny bok året efter men så blev inte fallet.


DANSBANDBOKEN
dbbok_dansbandsboken
Dansbandsboken är en trevlig inbunden bok med allt du vill veta om Vikingarna, Friends, Schytts, Wahlströms, Black Jack, Streaplers Matz Bladhs, Date, Thorleifs, och Fernandoz med flera. Här finns info om medlemmarna kryddat med lite anekdoter från deras spelningar. Boken är skriven av Theresia Thylin


DANSBITEN
dbbok_dansbiten
I den här boken skildras berättelsen om 35 dansband. För många som går ut på dans är bara frontfigurerna välkända. Här möter vi alla i banden. Läs och kolla bilderna, lär känna medlemmarna i ditt favoritband! Barbados, Bengt Hennings, Black Jack, Blender, Bob Stevens, Callinaz, Canyons, Chiquita, Claes Lövgrens, Deléns, Dolbyz, Donnez, Drifters, Grönwalls, Fernandoz, Jannez, Jive, Joyride, Jontez, Kindbergs, Larz Kristerz, Martinez, Mats Bergmans, Matz Bladhs, Per-Håkans, Sannex, Scotts, Stensons, The Playtones, Thoréns, Titanix, Tonix, Wizex, Voize, Znits.
Bokens författare Roland Andersson har ett förflutet som journalist och redaktionschef på Blekinge Läns Tidning i Karlskrona.
I 20 år har han haft förmånen att regelbundet få skriva om dansmusik. Mötena med dansbandsmusiker har gett honom många fina upplevelser. Roland tillhör också den lyckliga skara som träffat sin kära livskamrat under en danskväll.


VI SVINGER OSS I DANSEN
dbbok_danseboka
Norsk dansbandbok som jag inte vet så mycket om tyvärr.


DET VAR DANS I FOLKETS PARK
dbbok_dansifolketspark
Boken om svenskarnas älskade Folkpark. Precis som vi minns den. Här finns allt; förtrollande sommarkvällar, knastret från grusgången, de kulörta lyktorna, varmkorven och läsken, den nya kappan och sviden, de spännande artisterna, musiken, dansen förstås och förhoppningarna att möta Honom eller Henne, romantiken …
Sextio män och kvinnor över hela landet berättar i Det var dans i Folkets Park om den svenskaste av företeelser. Här möter Du besökare, personal och kända folkparksartister som Lill-Babs, Björn Ulvaeus och Owe Thörnqvist. Nostalgivarning utfärdad. Kom med upp på banan!


DANSMINNEN
dbbok_dansminnen
Sommar betyder för många dans på banor med anor! Projektet Dansminnen är ett fint samarbete mellan Föreningsarkivet, Jamtli och Länsstyrelsen i Jämtland.
År 2007 uppmuntrades länsborna att dela med sig av texter och bilder, och över hundra personliga berättelser om dansminnen samlades in. De finns nu bevarade på Föreningsarkivet i Östersund.
Hälften av dem finns publicerade i boken Dansminnen, med undertiteln moderna möten – magiska kvällar, 2008. Här finns också läsning om dansandets historia, om musiker, arrangörer och alla dansställen som funnits – dansbanor, föreningshus, logar och hembygdsgårdar.


DET VAR DANS
dbbok_detvardans
Det var dans är enbok om västvärmländsk dansbandshistoria skriven av Jan Larsson, research, och Kjell ”Keeper” Emanuelsson. Detta är en fyllig bok om flera västvärmländska dansband med flera fina foton både i svartvit och färg och med en enorm historikbank. Ett enormt arbete har gjort på att få fram text och bildmaterial till boken.


MITT LIVS NÖJESFÄLT
dbbok_ekebo
”Mitt livs nöjesfält” är en bok om nöjespappan Bertil Johnsson och hans 30-årsjubilerande nöjesanläggning Ekebo 1994. Detta ställe utanför Munka-Ljungby utanför Ängelholm är n av landets största nöjesanläggningar. Denna jubileumsbok handlar om såväl Ekebo som som dess grundare. Här blandas historier om hur Bertil för det mesta hur han mestadels utan bygglov låtit uppföra byggnader till denna imponerande anläggning till hur han köpte en cirkus och skidanläggning. En läsvärd bo om detta imponerande dansställe.


FLAMINGOKVINTETTEN
dbbok_flamingokvintetten
Before The Final Tour Concert innehåller ett urval av aldrig tidigare publicerade fotografier av Flamingokvintetten med crew på och bakom scenen under en tioårsperiod fram till de sista förberedelserna av The Final Tour Concert. Boken börjar säljas som konsertprogram vid Flamingokvintettens konserter runt om i Sverige med start 3 oktober 2014.


HEA SVNSA FOLKETS PARK
dbbok_folkparker
Hela svenska folkets park är en enda stor K-märkt turné. K-spanarna Staffan Bengtsson och Göran Willis har tillbringat en sommar på folkparksturné. Här berättar de om företeelsen Folkets Park och om alla som genom tiderna har befunnit sig här, från Count Basie till The Hollies och ABBA. Vi träffar eldsjälar och besöker natursköna folkparker över hela landet. Så gillar dnu nostalgi och folkparker är detta boken för dig.


MALMÖ FOLKETS PARK

Malmö Folkets Park är den äldsta folkparken i världen och är idag en av Sveriges mest besökta platser. I över 120 år har folk kommit hit för att äta, dansa, ha roligt och strosa runt. I boken berättas historien om den populära parken genom en unik samling vykort med motiv från parken genom tiderna. Boken innehåller också nytagna bilder av samma platser och en omfattande historisk del.


FOLKETS GRÖNA LUND
dbbok_gronalund
När Jacob Schultheis 1883 öppnade Gröna Lund på en dammig gårdsplan på Djurgården hade tivolit en enda, hästdragen karusell.
I dag finns här flera världsunika attraktioner, som gör Gröna Lund till ett av Sveriges mest besökta turistmål med 1,2 miljoner besökare per år.
Folkets Gröna Lund berättar om den händelserika vägen dit, om hur Blå tåget kom till och om hur Europa fick sitt högsta Fritt fall.
Träffa också märkliga figurer som Texas Tom, Zulka i brunnen och Dr Finkelstein. Möt tivolits ägarfamilj och upplev allt de varit med om under decennierna – glamourösa bröllop, vilda valborgsmässoaftnar och förödande bränder.
Berättelsen om Gröna Lund är också berättelsen om en lång rad av världsartister, Jimi Hendrix får sladden utdragen och Bob Marley slår publikrekord.
Följ med på en hisnande berg- och dalbanefärd genom tivolihistorien, följ med till ”Folkets Gröna Lund”.
Boken innehåller ett rikt bildmaterial, cirka 200 bilder, från hela 1900-talet med tonvikt på 1950- och 1960-talen.


INTE BARA MUSIK – SAMTAL MED INGMAR NORDSTRÖM
dbbok_ingmarnordstrom
Ingmar Nordström berättar öppenhjärtigt för Christer Nilsson om sitt liv – både om roliga och smärtsamma händelser. Ingmar berättar om sin barndom som började att han blev döpt två gånger (!) och om sin uppväxt med många poänger i Perstorp, Tyringe och Kristianstad.
Han berättar om sitt intresse för löpning som började på Perstorps idrottsplats och kulminerade med New York Marathon och om fotbollsintresset som har gett Växjös fotbollslag Öster en trogen supporter.
Vi får följa Ingmars karriär inom musiken som via munspel, fiol och militärmusiken ledde till att han blev kapellmästare för en av landets populäraste dansorkestrar Ingmar Nordströms, som också spelade tillsammans med bland andra Östen Warnerbring, Zarah Leander, Hasse & Tage och Monica Zetterlund.


KIKKI DANIELSSON – ETT SCHLAGERLIV
dbbok_kikki
I Kikki Danielsson – Ett schlagerliv får vi möta människan bakom löpsedelsrubrikerna. Med humor, värme och öppenhjärtighet delar hon med sig av sitt rika liv, av dess tider av sorg och dess stunder av glädje. Kikki Danielsson berättar om sin uppväxt som mobbat fosterbarn, om artistlivets baksidor, om sitt alkoholmissbruk och om hur det är att leva med en svår sjukdom. Men Kikki återger också många dråpliga episoder och minnen från sin långa karriär som artist och bjuder på träffsäkra porträtt av Bert Karlsson och andra färgstarka karaktärer som under årens lopp kommit i hennes väg. Kikki Danielsson – Ett schlagerliv är en gripande och underhållande självbiografi där en av Sveriges riktigt stora artister till slut får ge sin egen version av det som kvälls- och skvallerpressen i årtionden tagit sig rätten att hänga ut till allmän beskådan.


KIKKI DANIELSSON – ETT SCHLAGERLIV
dbbok_kikki2
Samma bok som ovan fast med annat omslag. I Kikki Danielsson – Ett schlagerliv får vi möta människan bakom löpsedelsrubrikerna. Med humor, värme och öppenhjärtighet delar hon med sig av sitt rika liv, av dess tider av sorg och dess stunder av glädje. Kikki Danielsson berättar om sin uppväxt som mobbat fosterbarn, om artistlivets baksidor, om sitt alkoholmissbruk och om hur det är att leva med en svår sjukdom. Men Kikki återger också många dråpliga episoder och minnen från sin långa karriär som artist och bjuder på träffsäkra porträtt av Bert Karlsson och andra färgstarka karaktärer som under årens lopp kommit i hennes väg. Kikki Danielsson – Ett schlagerliv är en gripande och underhållande självbiografi där en av Sveriges riktigt stora artister till slut får ge sin egen version av det som kvälls- och skvallerpressen i årtionden tagit sig rätten att hänga ut till allmän beskådan.


EN MASSA LASSE HOLM
dbbok_lasseholm
I sin självbiografi En hel massa Lasse berättar han om sitt liv i hetluften. Det stormiga samarbetet med Mariann Records och Bert Karlsson som senare sprack. Arbetet med den unga Carola Häggkvist. Stikkan Andersons förslag om att ta över efter Abba-killarna. Hur han blev programledare först i Tv4 och senare för Diggiloo. Om familjen och golfen, där han kunnat vila och koppla av.
Efter 700 låtar och mängder av shower och tv-program är det nu dags att berätta hur det var på insidan, bakom det älskade pianot. Historierna är många och skrivna med samma värme och energi som alltid har varit synonym med Lasse. Boken är skriven tillsammans med Lasses kompis sedan många år, journalisten Claes-Allan Lundin.


MINA SPELMANSMINNEN MED LASSE STEFANZ
dbbok_lassesigfridssons
Läs om hur Lasse och hans spelmanskamrater redan som barn bestämde sig för att satsa helhjärtat på musiken. Om hur de valde att gå sin egen musikaliska väg. Om hur de efter många slitsamma år äntligen fick se sin dröm gå i uppfyllelse. Detta är enligt mig den enda riktiga boken om Lasse Stefanz. 264 sidor inbunden med massor av bilder. En bok om hur Lasse Stefanz bildades, en berättelse om ett av Sveriges populäraste dansband. Följ med på en 25 år lång musikalisk resa.


GAMMAL KÄRLEK ROSTAR ALRIG
dbbok_lassetsefanz
1967 bildades bandet Lasse Stefans. Bandmedlemmarna var då mellan 12 och 14 år och målet var redan från start att bli Sveriges största dansband – detta mål är nu uppnått, med råge! Men vägen dit har inte bara varit en dans på rosor. Journalisten Thomas Deutgen skriver kärleksfullt bandets 45-åriga historia, och tillsammans med fotografen Lina Haskel låter han läsaren följa med i den dieseldoftande turnébussen, i det svettiga omklädningsrummet, på scenen framför tusentals fans, på vägkrogen Rasta utanför Norrköping kl 05.30 en söndag morgon och hemma hos bandets medlemmar.
Lasse Stefanz blev ofrivilligt trendsättare inom dansbandsvärlden då det sista s:et i bandets namn blev ett ”z”, bara för att s:en tog slut på en dansbana under dansbandens gyllene år på 70-talet. 80-talet bjöd på både motgångar, i form av discons intåg, och senare omåttliga framgångar efter skivbolagsbytet till Bert Karlsson vinstmaskin Mariann. Det steget resulterade i guldskivor och svensktoppsrekord med ”De sista ljuva åren”, som höll sig kvar i makalösa 65 veckor.


LISEBERG – FRÅN KOMARK TILL NÖJEPARK
dbbok_liseberg
Liseberg – från komark till nöjespark är skriven av Bo Sigvard Nilsson och Bo Johansson. Lisebergs Jubileumsbok Liseberg AB. Ca 200 sidor ”75 år av glädje och skratt, av trivsamma parkpromenader, av danskvällar och kärleksmöten, av andlöst artisteri och hisnande åkturer… Detta försök att närma sig nöjesparken i bokform är ingen heltäckande historiebeskrivning utan kan snarare liknas vid ett barns förtjusta försök att famna över så mycket som möjligt från ett dignande godisbord. Av stort som smått. Stort och smått har nämligen alltid rymts väl tillsammans på Liseberg, det var det som var meningen med parken från början. Att få med alla evenemang, alla artister, attraktioner, profiler och minnesvärda ögonblick är förstås en omöjlighet. Men att urvalet ska kännas tillräckligt rikt för att hjälpa minnet på traven och öppna dörrar till vars och ens egna skattkammare – det är bokens förhoppning.


EN LITEN BOK OM DANSBAND
dbbok_litenbokom
Vinnare av Guldklaven 2006! Ingen lyssnar på dansbandsmusik. Bortsett från en och annan rakryggad pensionär eller överförfriskad campinggäst, vill ingen bli ertappad med en dansbands-cd i skivsamlingen. Aldrig någonsin. Enligt självutnämnda experter i kultureliten är dansbandsmusik fördummande, ytlig och helt utan existensberättigande. Människor som ägnar sig åt dylik verksamhet är därmed att betrakta som synnerligen ointelligenta varelser tillhörande en socialgrupp så låg att den inte ens är mätbar. Ingen vill verka ointelligent. Så ingen lyssnar på dansbandsmusik. Inte ens dansmusikerna själva. Därför är det med mycket stor förvåning man kan konstatera att den hånade och bespottade dansbandskulturen är en av Sveriges absolut största och mest livaktiga folkrörelser, fast förankrad i den skandinaviska myllan och utan minsta tanke på att skämmas eller be om ursäkt för sin förekomst. Ett fenomen som varje vecka året om lockar tiotusentals människor ur stugorna och ut på dansgolv över hela landet. Dansband engagerar, gläder, provocerar och underhåller. Allt i en enda salig röra. Dansband är en företeelse som inte lämnar någon oberörd; möjligen störd eller rörd. Kanske beror det på att dansband är lika svenskt som midsommar, kräftor och att vara lagom men också en aning skämmigt, som att klippa ut rabattkuponger, panta flaskor, gilla Carola och peta näsan. Sådana saker vi alla gör mest hela tiden men inte riktigt vill kännas vid. ”En liten bok om dansband” är ingen sensationsskrift som avslöjar vem som gjort vad med vem, utan helt enkelt en hyllning, med skärpa och glimten i ögat, till alla dem som håller dansbandsvärlden i gång. Boken innehåller lättsamma, självironiska, lite vassa och smålustiga berättelser om dansbandslivet. Det där du inte visste, eller eventuellt känner igen allt för väl, beroende på vilken sida av scenkanten du brukar befinna dig. Här finns berättelser om allt ifrån den nystartade orkesterns första trevande steg mot ära och berömmelse i Dansbandsland, till det betydligt tröttare kapellet som efter åratal av oglamouröst slit bestämt sig för att lägga ner.


LIVETS BAND
dbbok_livetsband12
Den svenska dansbandskulturens historia i text och bild!
Leif Eriksson tar oss med på en halvsekellång resa under vilken dragspelen försvinner och elgitarrerna dundrar in. Skivinspelningar och Svensktoppen tar musiken in i hemmen. Lokala dansband blir rikskända och ger sig ut på vägarna, de flitigaste spelar 250 kvällar per år. Gagerna växer och Bingolottos Leif ”Loket” Olsson blir dansbandens bäste vän. Men plötsligt blir allting tyst i både radio och TV. Schlager är allas nya älskling. Kvar står en danssugen publik och undrar vad som står på och hur det kunde bli så.
Martin Bogrens bilder från dansbanor illustrerar tillsammans med fantastiska arkivbilder historien om den del av det dansande Sverige som aldrig ger upp.


EN NOSTALGIBOK OM ÄNGBYPARK KNIVSTA

Den har kallats för Sveriges mesta pop-park. Författaren Lennart Runnding & Rolf Jansson har skrivit boken om de legendariska artisterna som spelat i Ängby Park i Knivsta.
Till exempel har Led Zeppelin spelat där under sitt tidigare namn New Yardbirds. Simon & Garfunkel hade sin turnépremiär där 1966 och många andra stora artister som Kinks och Millie har stått på parkens scen.


FOLKETS HUS – ARBETARBORGEN

Folkets Hus i Helsingborg var ett av landets största när det invigdes 1906. Dess imponerande fasad i rött skrombergategel och granit har under ett sekel dominerat Söder. Det är ett mäktigt monument över arbetarrörelsen i Helsingborg. Det var en tillflyktsort för förföljda tankar där man ostört kunde samlas och överlägga om gemensamma angelägenheter. I Helsingborg och på många andra orter i landet hade man handgripliga erfarenheter av behovet av egna samlingslokaler. Det var inte ovanligt att man tvingades ställa in möten eller hålla dem utomhus för att man inte fick hyra någon lokal. Folkets Hus var i ordets verkliga mening ett folkets hus. Det var ett levande hus med omfattande aktiviteter i form av möten, dans, teater, filmvisning, varieté, boxning, basarer, fackföreningsexpeditioner, bibliotek, studierum mm.


DANSHALLEN BELGANET

Boken om det Blekingingska dansstället Danshallen i Belganet och dess 37 år som dansarrangörer. En bok med 238 sidor fyllda med bilder och minnen från danskvällarna under alla år.


SVENSKA BIGORAFER

Detta pionjärverk presenterar ett hundratal biografer från Saga i Kalmar invigd 1906 till Filmstaden i Malmö byggd 1998. Sedan televisionens ankomst i slutet av 50-talet har många biografer lagts ned eller rivits. Några av de äldre singelbiograferna är fortfarande hotade och därför är Kjell Furbergs dokumentation särskilt angelägen.
Kjell Furberg är filmjournalist, arkitekturhistoriker, biografforskare och fotograf.


FRÅN VÄGSKÄL TILL DANSBANA

I slutet av 1990-talet producerade ABF en utställning och en bok med namnet ” Från vägskäl till dansbana”- en dokumentation av dansplatser i Blekinge. 2010 var det dags att ”damma av” utställningen och använda materialet som utgångspunkt för ett större projekt riktat mot äldrevården. Detta blev sedan samlat i en bok på 145 sidor. Bok om dansplatser i Blekinge.


HISTORIEN OM BOKSKOGEN

Om Bokskogen hade det säkert kunnat skrivas mängder av böcker. Många människor har varit enormt engagerade i stället, som funnits i 90 år. Men tiden springer ifrån oss och personerna som var med från början finns inte längre kvar. I den här boken har nuvarande Bokskogen-delägaren Anders Sveningson samlat det doku­menterade material han kunnat hitta och pratat med personer som fortfar­ande kan minnas och berätta om tiden i de Burserydska skogarna. Han hoppas att boken tar dig med på en intressant resa genom en tidsepok som innehåller en enorm samhälls- och teknik­utveckling.


VARDAGSKULTUR I RÖRELSE – FOLKETS PARK I ÖREBRO 75 ÅR 1977

En bok som gavs ut till Brunnsparkens 75 års jubileum 1977


FOLKPARKEN BRUNNSPARKEN 100 ÅR – 1902-2002

En läsvärd bok om Folkets Park i Örebro Brunnsparkens 100 år. En bok fuylld av en massa fakta och bilder för den som vill grotta ner sig i denna fina parks historia.


DABNSMINNEN

I Dansminnen. Ungdomsdanserna i Österbotten och Västerbotten från 1940-tal till 1970-tal förenas två projekt i ett. I Västerbotten och i Österbotten genomfördes åren 2008-2011 två separata studier där minnen från ungdomsdanserna fokuserades. När Svensk-Österbottniska Samfundet i Vasa och Kungl. Skytteanska Samfundet i Umeå beslöt att ge ut en gemensam populärvetenskaplig
skriftserie med namnet Bottniska studier valdes dansminnen på båda sidor om Kvarken som ett av temana. Boken bygger på enkätstudier och nedskrivna berättelser i Österbotten och på intervjuer i Västerbotten. Den tar avstamp i minnen från svensk beredskapstid och finsk krigstid, men har tyngdpunkten på 1950-, 1960-, och 1970- talens dansaktiviteter.
Boken tar upp vad man ansåg om dansen, hur ungdomarna förberedde sig för den, hur de betedde sig på dansgolvet och vad som hände när musiken klingat ut för
kvällen. Boken avslutas med en samling skrönor och andra historier som också de blivit en del av dansminnena. Och hur är det med likheter och skillnader i de västerbottniska och österbottniska dansminnena? Den frågan ger boken många intressanta svar på.


FRÅN PANNRUMMET TILL FOLKPARKERNA GUL Å BLÅ

Från ingenstans till de stora dansbandsscenerna. Här får du följa med på den spännande resa som Gul å Blå gjorde från tidigt 1970-tal till 2000-talet. Samtidigt är det en exposé över dansbands-Sverige under dess storhetstid, berättat inifrån. Massor av inspirerande läsning och många bilder. Dessutom visar boken flera filmer med orkestern genom åren. Kenneth Alsterklev berättar, efter många, långa samtal och stor entusiasm om Gul å Blå.


I AFTON DANS – NÄR EN DANSBILJETT KOSTADE 10 ÖRE

”Dansbaneeländet” var ett uttryck som myntades på 1930-talet av en kyrkoherde i Halland som förfasade sig över synden på och kring dansbanorna runt om i landet. Då som nu upprörde man sig över osedlighet, dryckenskap och olämpligt leverne. Men dansbanorna bredde ut sig, Folkets Park fanns med dans och nöjen. Här skrivs en epoks nöjeshistoria. Swing och Nalen, vokalisttävlingar och kläder. Legendariska artister som Thore Jederby och Alice Babs, Charlie Norman och Thore Ehrling, Georg Vernon och Bon Henders, Arne Domnérus och Gunnar Svensson, Putte Wickman och Monica Zetterlund. Och tidningar och tidskrifter som skrev om dans och musik: Orkesterjournalen, Estrad och Fickjournalen. Dansandet på Skansen och Gröna Lund m.m.


FOLKETS HUS OCH PARK I JÖNKÖPINGS KOMMUN

En bok om Folket hus och Folkets park i Jönköpings kommun.


FOLKETS HUS OCH TEATER I KARLSKOGA

Festskrift – anteckningar om föreningen Folkets hus och park i Karlskoga samt dess verksamhet åren 1900- 1953. Utgiven till invigningen 1953.


DANSORKESTRAR I LINKÖPING UNDER TRE DECENIER

Kamratföreningen Linköpingsmusikerna har i ett omfattande arbete också tagit fram en fortsättning över denna kulturskatt i avsikt att berätta mera om orkestrar och musiker, verksamma under 50-, 60- och 70-talen. Här finns också medtaget vår dans-publik och alla dansställen som var populära under de här åren. Arbetet har bedrivits i projektform, det sk Historik-projektet, som startade under våren 2011 och resultatet finns nu i bokformat.
En unik dokumentation från 1950- 1960- och 1970-talets Linköping. Berättelser och bilder över dansorkestrar och dansställen som då var populåra. Inbunden bok på 128 sidor, full av nostalgi över 80 orkestrar, med unika bilder. Kända Linköpingsprofiler berättar om tidsandan.


MELODIFFESTIVALEN – FRÅN FRACK TILL FOLKFEST

Hanna Fahl berättar den fantastiska historien om Melodifestivalen, som på 60 år gått från stråkar och strama kostymer till en färgstark folkfest – och en kulturinstitution. Vare år bänkar sig fyrtio procent av Sveriges befolkning framför finalen – bara Kalle Anka på julafton kan mäta sig med Melodifestivalen i fråga om popularitet.
Det började med svartvit teve och en dekor som mer hör hemma i en skolföreställning. Men snart började artisterna bli tuffare, musiken folkligare och sändningarna proffsigare. När ABBA vann 1974 började en ny era som lett till vår tids färgblossande, kitschstinna musikfyrverkeri. Men samtidigt ökade hatet mot schlagern och blev så utbrett att Sverige inte ens medverkade i Eurovision ett par år. Sen började Melodifestivalen långsamt men säkert stabiliseras som en kulturell samtidsparad och idag har denna folkrörelse blivit en verklig maktfaktor i svenskt musikliv.
Förutom de stora omvälvande händelserna i programmets historia bjuds bland annat på djupdykningar i nakenchockens ursprung, Roger Pontares kläder, mellanakterna som hyllades – eller utlöste smärre diplomatiska kriser – och vilka artister som beskrivits som deodoranter, korvar eller ogräs. Med sina nästan 200 bilder och skarpa texter är detta en av de roligaste skildringarna av svenskt musikliv som har getts ut i bokform.


OLOFSTRÖM FOLKETS HUS

En bok med historik om Folkets hus i Olfoström. Utgiven 1995. 95 sidor


FICKAN FRÅN SMÅLAND

Flickan från Småland är den rörande, roliga och ibland halsbrytande berättelsen om arbetarklasstjejen från Hovmantorp som blev Charlotte Perrelli med hela svenska folket. Redan som liten sjöng Charlotte för att hon inte kunde låta bli. Hon började turnera som 13-åring i dansband, och lyckades ett antal år senare med hjälp av ett stulet telefonnummer starta en karriär som sångerska i Anders Engbergs orkester. Charlotte har sedan dess bland mycket annat vunnit Melodifestivalen två gånger, Eurovision Song Contest en gång, gett ut nio album, turnerat i flera länder, varit programledare och musikalartist. I Flickan från Småland väljer nu Charlotte att för första gången ocensurerat och öppenhjärtigt ge sin sanning om framgångarna och motgångarna, både som artist och som människa.


SVERIGES SÄMSTA SKIVOMSLAG

I boken Sveriges sämsta skivomslag har vi samlat några av de märkligaste svenska vinylomslagen genom tiderna, från skivor som en gång gick ut i massupplagor, men som nu fallit i oförtjänt glömska. Varje omslag beledsagas av en kommenterande text – om artisten, skivan eller annan kuriosa i sammanhanget.


SCENEN ÄR VÅR

Varje danskväll öppnar dörren till en värld fylld av känslor, stämningar och upplevelser. Denna värld byggs upp av dem som dansar, av musiken som det dansas till och av dem som bjuder på musik. I tre böcker har Margareta Södergård, Marianne Nordman och Alice Lillas låtti de dansande dela med sig av sina minnen och erfarenheter.
I boken Scenen är vår är det de österbottniska dansmusikernas tur att träda fram och i ord och bild berätta om det som de minns från tiden 1950 och framåt. Boken innehåller dels en sammanfattning av enkätsvar och dels musikernas egna berättelser.
Vad minns de då de från sin tid med musiken? Det första instrumentet, den första orkestern, musiken, spelningarna och publiken? Den täta gemenskapen och samhörigheten musiker emellan? Med ett rikhaltigt material bjuder de på sig själva och du som läsare har förmånen att följa dem i deras musikaliska potpurri. Här är scenen deras!


TEATER I FOLKETS PARK

Teater i Folkets Park 1905-1980. Arbetarrörelsen, folkparkerna och den folkliga teatern, En kulturpolitisk studie + repertoarbilaga


TUSEN OCH EN NATT – NÖJESLIV I KRONOBERG LÄN UNDER 100 ÅR

Boken Tusen och en natt, som kom i tryck hösten 2014, är en fortsättning och utvidgning av Sveriges Radio Kronobergs serie Arken och dess rötter om populärmusiken och nöjeslivet i Kronobergslän. Bakgrundsfakta till radioserien som sändes våren 2012, och bildmaterial som samtidigt publicerades på internet, utgjordes i stor utsträckning av det omfattande arkivmaterial som finns på Smålands Musikarkiv i Växjö. Intervjuer, tidningsklipp, fotografier, dokument, fältinspelningar och grammofonskivor. Detta arkivmaterial, tillsammans med ett antal intervjuer som gjordes i direkt anslutning till radioserien, blev tolv entimmesprogram.
Tusen och en natt omfattar bortåt 300 sidor men trots detta sidantal var det många kapitel som av utrymmesskäl inte kunde publiceras. Nu finns de istället här i Tusen och en natt del 2.
Boken Tusen och en natt finns fortfarande till försäljning i Smålands Musikarkivs webbutik och i Musik i Syds reception i Växjö.


TYROLEN 60-TALS PARADISET I SMÅLAND

Följ med på en tidsresa tillbaka till 60-och 70-talet när Tyrolen i Blädinge i Småland var en av södra Sveriges största festplatser och lockade tiotusentals nöjeslystna ungdomar.
Lena Birgersson har träffat artister, musiker, besökare, bybor och ordningsvakter från förr och vi får höra alla deras härliga historier.
Boken skildrar också livet på nya Tyrolen och här finns cirka 150 härliga nytagna foton av fotografen Anders Roos. Tyrolen drar åter igen stora skaror besökare och den fina
folkparkspärlan drivs nu av ett hängivet gäng ungdomar. Samtidigt som de bevarar den unika miljön med dess byggnader och målningar skapar de en modern mötesplats där
alla umgås med alla. Här träffas nu både hårdrockare, punkare och raggare såväl som loppisentusiaster och trädgårdsintresserade.
Förord av Ingmar Nordström och Ola Salo.


VÄRNAMO FOLKETS PARK

Värnamo Folkets Park är en trevlig bok med minnen och historik.
Boken är skriven av Sven-Erik Petersson och utgiven av Föreningen Folkets Hus och Park i Värnamo


UMEÅ FOLKETS HUS

Bok om Folkets Hus Umeå


DÅ NU OCH SEDAN: EN BERÄTTELSE OM MARIEBERGSSKOGEN
dbbok_mariebergsskogen
Conrad Höök, som ärvde herrgården och marken av sin far, satte stort värde på skogen och de vackra omgivningarna. Han sökte därför garanti för att naturen även i framtiden skulle förbli orörd. Som ogift hade Conrad Höök inga egna arvingar. I stället önskade han att Mariebergsskogen skulle skänkas till Karlstad stad, med villkoret att ägorna skulle vårdas och bevaras. Donationen till Karlstad stad verkställdes vid Conrad Hööks död 1895. Hans vädjan har genom åren efterföljts, staden har stått fast vid sitt löfte och Mariebergsskogen har kunna behålla sin unika egenart. Läs mer om Mariebergsskogens historia i Lennart Edbergs bok ”Då, nu och sedan, en berättelse om Mariebergsskogen”.


FESTLIGT, FOLKLIGT, FULLSATT
dbbok_munkfors
Festligt Folkligt Fullsatt är en bok om livet i och runt Munkfors Folkets Hus-Park. Den är skriven av Eliasson Kjell, Forsberg Ewa. Här finns allt om denna fina rörelse i Munkfors. Boken är rikt illustrerad med fina foton av flera av de orkestrar och artister som varit där och underhållit publiken genom åren.


SPELLEMANSBLOD
j:/Mosaic/share/workareapost5212 j:/Mosaic/share/workareapost5212[/caption]
Efter sex spellemannspriser, 37 skivsläptt och många guldskivor efter 40 år bestämde man sig för att dokumentera detta i en bok. Det är journalisten Brynhild Marit Berger Møllersen från Elverum som har följt bandet under en tiosårsperiod och sammanstältl alltsammansi boken «Spellemannsblod. Historien om norges största dansband Ole Ivars. I boken får läsaren bekanta sig mer med medlemmarna som gjort succe med låtar som «Nei, så tjukk du er blitt» og «En får væra som en er». Här avslöjas hur bandet med en genomsnittsålder på 57,5 år klarar av att hålla motivationen på topp inför varje spelning.


LIVAT MED ROYNES

Livat med Roynes handlar om orkesterlivets alla eskapader, påfund och hyss under 50 års turnerande i bl.a. Sverige och USA. Läs om skottdramat i Mexico, resan till Hawaii, en dramatisk flygning över Grand Canyon eller en vådlig bilfärd i Seattle. Boken innehåller även häftiga inslag av variende tokigheter, som hänt under våra resor. Här finns spänning, äventyr, dramatik, romantik samt en mängd roliga saker, som lockar till skratt. Följ med Roynes på turné!


SÅ LÄT DET DÅ
dbbok_salatdetda
En bok av Nils Hahne om musikminnen – dansorkestrar – musikanter i Karlskoga och Degerfors. Boken är utgiven av Karlskoga bergslags hembygdsföreng. En bok i svarvtivv med många foton på olika dansorkestrar som funnits och verkat i Karlskoga och Degefors. När man läser boken förvånas man över hur rikt musikliv det har varit i denna byggd.


DET VAR PÅ SANDGRUND VI MÖTTE VARANDRA
dbbok_sandgrund
Det var på Sandgrund vi mötte varandra är en bok om ett av landets mest klassiska dansställen. Boken har gjorts av tidigare VF-journalisten Gunvor Nyman och formgiverskan Anita Stjernlöf-Lund, som fick erbjudandet efter att Karlstads kommun hade gått ut med en inbjudan. Detta sedan kommunens förre kulturchef Kjell Fredriksson lämnat in ett medborgarförslag om att restaurangens historia borde dokumenteras. Det var 1959 som Karlstads­pyromanen brände ner sommarrestaurangen i Stadsträdgården. Dagen efter lämnade ägaren Paul Jardeby in en ansökan om att bygga en ny restaurang vid Sandgrund, berättar Gunvor Nyman. Den 8 januari 1960 började restaurangen byggas, redan den 27 maj samma år stod den klar – trots att Paul Jardeby efter att halva bygget var färdigt bestämde sig för att den skulle vinterbonas.Den nya boken, som finansieras med pengar från Hjalmar Lagerlöfs fond, var enligt uppgörelsen med kommunen tänkt att bli på 120 sidor, där minst 25 procent av innehållet skulle vara bilder. Det blev 192 sidor och mer än 230 bilder.


STORA DANSBANDSBOKEN
dbbok_stradbboken
En tegelsten om den svenska dansmusikens utveckling under 40 år är ett av höstens mest spännande bokprojekt.Så skrev Michael Nystås om boken när den kom ut i handeln. Stora dansbandsboken 1963-2003 är verkligen ett stycke svensk dansbandshistoria. Boken som är på 447 sidor är ett imponerande lexikon över svenska dansband. Här finns massor av fakta om medlemmarna, diskografier och annan spännande fakta.
Med boken följer en cd med 23 tidigare outgivna sånger.


SPEX, DRAGSPEL OCH ROCK´N ROLL
dbbok_sveningvars
Historien om Sven-Ingvars handlar om två rakryggade grabbar som gjorde rock’n’roll av den svenska folkvisan: Sven-Erik Magnusson och Ingvar Karlsson. De växte upp i bruksmiljö med musikkår och bandylag och spelade första gången tillsammans som tonåringar 1956. Genom åtskilliga samtal med mer eller mindre svårfångade intervjuoffer, med hjälp av tidningsklipp som framför allt Ingvars hustru Biss samlat genom åren, och inte minst genom att iaktta den hängivna konsertpubliken, har jag försökt ge en bild av hur Sven-Ingvars utvecklats från ett lokalt popband till en av Sveriges bästa orkestrar, ett rockband på väg in i nästa århundrade.



SVENSKA DANSBAND
dbbok_svenskadansband
Efter succéböckerna Tråkiga vykort och Kitschiga vykort kommer nu Svenska dansband, en hyllning till den unika stil som vuxit fram i folkparker och på stadshotell. Här visas 130 färgstarka bilder från dansbandens guldålder från slutet av sextiotalet till början av åttiotalet. Här finns kändisar som Vikingarna och Flamingokvintetten men även mer okända förmågor som Kent-Alfs, Godisarna och Moget hej-hej.
Bilderna- ursprungligen idolkort som delades ut vid scenen- är hämtade från Sören Johanssons samling, som sannolikt är den största i Sverige. Han är också eldsjälen bakom sajten svenskadansband.se.
Förordet i boken är skrivet av Inge Fridén, sångare och gitarrist i bland andra Garvis, Sesams och Ramblers. I sin text sätter han bilderna i ett sammanhang och framför allt avslöjar han förklaringen till varför alla scenkläder var så, häpnadsväckande


SVENSKTOPPEN I VÅRA HJÄRTAN
dbbok_svensktoppen
Premium förlag i samarbete med Sveriges radio, P4. Boken för kalenderbitare – 34 år Svensktoppen med massor av bilder, fakta, minnen, skrönor, register över samtliga låtar, artister, kompositörer, textförfattare, listettor m m. Plus CD-skiva med 72 min radiokavalkad.


SVERIGE DANSAR
dbbok_sverigedansar
Sverige dansar är en bok om människor, unga och gamla, som gillar att dansa till dansbandsmusik. Det dansas överallt och i boken tar författarna med dig på en resa som startar i Malung och dansbandsveckan där.
Boken innehåller berättelser om varför man dansar. Om stämningar på och kring dansbanan. Varma och ljusa kvällar. Solnedgång. En stilla foxtrot. En snabb bugg. Hänsyn. Respekt. Gemenskap. Glädje. Lust. Romantik. Erotiska känslor.
I begynnelsen var den moderna dansen – foxtrot och bugg – någonting nytt och spännande som gläntade på förlåten till ett friare och mer upplyst Sverige. Men den ansågs också farlig. För på dansbanan fanns synden och omoralen. Men tiderna förändras. Det våras igen för pardansen och den är på väg att bli kult. Bengt Starrin är professor och krönikör. Har gett ut ett flertal böcker inom det samhälls- och folkhälsovetenskapliga området.
Lena Steffner Starrin är legitimerad sjukgymnast och arbetar på en smärtmottagning.


HISTORIEN OM THORLEIFS
dbbok_thorleifs
Här är boken med bilderna och orden om ett av Sveriges genom tiderna mest populära och folkkära dansband, kultkantade och kulturprisbelönta åren 1962-1995 Författare är Ragnar Dahlberg, Lennart Alm samt Thorleif Torstensson. Rikt fotoillustrerad i färg och s/v. SÅ gillar du Torleifs är denna given i bokhyllan.


VÄGSPAN
dbbok_vagspan
Vägspna dansbandsbussar på turné. Det började som en galen ide för att bli en del av favoritklubben Sunkit. Nu har sju års spaning på dansbandsbussar blivit en bok, ”Vägspan – Dansbandsbussar på turné”. Det rör sig om flera tusen spaningar, men bara ett hundratal valdes ut till boken som omfattar både bilder och text. Första spaningen blev dansbandet Dates smutsvita buss vid en korvkiosk i Mellerud 27 november 2000 och sedan dess har spaningarna bara rullat på. Totalt handlar det om säkert ett tusental men Jerry har långt ifrån varit ensam om att ligga i buskarna och spana. Det har varit allt från Magnus Carlsson i Weeping Willows, folk på DN, TV4, Håkan Hellström oh sist men inte minst Markus Redman som har hört av sig med spaningar.


VIKINGARNA – BERÄTTELSEN OM HELA FOLKETS DANSBAND
dbbok_vikingarna
Vikingarna berättelsen om hela folkets dansband. En bok om nordens störta dansband genom. Den är skriven av Bo Thunberg. Boken är rikt illustrerad med fina bilder och mycket text. Ett gediget hantverk kan man säga om boken. Är man ett Vikingarnafan eller fantast av Christer Sjögren är detta ett måste i bokhyllan.


IDOLERNA – EN DAG MED VIKINGARNA
dbbok_vikingarna2
Idolerna: En dag med Vikingarna är en lättlästbok om dansbandet Vikingarna. Boken är skriven av Katarina Dahlgren och Maria Lantz.


FÅR JAG LOV ATT BERÄTTA

I Christer Sjögrens garage trängs allt från 15 bilar, mopeder, gitarrer, hyllmeter med tidningsurklipp, hundratals beundrarbrev till lådvis med gosedjur och vikingasouvenirer från hängivna fans.
Här möter vi sångaren som sålt mer är 12 miljoner skivor, sjungit Leende guldbruna ögon för både Drottning Silvia och Lady Gaga, lockat miljontals att bjuda upp till dans, krönts till dansbandskung, kysst Carola 122 gånger i Sound of Music, spelat teater med Thorsten Flinck, fått medalj av norske kungen, spelat in fem skivor i Tyskland utan att kunna tala tyska och blivit nära vän med konstnären Lars Lerin.
Följ med in i minnenas garage och läs Christers egen berättelse som med mycket humor och självdistans skildrar den stora livslånga kärleken till musiken, som fört honom från en enkel uppväxt i Hagfors, till enorma succéer med Vikingarna och som soloartist. Framgångar som gett honom både uppskattning från publiken och ett ekonomiskt välstånd som en arbetargrabb aldrig kunde drömma om. Men framgångarna har haft sitt pris. I boken berättar Christer Sjögren om ångest och ett missbruk som accelererade i takt med att karriären blomstrade. Och en viss rikskänd otrohetsaffär.
Finns även som ljudbok. Där framför Christer Sjögren två nyskrivna melodier, Här och nu och En enkel från Hagfors. Boken är skriven tillsammans med Per Berg.

FOLKETS HUS – SPACE IN COMMON
dbbokfolketshuslina
Fotograf Lina Haskel har rest Sverige runt för att titta in i 66 av landets Folkets hus. Dessa samlingslokaler som betytt så mycket för det svenska samhällets framväxt har gett henne känslan av ”ett slags nationellt kollektivt medvetande”.Efterord av historikern och författaren Henrik Berggren.


MÖTEN OCH MÄNNISKOR I FOLKETS HUS OCH PARK

Folkets Hus och Folkets Parker är uppförda av lokala föreningar. 1905 bildades Folkparkernas Centralorganisation, 1932 den första gemensamma Riksorganisationen för Folkets Hus. År 2000 bildades den gemensamma riksorganisationen Folkets Hus och Parker.
Möten och människor är en jubileumsbok med anledning av att det är hundra år sedan Folkets Parkers Centralorganisation bildades. Boken ges ut av Folkets Hus och Parker i samarbete med Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i Stockholm.


KATASTROFALA SKIVOMSLAG

2007 startade Herr Dryck en blogg där han noggrant analyserade och tolkade vinylomslag, det ena mer katastrofalt än det andra. Ur denna samling han nu har valt ut guldkornen, eller ska vi kanske säga bottennappen. Det är en upplevelse som du sent kommer att glömma!


EUROVISION SONG CONTEST 50 ÅR – DEN OFFICIELLA JUBILEUMSBOKEN
dbbokschlager_eurovision50
Eurovision Song Contest firade 50 år 2005 – vilken fantastisk upplevelse det har varit! Och nu är allt sammanställt på ett föredömligt sätt i denna bok, som gjorts under överinseende av arrangören själv, Europeiska Radiounionen (EBU). Från den allra första omgången 1956 – som med endast sju tävlande sändes från en liten teaterlokal i Schweiz med en studio publik på 200 personer – till dagens storslagna evenemang som sträcker sig över två kvällar och årligen ses av över 100 miljoner tittare. Denna unika tävling har i ett halvt sekel levererat såväl oförglömlig pooulärmusik som spektakulär underhållning till TV-tittarna. John Kennedy O’Connors officiella och kompletta skildring av detta internationella fenomen är lika beroendeframkallande som själva programmet och beskriver det ur alla olika aspekter som tänkas kan. Detaljerade texter om varje års tävling – beskrivningar av de otroliga scenkläderna, omröstningsanalyser, tvisterna bakom kulisserna, skandalerna och höjdpunkterna. Samtliga segrande låtar presenteras med bilder på skivomslagen. Boken är genomgående illustrerad med härliga och sällsynta bilder från samt liga tävlingsomgångar. Mängder av topplistor, röstresultat och statistik!Förord av Christer Björkman.


MELODIFESTIVALEN GENOM TIDERNA 1:A UPPLAGAN
dbbokschlager_mellogemtider


MELODIFESTIVALEN GENOM TIDERNA 2:A UPPLAGAN
dbbokschlager_mellogemtider2
Sedan Melodifestivalen började åka ut på turné år 2002 har intresset ökat ännu mer. Plötsligt är det inne att vara med igen och det är inte längre någon katastrof för karriären med en mindre framskjuten placering. De flesta svenska artister, kompositörer och textförfattare har passerat revy under åren och dryga fyrtiotalet vinnarlåtar har fått representera Sverige i den europeiska finalen.
I denna andra, uppdaterade utgåva av Melodifestivalen Genom Tiderna, finns allt samlat. Skandaler och snackisar. Fakta och statistik. Succéer och genombrott. Allt presenterat på ett lättsamt och kåserande sätt om såväl svenska uttagningar som europeiska finaler från starten 1956 fram till och med 2006.
Ögonvittnen berättar om sina upplevelser kring festivalerna; artister, låtmakare, TV-producenter, skivbolagsdirektörer, juryordföranden och kommentatorer. Läs om vad TV sa till Peter Himmelstrand när han vann, om hur Per Herrey blev överväldigad av segern, om Kent Finells påträngande behov och om Pekka Heinos föraningar om Riverdance…
Förord av Svante Stockselius, arrangören EBU:s högste chef för Eurovision Song Contest.
Den definitiva boken som innehåller allt om Melodifestivalen presenterat på ett trevligt och lättsamt sätt! Boken är mycket generöst illustrerad med hundratals färgbilder. Komplett med bl a artist-, melodi- och kompositörsregister.


STORA SCHLAGERBOKEN- BAKOM KULISSERNA
dbbokschlager_schlagerboken
Stora schlagerboken bakom kulisserna av Marie Arpnäs är utgiven av Heja Sverige. Vad är det egentligen som har pågått bakom kulisserna i Melodifestivalen genom tiderna? Varför fick Lill Lindfors och SVante Thuresson inte sjunga in sin vinnarlåt “Nygammal vals” på skiva tillsammans? Vilken var gruppen som enligt Bert Karlsson är “det sämsta sångmässigt som vunnit Melodifestivalen”? Var det fusk när “Stad i ljus” vann 1988? Vem var den egentliga vinnaren 1993 -Arvingarna eller Nick Borgen? Vilket bidrag var orsaken till att Bert nästan förlorade sit skivbolag genom en vadslagning? Berts egen skandallista tar upp händelser och dråliga situationer kring festivalerna från 1958 och 50 år fram i itden. Artister, låtskrivare, programledare med flera berättar om sina egna erfarenheter av tävlingen, liksom stora delar av teamet, inklusive Christer Björkman . som teoretiskt och praktiskt ser till att det verkligen blir en tevesänd underhållning för miljontals tittare. Utöver det kan ni läsa all tänkar statistik och fakta om placeringar, kompositörer, textförfattare, artisterna som försvann och hur många burkar hårspray det går åt under en festivalturné. Stora Schlagerboken Bakom Kulisserna hjälper till att stilla er nyfikenhet kring mycket av det glittriga, snygga, proffsiga fenomenet Melodifestivalen. Liksom de inte fullt så glamorösa baksidorna


SHLAGERHJÄLTAR – FRÅN ABBA TILL LOREN
dbbokschlager_schlagerhjaltar
Schlagerhjältar – Från ABBA till Loreen är en lättläst faktabok om schlager.
Vilket elakt smeknamn fick bröderna Herrey? Vem har skrivit 41 låtar som tävlat i Melodifestivalen? Och vilket är svenskarnas märkligaste scenframträdande genom tiderna? I boken Schlagerhjältar får du svar på detta och mycket mer. Bengt Fredrikson presenterar tio svenska artister som blivit svenska folkets schlagerhjältar och ger en historik över den svenska Melodifestivalen.
Bengt Fredrikson är journalist på tidningen 8 SIDOR och har skrivit många populära faktaböcker för LL-förlaget, senast Titanic – Katastrofen.


GENRERALEN – BARA JAG VET VEM SOM VINNER

Christer Björkman är mannen som förändrade svenskens syn på musik i allmänhet och Melodifestivalen i synnerhet. I Generalen berättar han med humor och värme om sin väg från brådmogen pojke i Borås till att bli en av Musiksveriges mäktigaste män. Om tevedebuten som femåring, om hur han hanterade insikten att han var homosexuell i en mindre tillåtande tid och om kärleksnatten med en av Hollywoods största filmstjärnor. Christer tar oss också med på turné med Roxette och Rocktåget och in i det drogstinna spelet kring Björn Borgs kalsongimperium.
Men framförallt får vi följa med bakom kulisserna på Melodifestivalen som han revolutionerat sedan han tog över befälet för den 2002. Vad gjorde Carola till exempel när hon tappade klacken en minut före sitt nummer i Eurovision 2006? Hur nära var en snöflinga att förstöra den svenska segern i Eurovision 2012? Och hur kunde falska kontaktlinser och en vadslagning med Tomas Ledin och Magnus Uggla leda till att han själv vann Melodifestivalen 1992?


DANSBILJETTER – MUSIK OCH FESTPLATSER RÅN FÖRR I SKÅNE

Dansbiljetter. Musik och festplatser från förr av Hasse Persson, Nordvästra Skånes Tidningar 1996. En bok med mjuka pärmar. 96 sidor. Rikt illustrerad. Om nordvästra Skånes nöjesestrader.


FOLKETS PARK – EN HUNDRAÅRIG HISTORIA

Med afsnit om kända folkparksprofiler: Kalle Nämdeman, Harry Brandelius, Malmstenstruppen, Seymor Österwall, Kalle Kinch, Ulla Billquist, Karin Kavli, Delta Rythm Boys, Truxa, Snoddas, Little Garhard, Lill-Babs, Dansbanden, clownen Manne, och Jerry Williams. Det är få företeelser vi så förknippar med en ljus, svensk sommarkväll som Folket Park – med björksus, nytvättade bomullsklänningar, dragspelsmusik och en förstulen klunk ur flaskan i någon buske. Om just detta skaldar Beppe Wolgers i sin dikt ”Folkets Park” och som finns med i boken. Men än lever Folkets Park, vilket författaren visar i denna sin historik över det gångna seklet och beskrivning av Folkparkssverige av idag.


FOLKPARKERNA 50 ÅR

En jubileusmbok av Birger Alm text och Gustaf Larsson foto. Folkets Parkers Centralorganisation/KF:s bokförlag i distribution 1955. Inbunden, ca: 100 sidor


FOLKPARKSOMMAR

Barnteater på sommarturne i folkparkerna; mkt rikt ill färgfoton. Av Hanna Z Gradin


GERSHEDEN FOLKETS HUS

1906 beslöt man i Gersheden, Ransäters socken, att bygga ett Folkets hus. Idag står denna byggnad på Skansen i Stockholm och illustrerar där Folkets hus-rörelsen i Sverige. Boken dokumenterar bygget och den verksamhet som bedrevs i Gersheden.


KARSLHOLME FOLKETS PARK

En skrift med historoik om Karls Holmen Folkets Park i Mariestad. Utrgiven till 80-rs jubileumet 2008


KULÖRTA LYKTOR OCH DANSBILJETTER

En ensam rotunda med färgglada lampor, en öppen plats med taklös dansbana eller en hel
folkpark med rum för tusentals människor. En festplats är en plats anlagd för nöje och
rekreation där människor träffas för att dansa och umgås, för att se artister och teateruppträdanden eller kanske gå på tivoli och cirkus. Den här skriften vill bidra till att bygga upp och sprida kunskapen kring festplatserna i Västra Götaland genom att ge en överblick av deras utveckling under 1900-talet.


LUNDS FOLKETS HUS

INFO OM BOKEN KOMMER…


LUNDS FOLKETS PARK 100 ÅR

Historien om en av Sveriges första folkets park, färdigställd till 1 maj 1895. Dokumentation och historisk tillbakablick. Skick som ny. [B. Karlsson], 1995. 160 s. Rikt illustrerad med fotografier och faksimiler.


HISTORIEN OM NORRKÖPING FOLKETS HUS

Norrköping, 2001. Häftad, mjuka pärmar. 144 sid. Illustrerad.


SKA VI DANSA – EN KVÄLL I FOLKETS PARK

LL-Förlaget, 1992. Inbunden, dek pappband. 52 sid. Rikt fotoillustrerad i svart/vitt


FOLKPARKEN SKEER ORSA

Nyskick. Bildrik dokumentation om livet i och kring den anrika folkparken i Skeer, Orsa, under årens lopp. Rikt illustrerad. Inbundet laminatband, illustrerade första och sista uppslag. På våren 1923 flyttades den första dansbanan från Lisselhed till Skeer. Under 1930-talet färdigställdes de byggnader som i dag utgör folkparken. 2009 upplöstes Stiftelsen Skeer och Orsa kommun köpte fastigheten



INFO OM BOKEN KOMMER…



INFO OM BOKEN KOMMER…



INFO OM BOKEN KOMMER…



INFO OM BOKEN KOMMER…



INFO OM BOKEN KOMMER…


SVENSKTOPPEN 50 ÅR
dbboksvensktoppen50
Svensktoppen fyllde 50 år 2012. Det ville man uppmärksamma genom att ge ut den här boken med de bästa sångerna genom åren. Samlingen innehåller hela 86 låtar, allt från sextiotalsklassiker till det allra senaste inom svensk populärmusik, sånger som älskas, sjungs och spelas. Samtliga sånger presenteras med melodi, text och ackord.
Bläddra, minns, njut av artistbilderna i färg, nynna, sjung och spela!


DANSTOPPAR

Warner/Schappell Music Scandinavia AB gav 1993 ut denna bok med noter och txter till några av våra mest kända dansbandslåtar.



En bok med noter, texter och ackordanalys till några av våra mest älskade dansbandslåtar.


DANSBANDSHITS 2
dbbok_dbhits2
En bok med noter, texter och ackordanalys till några av våra mest älskade dansbandslåtar. Volym 2


DANSBANDSHITS 3

En bok med noter, texter och ackordanalys till några av våra mest älskade dansbandslåtar. Volym 3


DANSBANDSHITS 4
dbbok_dbhits4
En bok med noter, texter och ackordanalys till några av våra mest älskade dansbandslåtar. Volym 4


SCHLAGERJUBILEUM – DE BÖSTA SVENSKA BIDRAGEN
schlager


SCHLAGERFINAL 2006
schlagerfinal-2006


SCHLAGERFINAL 2007
schlagerfinal-2007


SCHLAGERFINAL 2008
schlagerfinal-2008


SCHLAGERFINAL 2009
schlagerfinal-2009


SCHLAGERFINAL 2010
schlagerfinal-2010


SCHLAGERFINAL 2011
schlagerfinal-2011


SCHLAGERFINAL 2012
schlagerfinal-2012


SCHLAGERFINAL 2013
schlagerfinal-2013


SCHLAGERFINAL 2014
schlagerfinal-2014


SCHLAGERFINAL 2015
schlagerfinal-2015


SCHLAGERFINAL 2016


SCHLAGERFINAL 2017