Stockholms Lokaltrafik

Det kommunala AB Stockholms Spårvägar (SS) bildades 1916 (konstituerande bolagsstämma den 29 oktober 1915) för att samordna spårvagnstrafiken inom Stockholm och övertog från den 1 januari 1917 Stockholms Nya Spårvägsaktiebolags hela rörelse och från samma datum Stockholms Stads Spårväg.

Det AB Stockholms Spårvägar som i dag är trafikentreprenör för Spårväg City (och från december 2014 även för Lidingöbanan) är ett annat företag, grundat 1989.

Aktiebolaget Storstockholms Lokaltrafik (SL) är ett av Stockholms läns landsting helägt aktiebolag som fram till 2012 fungerade som trafikhuvudman för den landburna kollektiva persontrafiken inom Stockholms län, tillsammans med det likadeles landstingägda Waxholmsbolaget som ansvarade för sjötrafiken.

Sedan 2012 ansvarar landstingets trafiknämnd/trafikförvaltning för kollektivtrafiken, som regional kollektivtrafikmyndighet. SL fungerar numera som ett varumärke för den landburna kollektivtrafik som olika entreprenörer utför på uppdrag av trafikförvaltningen. Själva aktiebolaget AB Storstockholms Lokaltrafik finns fortfarande kvar och förvaltar (förutom varumärket) vissa avtal och tillgångar.

Företaget registrerades i bolagsregistret år 1916 med namnet AB Stockholms Spårvägar, och var fram till årsskiftet 1966/67, då det nuvarande namnet antogs, helägt av Stockholms stad. Från den 1 januari 1967 ändrades namnet till AB Storstockholms Lokaltrafik. Bolaget är numera helägt av Stockholms läns landsting.

SL driver också Stockholms Spårvägsmuseum på Södermalm.

Arriva
Arriva kör både tåg och bussar i SL-trafiken. De driver trafiken på följande lokalbanor och spårvägar: Nockebybanan, Saltsjöbanan, Tvärbanan och Roslagsbanan.
De sköter även busstrafiken i Danderyd, Bromma, Ekerö, Solna, Sundbyberg, Sollentuna, Täby, Vaxholm och Österåker.

Transdev
Transdev kör bussar i SL-trafiken i Sigtuna, Upplands Väsby och Vallentuna.

Keolis
Keolis Sverige kör bussar i SL-trafiken i Huddinge, Botkyrka, Salem, Söderort, Stockholms innerstad, Lidingö, Nacka och Värmdö.

Nobina
Nobina kör bussar i SL-trafiken i Järfälla, Upplands-Bro, Norrtälje, Södertälje, Nykvarn, Tyresö, Haninge och Nynäshamn.

MTR
MTR kör tunnelbanan och pendeltågen i SL-trafiken.

Stockholms Spårvägar
Stockholms Spårvägar kör Spårväg City och Lidingöbanan sedan 2015.

Trafikutövare SL:s pendelbåtar
SL har i nuläget fyra pendelbåtslinjer. Rederi Ballerina kör linje 80, Djurgårdens Färjetrafik kör linje 82 (Djurgårdsfärjan) och Blidösundsbolaget kör linje 83 och 89.