Sevärdheter

Picassoskulpturen
krhamn_sevardpicasso3
Självklart skall Picasso nämnas den 15 meter höga statyn som står längst ut på en udde i Kristinehamns skärgård. Picassos monumentalskulptur är en bild av hans fru Jacqueline. Idén till att uppföra en Picassoskulptur i Värmland hade följande förhistoria: Den norske konstnären Carl Nesjar hade jobbat med Pablo Picasso, och gjort skulpturer för honom under cirka 17 år. Picasso hade länge haft lust att få en stor skulptur uppförd någonstans. Det hade redan gjorts en modellskulptur. Nesjar hade förhört sig i sin hemkommun i Norge, men den norska kommunen tyckte nog att skulpturen var för gräslig. I Frankrike mötte Nesjar Bengt Olson, som var målare från Kristinehamn. Nesjar nämnde skulpturen ”utan hem”. Olsson kom då på att den kanske skulle kunna sättas upp i Kristinehamn eller någonstans i stadens omnejd. Nesjar tyckte att Olsson skulle kolla upp det och så blev det. Den kom att placeras i Kristinehamn, Skulpturen är den största Picassoskulpturerna i världen. Den är 15 meter hög och uppfördes 1965.

Kristinehamns Konstmusseum och bildarkiv
krhamn_sevardkonstmus
Kristinehamns museum och bildarkiv Ligger naturskönt på stadsdelen Marieberg intill vänerns sköna strand. Här finns möjlighet att studera tusentals fotografier som visar hur det såg ut i Kristinehamn förr och hur staden förändrades genom åren. Handikappanpassat, hiss. På konstmusseet är Utställningarna museets kärna. Här presenteras ett mångsidigt utbud med internationell, svensk och värmländsk konst.

Konstnärskvarteret vågen Kristinehamn.
krhamn_sevardvagen
Kvarteret ligger ett stenkast från Turistbyrån.
Här finns Kristinehamns konstnärscentrum. I två av kvarterets gamla magasin har Vågenkonstnärerna sina arbetslokaler. Öppet året runt i konstnärskvarteret är: Swanens konsthantverk, Galleri Laxen och Galleri Vågen (tillfälliga utställningar). I kvarterets förlängning på andra sidan södra torget ligger Krukmakeri Hemjord; krukmakeri, te- och kaffehandel samt sommarcafé.

Bojorten
krhamn_sevardbojort
Bojorten Christine Af Bro. www.kristinehamn.se/bojorten i fem års tid har man kunnat se och följa byggandet av Bojorten som är modellen efter båten i Kristinehamns kommunvapen. Läge Från Karlstad: mot centrum. Vid första trafikljuset: sväng höger. Sväng höger mitt emot brandkåren. Hamnmagasinet ligger mitt emellan gästhamnscafét och Museala Hamnhuset.


Hembygdsgården

krhamn_sevardhembygds
Hembygdsgården med gårdar och kvarn från 1700-talet. Servering av kaffe och bröd året runt. De rödmålade timmerhusen, forsens brus samt fårens bräkande gör hembygdsgården till ett trevligt besök. Lundbomsgården är ett borgarhem från 1800-talet, kvarnen från tidigt 1800-tal, mjölnargården och övriga byggnader visas efter förfrågan. Från Karlstad: E18, tag av vid tredje avfarten, Kristinehamn. Kör mot centrum. Vid ICA Maxi, sväng höger. Hembygdsgården ligger på höger sida, vid första avfarten. Handikappanpassad Guidad visning Bussparkering har helårsöppet. Kristinehamns och Varnums hembygdsförening. För info kontakta turistbyrån. turist@kristinehamn.se


Kristinehamns Stadskyrka

krhamn_kyrkkrhamn
Kristinehamns kyrka. Läge från Stockholm: första infarten till Kristinehamn. Mot centrum. Ta av tredje gatan (Irisdalsgatan) efter järnvägsviadukten. Fortsätt gatan fram. Kyrkan ligger på höger sida på Ö Staketg. www.svenskakyrkan.se/Kristinehamn

Det finns så klart mer
krhamn_sevardturistbyra
Detta var ett litet axplock för mer information kontakta turistbyrån. turist@kristinehamn.se Kristinehamn som stad har mycket att erbjuda för dig som turist det finns något för alla. Liten som stor gammal som ung. Jag har själv bott i denna stad i 28-års tid vilket jag trivs med jag tycker det är en mycket fin, trevlig, småmysig stad med närheten till allt. Det skall mycket till för att jag skall flytta härifrån. Jag vill med detta önska dig som turist mycket varmt välkommen till staden Kristinehamn och hoppas du skall trivas och göra ett återbesök.