Fryksdalsdansen är igång

25 jul
Kolsnäs Folkets Park
Kolsnäs Folkets Park

Nu är dans och partyfestivalen Fryksdalsdansen i gång i Sunne. I år har man koncentrerat det hela till tre dagar mot föregående år då man hade fyra. Dom senaste åren har man mer och mer satsat på att få dit fler målgrupper än bara dansarna. Därför har man bokat in artister och band som inte alltid är förknippade med dansbandsbranchen.

Diverse band som uppträtt på Fryksdalsdansen
Diverse band som uppträtt på Fryksdalsdansen

Jag minns så väl på det glada 90-talet när Fryksdalsdansen var en ren dansbandsfestival med många okända band som spelade upp till dans där. Susanne Nordströms, Sunlights, Kling & Company, Frenders, Chapelle, Dimes, Memories, Rhodos, Klabbes, Hobbies, Cheerie, Gotlänningarna, Cosmos, Stefans orkester, Nova, Roger Lindbloms, Weekends & Jenny, Beverliz ja listan på mindre kända band som spelat där uppe kan göras hur lång som helst. På den här tiden var det roligt att lyssna in sig på helt nya band som man aldrig hört tidigare. Då var det även ett forum. Flera arrangörer åkte upp för att lyssna in sig på nya band att boka in till sina ställen. Det skall ju sägas att på den tiden blomstrade branschen på annat sätt än vad den gör idag.

Casanovas vann 1998 Fptp/Copyright: Svt.se
Casanovas vann 1998 Fptp/Copyright: Svt.se

Man arrangerade även Svenska dansbandsmästerskapen som var en årlig musiktävling för dansband i Sverige. Tävlingen anordnades i Sunne åren 1991-2003. Först med regionaltävlingar på diverse dansställen där de bästa banden röstades fram som semifinalister.
På den tiden var det stort att vinna tävlingen. Flera band som vann där är några av våra mest populära band idag som; Fernandoz, Expanders, Mats Bergmans, Casanovas, Martinez och Zlips. Av 13 vinnare så existerar 8 band idag. Det är ett rätt okay facit tycker jag.

Tidigare vinnare av dansbands-sm
Tidigare vinnare av dansbands-sm

Nu är det som sagt helt andra tider vad det gäller dansbandsveckan. Man kan ju egentligen inte kalla det för dansvecka när man bara håller på tre dagar. Men å andra sidan vet jag inte om dom någonsin kallat det för dansvecka. Fryksdalsdansen har väl varit det som klingat mest bekant om man frågar banden som varit där tidigare år.

Dom mindre kända banden på väg upp är som bortblåsta. Med lite tur hittar du dem på Malungs dansbandsvecka om dom bokas av ”rätt” bolag. Man har nu ”bara” tre dansband per dag. Desssa har man förpassat till dansbanorna man kallar för ”logen” och ”bryggan”. Om logen är vad jag tror att det är så är det inomhus. Men jag kan ju ha fel. Jag hoppas att jag har det. Sedan har man gjort en stor utescen där man satsar på ”stora kända” artister som t,ex Den svenska björnstammen, E-type, Nause, Hoffmaestro, Björn Rosenström och Lasse Stefanz. Observera att Lasse Stefanz här är inbokade som artistband och kommer att göra någon slags show av något slag.

Diverse band som uppträtt på Fryksdalsdansen
Diverse band som uppträtt på Fryksdalsdansen

Kikar man på hemsidan och förstasidan finns där bilder på sex olika artister och band som kommer att uppträda här. Ett av de sex banden är en bild av ett dansband. Ni kan ju nästan med lilltån räkna ut att det är en bild av Lasse Stefanz. I annonser och reklamer är det nästan lika dant. Det är artisterna och inte dansbanden som får det största utrymmet. Fryksdalsdansen har på något sött gått från en dansfestival till en mer artist och partyfestival med allt vad det innebär. Lite trist att man mist sin charm som dansfestival. Förr snackades det bara positivt om denna festival i media. Tyvärr är det inte lika positiva vindar idag tycker jag. Men det är en högst personlig åsikt.

Hjältarna på scenen
Hjältarna på scenen

Med dessa ord hoppas jag att det blir en trevlig fryksdalsdans med mycket folk, glada dansare samt att polisen kommer få lugna dagar. Men tyvärr känner jag på mig att så inte är fallet.
Trist men sant.

Publicerad: 2014-07-25 23:50:14

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.