På dansbandsforum till Bergviksparken

24 okt
Dansbandsforum i Bergviksparken
Dansbandsforum i Bergviksparken

Nu skall ni få följa med på en turnésväng med Holidays orkester upp till Hälsingland och Bergviksparken som ligger någon mil utanför Söderhamn. Där vankades det dansbandsforum med sju band som visade upp sig för dansare och arrangörer.

19:58
Den stora fina röda Holidaysbussen svänger av E-18 in vid MC Donalds i Kristinehamn för att plocka upp mig och broder. Efter några minuter är vi på rull. Vi får ett tidsschema av Björn som visar vilka tider

Någonstans längs E-18
Någonstans längs E-18

21:42
Vi stannar till vid rastplats Högsjön utanför Arboga. Dags för en liten kissepaus och en liten nypa frisk luft.

21:55
Efter ungefär 10 minuters resa svängar vi av för få i oss lite kvällsmat. Destinationen är Restaurang Gyllene Måsen även kallas Donken. Var och en så tror jag vi beställde olika rätter. En liten utmaning för killen i kassan. Dock verkade det bli lite väl mycket för honom då han glömde bort Melins beställning. Men till slut efter påminnelse så fick även han sin mat. Undrar om det var språkförbristningar det berodde på? Mätta och glada spelemän begav sig sedan ut till bussen för att fortsätta resan upp mot Bergvik.

På Gyllene Måsen i Arboga
På Gyllene Måsen i Arboga

22:30
Ni kanske undrar vad man gör i en turnébuss när man är ute så här. För det mesta blir det film, sova och kanske lyssna lite på musik. Nu var det ju mörkt ute så då kan det ju passa bra med lite filmtajm. Vad ska man titta på om inte något med folkparksanknytning eftersom vi ska till en folkpark. Livat i Parken – en förbaskat rolig folkparksfars som spelades på Vallarnas frilufsteater fick det bli. Har aldrig sett den förut så det var kul.

Livat i Parken
Livat i Parken

Söndag 00:10
Någonstans på vägen är vi. Vart vet jag inte eftersom det är mörkt ute. Men sak är säker. Vi har fortfarande Bergvik och Söderhamn som slutdestination. Tittar ut genom fönstret och ser bara lite lampor här och där som lyser i fönstren.

02:15
Så börjar vi då så sakteliga närma oss vårt slutmål. Avståndstavlorna visar allt lägre siffror när det gäller Söderhamn. Till slut så rullade vi in i staden som är kända för musikern Monica Törnell, skidåkaren Anders Södergren och barnboksförfattaren Barbro Sedvall. Vi svänger av vid E-center och kör mot lilla samhället Bergvik. Bergvik delas i en nordlig och en sydlig del av Ljusnan. Orten har sjöarna Bergviken i väster och Marmen i öster.

02:30
Nu rullar vi genom samhället på jakt efter adressen där Kent och Bettan bor. Ni kanske undrar vilka dessa är för några. Jo det är arrangörerna av danserna på Bergviksparken. Efter lite körandes fram och tillbaka så hittade vi till slut gatan där dom bor. Stannade bussen och väntade på att lite resenärer vi skulle plocka upp,. Till slut så ramlade dom in en efter en i bussen. Det visade sig vara ett par enormt trevliga musiker från Norrland som heter Janders Orkester. Även Samuel Björkegren som jobbar med Rent Nöje åkte med oss bort till parken.

Bergviksparken
Bergviksparken

02:45
Chaffisen Michael har slagit av motorn och nu är vi framme vid parken. Dags att börja rodda eller? Nej inte klockan kvart i tre på natten blir det något roddande. Vi tar oss i stället lite frisk luft och kikar in genom fönstret vid parken och tror att det blir hur bra som helst.

03:20
Nu är det dags för dessa musiker och övriga att få sig lite sömn. Målet är att vara uppe vid uppe vid halv nio för att börja rodda. Så ska man få lite kraft till morgonens aktiviteter är det sova som gäller nu. Det ryktas om att Bettan kommer ordna med världens godaste frukostbuffé.

Jag äter frukost
Jag äter frukost

08:32
Zznnnnark…. Zzznnnarrrk…. Dags att vakna nu kanske? En gäng lite småtrötta musiker ramlar ur bussen. Efter lite ”morgontoalett” var det dags att börja rodda in grejerna. Allt medans arrangören Bettan stod och ordna med frukostbuffén.
Mycket grejer är det som skall lastas ur bussen och in i danslokalen. Det pratas och planeras lite om hur man skall ställa grejerna för att ”alla” ska få plats på scenen. I den fina rotundan finns en ganska stor permanent scen. Sedan hade man riggat upp en tillfällig scen.

Dags att rodda
Dags att rodda

10:13
Nu är allt i det närmaste klart och det är dags att hugga in på frukostbuffén. Vi får besök av Alvenfors orkester som även dom kommit dit dagen innan för att vara utvilade och laddade. Det var en riktigt god frukost som Bettan hade ordnat till. Rena rama hotellfrukosten. Inte varje dag musikerna blir bortskämda så här mycket.

10:33
Nu börjar fler band att inta parken med sina bussar. Det hälsas, skrattas och skämtas. Case lyfts ur bussar och det kånkas och bärs p diverse instrument. Alla band har ju sin tågordning på detta när det gäller att packa in och upp alla prylar.

Orkesterbussar i Bergviksparken
Orkesterbussar i Bergviksparken

11:10
Nu anländer även självaste VD:n för bokningsbolaget Rent Nöje som står bakom detta forum tillsammans med Bergviksparken. Tomas Isak Isaksson heter han. Han är en riktigt härlig, trevlig grabb med koll på läget. Det behövs verkligen om man skall boka musik och hålla på med sådana här typ av verksamhet. Ordning och reda löning på fredag heter det ju.

11:15 Strax efter så anländer även dagens konferencier. Det är ingen mindre än Joel Emanuelsson som skall hålla i trådarna under dagen. Med sig hade han så klart sion förtjusande fru Lillian Emanuelsson. Joel och Lilian är kända tidigare som bokare inom Rent Nöje i Grums. Joel är även duktig musiker och varit med i ett flertal dansband bland andra Johnny Sandins, och är även nu musiker i Traveling Swedes.

Isak och Joel
Isak och Joel

13:03
Nu har alla banden som skall medverka hunnit soundchecka och fixat ordning på scenen. Dags att fräscha till sig lite. På området vid Bergviksparken finns ju även Bergviks IP med fotbollsplaner med tillhörande omklädningsrum som vi fick nyttja. Perfekt

14:00
Dags för lite arrangörsmiddag tillsammans med dom medverkade banden. Det var en härlig buffé med smått och gott som Bettan med personal ordnat till. Smakade ljuvligt. Under middagen diskuterades det ena och det andra kring middagsborden. Jag tror dom flesta var spända över vad detta första forum i Bergviksparken hade att ge.

Härlig buffé
Härlig buffé

15:00
Nu är dags för första bandet att entra scenen.

LKB Band
LKB Band

Lars Kristoffersen Band
Lars Kristoffersen Band från Østfold i Norge. Ett härligt band som består av följande medlemmar: Lars Kristoffersen: Sång, Ole Petter Bjørling: Bas & sång, Thomas Pettersen: Trummor & sång, Marius Molstad: Gitarr & Sång. Detta var ett band som stod ut från de andra band och var liksom i en klass för sig Musikaliskt band med något modernare sound men en mogen repertoar. Skulle funka på många dansplatser i Sverige om vissa arrangören inte varit så mesiga när det gäller att prova nya kort. Men hoppas dom får spela i Malung. För där platsar dom absolut. Ett band jag verkligen kan rekommendera. Otroligt musikalitet och Lars är en toppensångare.

Samzons in action
Samzons
Samzons från Kimstad utanför Norrköping var nästa band att entra scenen. Fyra medlemmar utgör bandet, Conny Adamsson: Sång, bas, gitarr, Kapellmästare, Kenneth Johansson: Klaviatur, gitarr, sax, sång, Christer Karlsson: Saxofon, klarinett, flöjt, sång, Mattias Berghorn: Trummor, sång. Bandet såg dagens ljus i januari 1977 och har sedan dess kuskat land och rike runt och spelat. Idag är dom ett av våra mest flitigt anlitade dansband. Man spelar ungefär 140 speljobb per år. Mestadels av jobben görs på pro danser. Samzons spelar hederlig svensk mogendans med mycket blås. Ett riktigt rutinerat mogenband. Så gillar man faktfast mogen genuin dansmusik kan jag rekommendera Samzons.

Wretaz
Wretaz

Wretaz
Som tredje band stod Wreatz klara. Dessa gossar som har sina rötter vid Vreta Kloster i Östergötland är Dorjhe Einarsson: Gitarr & Sång, Lars Johansson: Bas, sax, dragspel och sång, Thomas Gustafsson: Trummor & Sång, Georg (Jojje) Carsemar: Keyboard, Saxofon och Dragspel, Janne Auvinen: Gitarr & Sång. Detta var ett band jag såg mycket fram emot att få höra live. Detta eftersom jag arbetat en del med dem. Har gjort hemsida och kort och affischer åt banden en gång i tiden. Så jag hade höga förväntningar på att höra om bandet var minst lika bra live som på skiva. Och jag kan säga att dom är minst lika bra live som på plattan. Ett härligt sound och bra låtar. Tack grabbar för att ni spelade min favoritlåt ”Tusen änglar”. Ett fräscht mogenband som jag varmt kan rekommendera.

Holidays
Holidays

Holidays
Björn Björklund: Sång, Gitarr och Dragspel, Håkan Wikstöm: Trummor, Michael Andersson: Gitarr, Saxofon och Sång, Hans Jönsson: Bas och Sång, Hans Melin: Keyboards utgör dessa dansanta resebolag som bjuder på dansant musik. Det har dom gjort sen starten 1999. Detta var detta trevliga band som bjöd med mig och broder upp till Bergviksparken. Tackar för detta grabbar. För er som inte känner till detta gäng så spelar dom svängig fräsch mogen dansmusik. Ett dansband som verkligen är på gång med ny cd och massor med spelningar. Antalet spelningar har ökat avsevärt dom senaste åren. Det gäller bara att lägga sig på en lagom nivå med tanke på att alla har ”vanliga jobb” vid sidan av spelandet.

Janders
Janders

Janders
Vi hade 49 mil till Bergvik och med en aktiv körtid på ungefär ca 5 timmar 30 min Några som hade nästan lika långt hade 41 mil var trevliga Janders orkester. Dom startade samma år som Hep Stars belägrar listorna med Cadillac, man börjar försäljningen av mellanöl i vanliga livsmedelsbutiker och statsministern hette Tage Erlander. Peder Halläng: Trummor och sång, Mattias Rhenberg: Sång & keytarr, Peter Qvist: Klaviatur, dragspel, gitarr, sång, Daniel Hörnell: bas, sång. Detta var ett band som jag haft lite kontakt med via cyberspace tidigare och jag har länge velat se dessa live. Men tyvärr har dom spelat för långt borr ut för att jag kunnat ge mig i väg för egen maskin. Mina förhoppningar om hur bra dom skulle vara live infriades direkt från första ton. Janders spelar fräsch mogen dansmusik. Jag önskade aldrig att deras speltid skulle ta slut. Glädjande var det att många arrangörer verkade intresserade att få ner Janders nere söder över. Det tackar vi för. Hoppas man kan få till stånd en turné för Janders lite söder över.

Alvenfors
Alvenfors

Alvenfors
Näst sista bandet ut är Alvenfors orkester från Skaraborg. Thony Alvenfors: Trummor och sång, Peter Andersson: Sång och gitarr, Mattias Karlsson: Klaviatur, dragspel, sång, Stefan Johansson: Gitarr & sång utgör denna kvartett. Spelstilen är fräsch mogen dansmusik, låter som man känner igen blandat med egna låtar. Alltsammans framförs med en liten modern tutch. Samtliga musiker har lång erfarenhet av dansband även om orkestern såg dagens ljus 1993. Dom sjunger lika härligt som dom pratar. Alvenfors är väldigt flexibla och spelar varierad dansmusik och kan svänga till det rejält när så önskas. Kortfatta en jäkligt bra orkester som man aldrig behöver fundera på om dom ”levererar”. Jag har sett dom på ett ställe en gång där det inte alls var mycket folk men grabbarna spelade som om det vore fullsatt i lokalen. Det kallar jag professionalism. Och dom levererade även i Bergviksparken. Detta är verkligen ett band som lyfter för varje spelning dom gör. Med en perfekt mix mellan covers och egna låtar kan det inte gå fel.

King-Edvards
King-Edvards

King Edwards
Någon måste ju vara sist. Det där lät lite tragiskt. Men det var det absolut inte. Ibland brukar man ju spara på krutet och det bästa till sist. Åke Henriksson: Sång & gitarr, Mats Elfqvist: Bas & sång, Håkan Ryden: Klaviatur sång, Thord Forslund: Trummor & kör utgör King Edvards som kommer från Sveg i härliga Härjedalen. Detta är också ett band som jag haft span på ett längre tid och velat uppleva. Bandet har funnit sen tidigt 90-tal. 2012 fick bandet stor massmedial uppmärksamhet. Detta genom sin medverkan i dokumentärserien ”Danspalatset Playa del Sol” som sändes på tv3. Hur lät dom då? Dom lät förbenat bra live måste jag säga. Stilen påminde lite om Jannez i vissa stunder. Halvmodern/fräschmogen dansmusik om man nu nödvändigtvis måste placera in dom i ett fack. Så härligt att se Åka sjunga och agera på scenen. Dom har verkligen sin stil. Det var mycket bra sånginsatser och körande av samtliga medlemmar. Fart och fläng varvat med sköna mysiga foxlåtar kan få vilken dansare som helst att smälta. Det blev till och med extranummer på slutet. Inte illa.

Rodda ner alltsammans
Rodda ner alltsammans

21:08
Dom sista tonerna från Åkes röst har klingat ut och det är så dags att packa ner alltsammans och fara hemåt. En del band som haft lång resväg har redan gett sig i väg. Febril aktivitet råder när banden packar ner sina utrustningar. Var sak på sin plats och det gäller att man inte förväxlar varandra saker eller får med sig case eller väskor som inte är ens egna.

Kent och Bettan - Arrangörer i Bergviksparken
Kent och Bettan – Arrangörer i Bergviksparken

21:47
Bettan har kokat korv som hon bjuder på. Smakade mumsigt gott. Sen blev det till att packa in sig i bussen och fara hemåt alla milen mot Värmland/Dalsland. Ci tackade av de banden som var kvar, vi tackade av Kent och Bettan, Joel och Lillian Emanuelsson, Isak och Samuel och resten som var med och gjorde detta så ofantligt roligt. När allt är inpackat i bussen börjar vi rulla hemåt Värmland. Vi bestämmer oss för att stanna på det klassiska Tönnebro Värdshus för att äta en bit mat. När vi rullar ut från Söderhamn så ringer det på Björns telefon. Det visar sig vara Alvenfors i andra änden. Det som inte fick hända tror dom har hänt, att en av deras väskor har följt med i Holidays pack Vi stannar till efter vägen och med ficklampor lokaliserar väskan och bestämmer träff vid Tönnebro Värdshus. Väl där överlämnar vi deras väska och samspråkar över en hamburgertallrik.

22:14
In i bussen igen och fortsätta färden hemåt Värmland. Det blev till att slumra till lite i bussen för att få sig några timmas sömn innan man kom hem och skulle upp och arbeta. Hade tagit ledigt några timmar på morgonen för att inte behöva gå direkt till jobbet. Kl 08:00 ringde klockan och det var dags att stiga upp och bege sig till jobbet.

Hemma igen
Hemma igen

Här nedan finner du fler bilder från forumet.

Här bokar Rent Nöje AB
Här bokar Rent Nöje AB
Dansare
Dansare
King-Edvards
King-Edvards
Wretaz blir presenterade
Wretaz blir presenterade
Isak snackar med Janders
Isak snackar med Janders
Samzons och Wretaz samspråkar
Samzons och Wretaz samspråkar
Mingel
Mingel
Åke i King Edwards
Åke i King Edwards
Alvenfors på scenen
Alvenfors på scenen
Janders
Janders
Wretaz in action
Wretaz in action
Mycket prylar blir det
Mycket prylar blir det
Lars Kristoffersen
Lars Kristoffersen
Samzons orkester
Samzons orkester
Dorje, Lasse och Janne i Wretaz
Dorje, Lasse och Janne i Wretaz
Publicerad: 2014-10-24 00:44:56

admin