Full fart med Jontez i Storfors

8 dec
Jontez orkester
Jontez orkester

”Det var allt för längesen jag såg er sist” lyder en textrad till en känd melodi. Och det är just så det är På tok för längesen som jag såg Jontez live. Men nu skulle det bli dags igen. Storfors Kulturhus och Korpens söndagsdans skulle det bli. Både jag och broder var spända på hur Jontez skulle låta med denna sättning. Jag har ju hört rykten om att dom skulle vara bra nu. Och det var dom kan jag lugnt påstå.

Ole sjunger
Ole sjunger

Som vanligt kom broder med den blåa faran och hämtade mig. Vi tog oss en tur inom Statoil för att köpa med lite fika upp till pausen. Det blev smarriga baguetter med ost och skinka. Styrt sakta uppåt Storfors. Vi tog det väldigt lugnt då vi visste att det efter vägen var vägarbeten samt att det en kort stund innan vi for från stan hade inträffat en allvarig olycka på E-18. Men van han styrde broder in på parkeringen vid Kulturhuset. Det var så mycket bilar denna dag så vi fick ställa oss en bit bort. Men det fungerade det med.

Benny på klaviatur
Benny på klaviatur

Det även denna söndagen lite kö för att komma in. Härligt. Det bådar gott för arrangörerna och orkestern. Danserna här är alltid välbesökta men ibland är det extra mycket folk. Och just idag verkade det vara en sådan söndag. Många var det som kommit för att se, lyssna och dansa efter Benny Hedlund på gitarr, klaviatur, dragspel och sång, Håkan Nöjd på bas och sång Ole Hansen på sång och saxofon, Jonathan Nöjd på trummor och sång samt Conny Ohlson på gitarr & pedal steelguitar.

Klockan 17.00 ringde det in och Jonathan kickade i gång kvällens dans. På några sekunder är dansgolvet fyllt av dansglada människor. Det blir mycket hälsande och nickade under första dansen. Efter kvällens första låt presenterar Benny Hedlund sina bandkamrater och hälsar alla varmt välkomman till Storfors Kulturhus. Det här kommer att bli en kanonkväll, eller hur säger han och får ett rungade ja till svar.

Håkan var nöjd även han
Håkan var nöjd även han

Ole framför “From a Jack to a King” och “Walk on by” som fick inleda danskvällen. Lite bättre fart i dans nummer två där Håkan bjöd på ”Varje stjärna bär ditt namn” och Ole på ”Ett förälskat hjärta”. Jontez har en perfekt fördelning mellan olika sångare i bandet och instrumentala saxgodingar. Håkan och Ole blåser ofta saxofon tillsammans. Det är inte så vanligt med två saxar i ett dansband idag. ”Don´t forget to remeber” och ”Tequila sunrise” passar bra tillsammans.

Danspublik
Danspublik

Jontez startades 1996 av dåvarande basist och kapellmästare Kjell Andersson, tillsammans med sina söner, Jon Anders och Linus Andersson numera Lindholm. Då var utgångsorten Katrineholm. Nu är det Norrköping som gäller för bandet även om man har medlemmar boendes i Karlskoga och Lindesberg. Bandet är mycket populära på landets dansbanor. Dom gör ungefär 130-140 jobb per år. Spelställena är allt från Folkets Hus, Parker, Logar, Dansrestauranger samt kryssningsbåtar till Mariehamn. Idag hade då turen kommit till Storfors Kulturhus kanske mer känt som Folkets Hus Galejan.

Conny steelar
Conny steelar

Som dansband idag bör man försöka sticka ut lite för att inte bli en i mängden. Just detta tycker jag Jontez lyckas mycket bra med. En pusselbit i det hela stavas Conny Olsson. Denna sköna goa värmlänning som bidrar med ett litet annorlunda instrument i dansband. Det jag talar om är steelguitar. Jag vet bara några få dansband som har någon som kan traktera detta instrument. Det ger en skön lite countryfeeling i låtarna. Även om du inte dansat till Jontez har du säkert hört han spela. Han är en mycket flitigt anlitad studiomusiker och medverkar på flera dansbandsplattor.

Jonathan sjunger "Tre goda skäl"
Jonathan sjunger ”Tre goda skäl”

Jag blev positivt överraskad av Jontez anno 2014. Personligen tycker jag att dom fräschat till sig lite. Känn som att dom kanske dammat av ett lager och fräschat till det. Jag vet inte men det känns så på något sätt. Kanske beror på det på att Conny kommit med i bandet samt ynglingen Jonathan på trummor. Den sistnämnda överraskade mycket bakom sitt trummkök. Att han var duktig på att spela trummor visste jag. Men att han har en härlig sångröst viste jag inte däremot. Det svängde riktigt gott i låten ”Tre goda skäl”. Han bjöd även på låten ”Inom mig” som många dansband har på sin repa. Jag förstår det eftersom det är en bra låt.

Ole
Ole

Som jag påtalat tidigare blev jag positivt överraskad av Jontez. Och det är just sådana här kvällar man inte vill ska ta slut. Men tyvärr år det ju så att även kvällar som denna har ett slut.
Benny som skött en del av snacket tackar alla för en trevlig kväll och passar på att önska alla en god jul. Kvällens sista dans blev som sig bör lugn med låtarna ”Säg att du stannar” och ”Om du stannar en stund”. Efteråt blev det så pass våldsamma applåder så att det var bara för grabbarna att bjuda på ett extranummer.

Vi stannade kvar och snackade lite med bandet innan vi tog och kryssade hemåt genom den mörka kvällen.

Här följer lite fler bilder från kvällen.

Jonathan är nöjd bakom trummorna
Jonathan är nöjd bakom trummorna
Tummarna upp för Jontez
Tummarna upp för Jontez
Danspublik
Danspublik
Närbild på Connys steel
Närbild på Connys steel
Conny med sin gitarr
Conny med sin gitarr
Danspublik
Danspublik
Fikapaus
Fikapaus
Bussen
Bussen
Benny med bälgen
Benny med bälgen
Publicerad: 2014-12-08 06:02:39

admin