Tabue och Picassokväll vid café Pärlan

19 jun

taubeafton15

I måndags var jag vid Cafe Pärlan eller Kyrkans sommarhem i Kristinehamn som ligger ett stenkast innan Piassoudden. Här kan man ta en fika, äta Kling glass och lättare luncher. Pärlan ägs av Svenska Kyrkan i Kristinehamn medans cafédelen drivs av Bageri Höghuset. Var annan måndag har man underhållning på cafét under namnet ”Pärlor i sommarkvällen”

Just denna måndag var det andakt prästen Ingemar Elf. Temat för kvällen var Taube och Picasso. För musiken svarade Dragspelsklubben. Det blev en mycket trevlig afton där vi som besökare fick veta mera om Evert Taube och Picasso. Det blev även en hel del allsång till några av Everts mest populära sånger.

taubeafton1501

taubeafton1502

taubeafton1503

Jag personligen gillar många av Everts låtar och kan sjunga med i flera av dom. Många av dom andas ju sommar så att det står härliga till. Mina absoluta favoriter är ”Calle Schewens” vals och ”Rosa på Bal”.

Vi fick veta mera om hans uppväxt på Stora Badhusgatan i Göteborg. föddes, som fjärde barnet i en skara som blev tretton syskon, var familjen bosatt på ön Vinga utanför Göteborgs hamninlopp. Fadern var sjökapten och fyrmästare på Vinga fyr. Taube har beskrivit sin barndom som mycket lycklig, präglad av fiske, sjöfart och historier om främmande länder och livet till sjöss som prästen Ingemar Elf berättade om

taubeafton1504

taubeafton1505

taubeafton1506

Vi som var där fick även historik om Pablo Picaso och konstnären Bengt Olsson. Varför blandar man in detta kanske ni undrar? Jo det är så att i sommar är det 50 år sedan Picassostatyn Jacqueline invigdes i Kristinehamn. Detta unika konstverk som Picasso skapade tillsammans med den norske konstnären Carl Nesjar, som också varit med och tillverkat Jacqueline. Det är tack vare Olsson som staty står här ute i vår vackra Skärgård

Det var riktigt intressant att höra om Picasso, och att Taube och Picasso hade en del gemensamma nämnare.

taubeafton1507

taubeafton1508

taubeafton1509

Det blev mycket sång och musik. Prästen Ingemar sjöng en hel del. I några låtar hade han hjälp av fd lärarinnan Kerstin Falén från Ölme. Jerker Oscarsson från dragspelsklubben bjöd även han på lite solosång. Vi hade tur med vädret i alla fall. Det kom lite vind från sjön men mestadels av kvällen var det sol. Det hela artade sig till en riktig trevlig afton.

Kvällen avslutades med Gunnar Lindström som på sitt flygelhorn bjöd på en fin psalm som heter ”o hur saligt det är att få vara”. Det blev en riktigt fin avslutning på denna trevliga musikaliska kväll.

Här följer några fler bilder från kvällen.

taubeafton1510

taubeafton1511

taubeafton1512

taubeafton1513

taubeafton1514

taubeafton1515

taubeafton1516

taubeafton1517

taubeafton1518

taubeafton1519

taubeafton1520

Publicerad: 2015-06-19 00:58:20

admin