Dansbandsåret 2009

8 jan

Så är då ett dansbands år till ända. Ett år som det hänt massor inom dansbandsbranchen. Glädje, sorg, avhopp, medlemsbyten, skivsläpp, skandaler. Ja kort sagt så har det mesta hänt. Mackan tänkte här i egen hög person lista lite saker som han tycker är minnesvärde.

Årets sångare:

Claes Lövgren och Daniel Wahlström
Claes Lövgren och Daniel Wahlström

Av de sångare jag mött 2009 vill jag sätta två personer på denna plats. Ni får slåss om priset. Daniel Walhström. En underbar sångröst som denna mannen har. Och det hörs att han verkligen menar det han sjunger. En annan mans sångröst som jag beundrar är Claes Lövgren. Denna östgötagrabb som parkerat sig i Skåne. Har dom senaste året bevisat med sin röst vilken potential han har och vilken styrka. Att han sen är trevlig som person och bjuder mycket på sig själv på scenen är ett extra plus.

Årets sångerska: Erika Sjöström och Lillan Westman
Louella "Lillan" Westman och Erika Sjöström
Erika Sjöström bara växer och växer i mina öron. Kan det bli så mycket bättre. Nja jag tror nog inte det. Både live och på skiva levererar hon något enormt. Det är en fröjd att höra henne.
En annan sångerska som också bör uppmärksammas bland dom stora är Louella ”Lillan” Westman i Martinez. En sockersöt tjej som utstrålning och som begåvats med en underbar sångröst. Hon borde få en guldklave tycker jag. Hon förtjänar helt klart mer plats i rampljuset. Hallå Får Jag Lov??? Dags att skriva lite kanske?

Årets basist: Olle Fredriksson och Lars Andersson i Zlips

Olle Fredriksson i Claes Lövgrens och Lars Andersson i Zlips
Olle Fredriksson i Claes Lövgrens och Lars Andersson i Zlips

En ”tung” och trygg basist är grunden i ett bra dansband. Är dom dessutom sångkunniga och allmänt trevliga så är det bara bonus. Dessa två herrar är detta. Dock kan jag inte dra mig till minnes att jag hört den ena av dem sjunga solo. Först ut; Olle Fredriksson i Claes Lövgrens. Mycket sympatisk och ödmjuk kille. Alla band borde ha en ”Olle”. Det är liksom ett ideal i positiva ordalag. Sen har vi Lars Andersson i Zlips. En man som bidrar till Zlips härliga livesound. Lars är liksom Olle sympatisk, ödmjuk och väldigt väldigt trevlig.

Årets klaviaturist: Krister Nordström och Marcus Fernholm

Krister Nordström i Nova och Marcus Fernholm i Bhonus
Krister Nordström i Nova och Marcus Fernholm i Bhonus

Lägger man i hop erfarenheten hos dessa gossar tillsammans får man ett supergeni. Nu är väl båda genier på sitt håll. Kanske man skulle korsa dem och se vad som händer. Jag har haft förmånen att höra dessa grabbar lira vita och svarta. Kan bara meddela att det är ett sjuhellsickes drag när dom lägger den sidan till. Är övertygad om att både Krister och Marcus kan spela i sömnen eller i alla fall med förbunda ögon. En guldklave eller en guldsladd till dom var vore på sin plats.

Årets trummis: Kjelle Danielsson och Andreas Klar

Andreas Klar i Mickeys och Kjelle Danielsson i Jannez
Andreas Klar i Mickeys och Kjelle Danielsson i Jannez

Är dessa två dansbandssveriges vassaste trummisar eller inte? Är det någon som inte håller med mig om detta borde ta och pilla ur sitt öronvax. Varifrån får dom sin energi? Är det något hemligt recept dom lever eller?

Torgny Melin och Jimmy Karlsson
Torgny Melin och Jimmy Karlsson

Två herrar som det verkligen svänger om. Torgny bidrar starkt till Melins rena och äkta sound som det svänger om. Han vet hur en slipsten ska dras. Underbart att höra. Något som också hör hörvärt är Jimmy Karlsson i Casanovas. Grymt!!! Så jäkla bra och tajt det låter. Jag saknar ord.

Årets blåsare: Joakim Svensson och Stefan Haglund

Stefan Haglund i Torgny Melins och Joakim Svensson i Claes Lövgrens
Stefan Haglund i Torgny Melins och Joakim Svensson i Claes Lövgrens

Jo då! Oavsett vad den där Thomas Deutgen säger så finns det massor med blåsare i våra dansband. Många har dessutom aktualitetsstämpel. Det är ett skämt att man glömde dessa vid guldklavegalan 2009. Jag skulle kunna räkna upp tio personer som lugnt skulle ha varit aktuella för en klave. Två av dem finns ovanför på bild. Stefan Haglund i Melins bidrar med sin sax till bandets härliga svängiga livesound. Mer äkta än så är det nog svårt att få till. Joakim Svensson i Lövgrens var för något år sedan likt Stefan nominerad till en guldklave. Jocke har jag följt sen åren i Bodil Hovenlids, sedan Ingvar Fahsts och Hedins. Lyssna på när han blåser ”Sometimes When We Touch” så förstår ni hur bra han är.

Årets dansband: Claes Lövgrens och Mats Bergmans

Claes Lövgrens och Mats Bergmans
Claes Lövgrens och Mats Bergmans

Nu kanske alla ställer sig frågan hur jag kan sätta två mogenband på denna platsen men det tar jag med glädje. Här snackar vi om sveriges två största och bästa mogenband enligt mig. Två band som absolut vet vad publiken vill ha. Det roliga är att dessa band kompletterar varandra riktigt bra. Jag hade ju turen att se dessa på en nonstop på Cinderella i December och det var riktigt bra.

Årets farväl: Mona Gs Orkester

Mona Gs Orkester
Mona Gs Orkester

Hösten 2008 deklarerade Mona Gs orkester att man upplöser orkestern under 2009. Sagt och gjort. Den 17 januari i Forshaga i Värmland genomför man så den sista spelningen. Trist men sant. Numera återfinns grabbarna i bandet Tribond och Anders Björck även bandet Rent Drag och Anders Elison och Mattias Johansson i bandet C-Dur. Mona själv har fullt upp med cd-inspelningar och egna uppträdande på diverse countryfestivaler.

Årets nykomling: Deléns och Zekes

Deléns och Zekes
Deléns och Zekes

För något år sedan så hjälpte jag Christoffer Delén med att göra lite enkla reklamjobb för Deléns orkester. Sedan föll detta i glömska för mig. Under 2009 fick jag reda på att bandet skulle satsa fullt ut med fler och nya medlemmar. Man släppte en ursnygg hemsida och under sommaren kom så singeln ”Flyg min fjäril” som är något av det bästa jag hört från ett såpass ungt mogenband. Man trodde nog inte det var sant. Så jag önskar grabbarna lycka till och väntar på full-cd:n

Zekes är ett band som nog alla veta vilka dom är. Dom kom in som en frisk fläkt i dansbandskampen och hamnade på var mans läppar.
Snacka om kometkarriär för dessa grabbar. Kul med unga grabbar som satsar på fräsch mogen dansmusik.

Årets trötter: Larz Kristerz

Larz Kristerz
Larz Kristerz

Rolandz eller Larz Kristers. Ja jag vet inte ja. Svårt att hitta ord. Även om dom säger att dom inte driver med dansmusiken så är jag tveksam. Dom må vara populära och dra folk till dansbanorna men nej tack. Men alldeles för mycket mediatid så har man tröttnat på Älvdalingarna lite. Deras musik passar perfekt på förfesten eller grillpartyt. Okej dom är duktiga musiker inget ont om det. Men det är något som inte går ihop för mig.

Årets dansställe: Forshaga Folkets Hus

Forshaga Folkets Hus
Forshaga Folkets Hus

Forshaga ligger ungefär 1½ mil norr om Karlstad. Här finns ett Folkets Hus där det höst och vårsäsong dansas ungefär varannan lördag. Här har man satsat på mogna dansband som Hedins, Claes Lövgrens, Chiquita, Nordinz och Mats Bladhs. Arrangörer för danserna är Prima Musik med Inge samt Johnny Sandin i spetsen som tillsammans med sin trevliga personal förgyller danskvällarna. Det är en sån härlig stämning på danskvällarna. De orkestrarna jag pratat med är alla lyriska över väl mottagna dom blir och servicen den är på topp. Så därför utser jag detta till årets dansställe och herrarna till årets arrangörer. Här vet man vad publiken vill ha.

Årets dansbåt: Viking Line Cinderella

Per Nyberg och Viking Line Cinderella
Per Nyberg och Viking Line Cinderella

Öh.. finns det någon annan dansbåt på Östersjön? Jo det finns ju Amorella, Gabriella, Rosella och allt vad dom heter. Sen finns ju ett litet paradis med som jag faktiskt provat. Men att komma till Cinderella är lite som att komma hem. Man kan båten utan och innan och hittar dessutom bra. Att man fått en uppsving efter ”Färjan” är nog inte så konstigt. Här på båten finns Östersjöns hetaste dansgolv och toppar man det med Per Nyberg blir det ju oslagbart.

Årets överaskning:

Sannex
Sannex

Här hade jag svårt att välja band. Hade tre band som kunde ha platsat här. Sväzons framträdande i dansbandskampen är en kandidat. Men jag väljer ett annat bands framträdande i stället. Nämligen Sannex från Uppsala. Jag har senaste tiden haft lite svårt för detta band då jag anser att dom hattat lite med om dom ska vara mogen eller modernband. Men efter att ja sett dem i dansbandskampen är ju saken klar. Dom är ett fräscht blandband. Bra jobbat grabbar.

Årets skämt:
Ta detta nu i positiv bemärkelse. Att skämta och att överaska och göra något som publiken inte alls förväntat sig är bra. Och jag tror nog att ingen där på Filipstads Torg den varma juninatten förväntade sig ringdans och julsånger från Claes Lövgrens. Kul grej grabbar!!

Årets låtskrivare:

Åsa Karlström och Mats Larrson. Prisat låtskrivarpar
Åsa Karlström och Mats Larrson. Prisat låtskrivarpar

Dom har gjort det i år igen. Skrivit massor av bra låtar under 2009. Hur gör hon? Att veta att det ligger en verklighet bakom låtarna gör det hela mer trovärdigt. Inget massproducerande här inte. Allt denna underbara tjej tar vid blir till guld verkar det som. ”Glöm inte bort” , ”Här är min dröm” och ”Flickan i parken” är bara några av hitsen som detta låtskrivarpar släppt ifrån sig till dansband.

Årets album:

Dansbandsskivor släppta under 2009
Dansbandsskivor släppta under 2009

Under året har det släppts många skivor. Men det är en del som lämnat lite extra avtryck hos mig och det är följande.
Stensons – I den grönaste skog
San Marino & Linda – Här är min dröm
Icaros – En gång till
Mats Bergmans – Premiär

Michael Nystås Bloggare
Michael Nystås Bloggare

Årets hemsida får bli en blogg. Nu är ju jag som gör hemsidor själv lite estet men när det gäller denna sidan får man se till innehållet. Jag har följt Michael sen han började skriva i Aftonbladet i början av 90-talet. Och har sett han dissa och hissa diverse dansband och dess skivproduktioner. Han är och förblir dansbandsprofessor för mig. Jo jag vet det finns en annan som kallar sig för detta. Men i mina ögon är det herren på bilden ovan som är det. Alltid kul att läsa hans recensioner och analyser om dansbandsproduktioner. Så nu hoppas vi bara den ”riktiga” professorn tar plats i dansbandskampen 2010 om det nu blir av.


Publicerad: 2010-01-08 08:30:24