Junixar i Storfors

1 okt
Junix orkester
Junix orkester

Redan klockan 15.00 denna söndagseftermiddag var vi startklara för avfärd mot kvällens dans. Kompassen var inställd mot norr och på tablån stod Storfors. I denna lilla ort med sina 4 239 invånare håller Korpen Karlskoga söndagsdanser som lockar publik från när och fjärran.

Snart i Storfors
Snart i Storfors

Junix bildades somnaren 1971 och kallade sig fram till 1986 för Juni 71. Sedan dess har man spelat upp till dans på otaliga dansbanor runt om i Sverige, gett ut diverse skivor och kassetter samt deltagit i flertalet radio och tv-program.

Juni 71
Juni 71

Bandet består idag av fyra grabbar med följande sättning. Först ut är Gunnar Renvall som var med i abndet sen det startades. Han är kapellmästaren som spelar klaviaturer, dragspel och även sjunger. Göran Johansson med sitt glada humör står för basen, gitarrspelet och en del av sången.

Junix
Junix

Gunnar ”PG” Einarsson som kryddar spelningarna med diverse trevliga anekdoter från tidigare musicerande är även han en glad saxofonist som även spelar gitarr, dragspel och sjunger. Sist men absolut inte minst har vi den taktfaste mannen i bandet. Handbollsintresserade Conny Eriksson som spelar trummor och även står för en del av sången. Här har du Junix laguppställning anno 2012. En styrka i bandet som jag tycker är att samtliga medlemmar sjunger.

Fullknökad bilparkering och kö för att komma in
Fullknökad bilparkering och kö för att komma in

Strax innan halv fyra så gjorde vi entré i Storfors. Säsongspremiär för söndagsdanserna denna afton. Grabbarna hade redan fått upp alla prylar på scenen och klarat av soundcheck när vi kom in på Folkan och satt och softade med lite kaffe i logen. Vi snackade om danser vi varit på och spelningar som Junix avverkat i sommar.

Junix spelar på
Junix spelar på

Klockan slår 17.00 och Conny räknar in till första dansen. ”Livet har varit gott mot mig” får inleda höstens söndagsdanser i Storfors Folkets Hus. Det dröjer inte många sekunder innan golvet är välfyllt. Sen jag sist hörde bandet har man lagt till några nya låtar på repan. Sådant uppskattas! Bland annat framfördes en riktigt bra låt som bandet gjort själva som heter ”Sandra”. En stark låt som satte sig direkt efter första lyssningen.

Danspublik
Danspublik

Korpens motionsdanser är omåttligt populära. Det märks. I 34 år har Korpen Karlskoga arrangerat söndagsdanser. Först höll man till i Karlskoga Folkets Hus men när Saga biografen i Karlskoga brann 2003. Man bestämde sig då för att flytta i Degerfors Folkets Hus och danslokalen Tunet. När man några år sedan restaurerade dessa lokaler blev även de för små. Då flyttade man ännu en gång till nuvarande Galejan i Storfors mer känt som Folkets Hus.

Junix på scenen
Junix på scenen

Arrangörer för danserna är som jag nämnt tidigare Korpen Karlskoga med eldsjälarna Sven och Kerstin Karlsson i spetsen som bokar orkestrar och tar emot gästerna.

Vill du ha trevligt en söndagskväll, träffa trevligt folk och dansa till bra dansmusik skall du absolut besöka Storfors Folkets Hus. Här har man dessutom en mycket trivsam entréavgift. Inte många ställen som har dans för under 100-lappen. Glöm inte att ta med eget fika då man saknar servering.

Fikapaus
Fikapaus

Klockan närmar sig halv sju och det är dags för Junix att spela upp till kaffevalsen. När den var avklarad gick vi med orkester för att fika på våra medhavda mackor med ost och leverpastej. Det blev ett trevligt samtal med Junix och arrangörer om branchen, dansband i stort, och lite sport. Fick veta bland annat att Conny är en hängiven supporter till Guif Handboll i Eskilstuna.

Gunnar och Gunnar
Gunnar och Gunnar

Efter pausen var det så dags att fortsätta spela i 1½ timma till. Mycket applåder och härlig stämning gjorde kvällen alldeles underbar. Junix lyckas alltid skapa bra publikkontakt. Vi har väl den kulturen här i värmland att visa uppskattning åt de band som kommer hit och spelat för oss.

Danspublik
Danspublik

Klickan 20.30 hade bandet spelat sista låten. Men publiken ville inte gå hem. Dom ville ha mer musik. Och så klart fick dom mer musik. NärJunix påannonserade ett extranummer visste jublet inga gränser i Storfors Folkets Hus. Tänk vad roligt det måste vara att få stå på scen och få ett sådant gensvar från publiken. Underbart!

Conny och Göran
Conny och Göran

Sen blev det sedvanlig gruppfotografering till danslogen och min blogg. Alltid lika kul. Denna gång så spexade PG till det lite med sin sax. Alltid kul att göra lite mer än bara en uppställning a´la skolfoto. Nedanstående bild och många fler bilder från kvällen finner du på danslogen.se

Gruppfotografering till bloggen / Danslogen
Gruppfotografering till bloggen / Danslogen

Sen återstod det bara för grabbarna att svida om och börja packa ner alla grejer. Mycket sladdar och lådor är det. Jag har märkt att Junix roddar efter principen Rätt sak på rätt plats. :) Verkar vara det mest effektiva sätter faktiskt.

Här roddas det för fullt.
Här roddas det för fullt.

Så var då allt inlastat i bussen och det är dags att ta farväl av bandet och arrangörerna Sven och Kerstin. Vi ses snart igen. Styrde sakta hemåt mot Kristinehamn. Det brukar vara mycket vilda djur i farten så här dags på dygnet så vi tar det väldigt lugnt.

Juinx tillsammans med arrangörerna Sven och Kerstin
Juinx tillsammans med arrangörerna Sven och Kerstin

Bjuder er nedan på två låtar med Junix från kvällen i Storfors.

Sandra:

Främling:

Veckans dansband 40: Callisto med Annelie

1 okt
Callisto
Callisto

Får bloggen lov att presentera dansbandet Callisto från Vadstena. Detta är ett underbart dansband som spelarpigg och fräsch mogen dansmusik. Jag har haft glädjen att dansa efter detta band på Viking Line Cinderella. Men för att ta det hela från början så var det sommaren 2006 som Annelie Lundh och Stefan Andersson beslöt att starta upp ett nytt mogendansband. Båda hade vid det laget närmare 20 års erfarenhet i bagaget, både på heltid och deltid.

Bandet består idag av:
Annelie Lund på sång.
Stefan Andersson på klaviatur, dragspel och sång.
Reino Andersson på trummor och sång.
Janne Auvinen på gitarr och sång.

Bandet spelar över hela norden och gör även varje år en avstickare ner till söderns land där man spelar två veckor på dansrestaurangen Playa Del Sol som ligger på Gran Canaria i Playa De Inglés. Men i år blir det ingen resa för bandet då sångerskan Annelie inväntar en korsbandsoperation i sitt knä.

Men bandet har en massa annat spännande som jag hoppas vi kan återkomma till framöver.

Bjuder er här på ”Våga tro på kärleken”.