SKIVRECENSION Högtryck – Min stund på jorden

18 maj
Högtryck - Min stund på jorden
Högtryck – Min stund på jorden

HÖGTRYCK – Min stund på jorden
Antal låtar: 13
Betyg: 5

Högtryck är ett band från Åland och Mariehamn som bildades 1993. Man spelar fräsch mogen dansbandsmusik men av ganska klassiskt snitt. Även några sk. evergreens och gammeldans av olika slag kan rymmas med en vanlig danskväll.

2006 kom första debut skivan ”Här och nu” som blev väl mottagen av media och dansbandspublik. Nu har man vässat till sig igen och släppt nya plattan ”Min stund på jorden” lagom till sitt 20-års jubileum.

Jag blir totalt golvad av Högtryck och nya plattan. Redan när debutplattan kom blev jag imponerad av bandets musikalitet som man här lyfter till nya oanade nivåer.
Ramona Nordberg som sjunger på plattan har en varm och personlig röst. Med sin lite Åländska accent ger hon stark profil åt bandet.

Skivan rivstartar med ”100 mil” av Åsa Karlström och Leif Melander och följs av fartiga Kom och gör mig galen signerad. Tomas Berglund – Marcus Persson – Magnus Ekwall. Det märks man tagit tid på sig med att välja låtar och man lämnar ingen oberörd vågar jag påstå.

Man har fått hjälp av flera av landets duktiga låtskrivare som Åsa Karlström, Mats Larsson, Leif ”Mulle” Melander, Maritha Johansson. Även bandets Marcus Nordberg – Johan Lindholm bidrar med låtar. Bland dessa märks låten ”Brevet” som Ramona tävlade med i sångtävlingen ”Melodirazzian 2007”.

En härlig blandning mellan lugna och snabba låtarsätter fart på dansfoten.
Att välja ut bra låter blir svårt då jag skulle kunna nämna hela låtlistan. Men ska försöka välja ut några ytterligare icke redan nämnda favoriter.

Mariehamn av Leif Melander. En stark låt som får mig att tänka på Candelas ”Malmö-Köpenhamn”. Oerhört stark refräng som sätter direkt efter första lyssningen.

”Nästa båt tillbaka” är en härlig svängig sak av Mats Larsson – Maritha Johansson.

Med på skivan finns även en duett. Ramona Nordberg och Tom Kjeldström från Tommys orkester hörs i dragspelssmyckade låten ”Halva vägen var”.

Ju mer jag lyssnar på skivan ju mer kan jag inte få nog av Högtryck och Ramona. Och Högtryck är just vad det blir när man lyssnar på detta album. Dansant och vänligt på alla sätt och vis. Får man önska något så hoppas jag att fler arrangörer i Sverige kunde boka in detta band. Jag är helt övertygad att skulle ta flera dansbanor med storm om dom fick chansen.

Sammanfattningsvis är detta ett album som borde finnas i varje dansbandsälskares skivhylla.
Jag ser redan fram emot nästa album där jag hoppas att man släpper fram någon av de övriga duktiga grabbarna i bandet på sång.


Publicerad: 2013-05-18 13:12:39

SKIVRECENSION Callisto – Ljudet av Callisto

18 maj

SKIVRECENSION

Calliso - Ljudet av Callisto
Calliso – Ljudet av Callisto

Calliso – Ljudet av Callisto
Antal låtar: 15
Betyg: 4

Första gången jag kom i kontakt med Annelie Lundh ljuva stämma var i Finspångsbördiga bandet Cherrie och sedan Dimes. Nu är det Callisto som gäller tillsammans med tre medmusikanter.

Nu har man gett ut sin första full-cd med titeln ”Ljudet av Callisto”.

Men för att ta det hela från början så var det sommaren 2006 som Annelie Lundh (sång) och Stefan Andersson (klavaitur och sång) beslöt att starta upp ett nytt mogendansband. Båda hade vid det laget närmare 20 års erfarenhet i bagaget, på heltid och deltid. Tillsammans med Reino Andersson på trummor och sång samt Janne Auvinen på gitarr och sång bildar man således dansbandet Callisto.

På skivfronten har man tidigare givit ut flera starka singlar som gjort bra ifrån sig på diverse topplistor för dansmusik. Det jag var liter rädd för var att man på sin första full-cd skulle singla ihop alla dessa till en fullproduktion vilket man glädjande nog inte gjort.
I stället har man valt att ge ut en live-cd och presentera sig på skiva precis så som man låter live. Riktigt smart drag.

Den som köper Callistos nya cd får en fräsch pigg och glad mogendans. Efter första foxlåten ”Vart än vi går” sätter man ribban högt för denna platta. Och jag tycker att man lyckas riktigt bra med tanke på att det är en debut-cd och dessutom en liveproduktion. Man blandar och ger vad det gäller låtmaterialet. Gamla godingar trängs med mer nytt delvis eget material.

Favoriter på plattan som jag gärna återkommer till är: fina ”Tro mig”, ”Ljudet av ditt hjärtat”, ”Flyg prinsessa”, ”leva i kärleks namn” och svängiga Elisaslåten ”Jag lovar och svär”. Lägg där till en nyskapande grym version av Främling. Vem sa att den låten är uttjatad?

Det är inte bara Annelie som sjunger på plattan. Både tidigare nämnda Stefan Andersson och Janne Auvinen sjunger också ger det hela variation i låtarna ”Kärleken” och ”Jajjamen”.

På det stora en helt okay platta som passar perfekt för dansgolvet där hemma. Efter några lyssningar kan jag meddela att man bara vill ge sig ut och uppleva Callisto live, vilket jag starkt kan rekommendera.


Publicerad: