Veckans dansband 40: Casablanca

30 sep
Dansbandet Casablanca
Dansbandet Casablanca

Denna veckan har vi gjort ett nedslag i Kungälv där vi hittar veckans dansband Casablanca.
Förutom dessa stiliga gossar är ort känna för Pontus Wernbloom – fotbollsspelare, Björn Gustafsson – komiker, Niklas Andersson – ishockeyspelare, Helena Döse – operasångare och sist men inte minst dansbandet Streaplers.
Kungälv är Bohusläns sydligaste tätort belägen 20 km norr om Göteborg där Göta älv förgrenas i Nordre älv.

Bandet Casablanca var från starten ett coverband som hette Soulshake. Redan från starten arbetade de runt hela Sverige och fick mycket spelningar bl.a. i Turkiet under en hel månad. Dock tog denna del av orkestern slut i december samma år.

Efter ett par år döptes orkestern om till Casablanca med medlemmar från Kungälv som spelade under ett par år och fick ett gott rykte och popularitet uppstod. Tyvärr lades även denna sättning också ner. Samtidigt sökte dansbandet Loopingz en ny gitarrist och fick kännedom om Casablancas upplösning och värvde inte bara dess gitarrist Roger Kääpäl utan övertog även namnet Casablanca.

Diverse tidigare uppsättningar av Casablanca
Diverse tidigare uppsättningar av Casablanca

Nya Casablanca hade sin första spelning i juni 1998. Bandet består idag av ett rutinerat gäng musiker som spelar på såväl fester som offentliga dansställen och restauranger. Dess spelplan innefattar inte bara inom Sveriges gränser utan sträcker sig även till Norge. Repertoaren består av traditionell dansmusik.

Samtliga medlemmar har stora erfarenheter från andra band såsom Framed, Sick Sack, Loopingz, Kalasbandet och Pulz orkester.

På skivfronten har bandet har även gjort ett par cd-skivor där flera av låtarna placerat sig på diverse dansbandstopplistor runt om i norden.

Bandet består av
Rolf Thunberg – Kapellmästare, och basist
Roger Bengtsson – Sjunger och spelar gitarr
Ingvar ”Igge”Gran – Sjunger och spelar gitarr
Roland Uddefors – Spelar keyboard
Joachim Ljungblad – Spelar trummor

Bjuder er nedan på ett smakprov från några av bandets skivor

Gideons i Storfors

29 sep
Gideons i Storfors
Gideons i Storfors

I dag tar vi bussen till Storfors där Gideons står på scenen. Korpen arrangerar dansen som börjar 17.00 Varmt välkomna allesammans att spisa lite fin dansmusik från Eskilstuna.

Eskilstunas största Kebab?

28 sep
Eskilstunas största Kebab?
Eskilstunas största Kebab?

Frågan är om restaurang Billy Boy på Kungsgatan 48 i Eskilstuna serverar stadens största kebaber?
Jag blev lite stum när ovanstående varelse landade framför mig. Jag har nämligen spenderat större delen av dagen i Eskilstuna tillsammans med IFK Ölme. Säsongens sista seriematch stod på programmet. En match som ”bara” skulle spelas av. Inget av lagen hade ju något att spela för. Och resultatet skulle inte heller nämnvärt påverka de andra lagens prestationer och resultat.

Men en rolig sak var att Viktor Olsson fick producera några mål och att han vann skytteligan.
Hela 23 gånger har Olsson nätat denna säsongen i seriesammanhang. Inte illa.
På totallistan över samtliga division 3 serier ligger Olsson 2:a på listan. Toppar totallistan gör Andrés Thorleifsson i BKV Norrtälje med 27 mål.
Viktor Olsson delar 2:a platsen med Alexander Petersson i Jämjö GoIF som även han gjort 23 mål

Grattis Viktor!!
Alltsammans firades med kebab efteråt :)

Ezzex lägger ner

27 sep
Ezzex orkester
Ezzex orkester

Ezzex orkester meddelar via danslogen att man lägger ner sin verksamhet.
Så här berättar dom för danslogen.se

Efter en längre tids diskussioner inom bandet har vi tillsammans tagit beslutet att lägga ner Ezzex.
Det finns inga meningsskiljaktigheter i bandet, vi är alla goda vänner.
Vi bugar och tackar våra fans, vår underbara danspublik som följt oss under vår tid i branschen.
Vi vill även tacka våra nära och kära för allt stöd. Tack till Danslogen, arrangörer och alla som varit med under Ezzex resa.
Kramar från Ezzex

Källa: Danslogen.se

Voize med nytt album

26 sep
Voize med ny cd
Voize med ny cd

Under våren 2011 började fyra goda vänner som alla lirat i olika dansband prata om hur roligt det hade varit att åka ut som band och att få möta publiken igen. Efter många och långa möten togs ett beslut på att de skulle göra en satsning mot att bli Sveriges dansvänligaste, gladaste och mest sevärda dansband. Något de nu kommit en bra bit med. Deras fräscha mix av gammalt och nytt är perfekt och de drar fler och fler människor till sina danser. Ett annat bevis på deras popularitet är succén i Bingolottos dansbandstävling i våras då bandet gick till final och kom på andra plats. Magnus Meinert som sjunger och spelar gitarr i bandet var tidigare frontman i Sannex. Skivan är fylld av nyskrivet material från Sveriges låtskrivarelit och några väl valda covers som är favoriter ute på bandets spelningar. Skivan är producerad av Tobbe Nyström som var kapellmästare i Wahlströms och har på Voize platta lyckas få till det perfekta soundet mellan modernband och det lite mer mogna. Något som var Wahlströms signum och som nu Voize är beredda att ta över. Var så säkra.

Sångaren Magnus Meinert (tidigare Sannex) sjunger nio av tolv spår. De andra medlemmarna i bandet bjuder på vars ett sångframträdande. Fredrik Grönvall bjuder oss på skånska ”Får aldrig nog av sånt du vet”. Trummisen ”Gas” Petersson sjunger ”This little girl is mine” och ”Du du du” bjuder gitarristen Fredrik Engdahl på.

Låtlista
1. Du lärde mig älska
2. Får aldrig nog av sånt du vet
3. Jamina
4. Om du känner mitt hjärta slå
5. Just When I Needed You Most
6. Kom och ge kom och ta
7. Du du du
8. This Little Girl
9. Den finaste jag sett
10. Här står jag
11. Du ska komma hem
12. Långt härifrån

Date med ny webbplats

25 sep
Date med ny hemsida
Date med ny hemsida

Dansbandet Date har förnyat sig något på webben. I dagarna har man lanserat sin nya webbplats.
En ny lite mer fylligare hemsida med lite m,er information än den gamla. Snygg enkel och lättnavigerad sida. Extraplus för all historik, bilder och att man kan lyssna på bandets samtliga inspelade låtar.
Bra jobbat Dae!!!!

Römppävikko 2013

25 sep
Römppävikko 2013
Römppävikko 2013

Römppävikko är en årlig höstfest som hålls under en veckas tid i byarna kring och i Pajala.
och som vanligt blir det en massa dans.

Dans i Örebro

24 sep
Dans på Clubb 700 i Örebro
Dans på Clubb 700 i Örebro

Nu blir det dans i centrala Örebro. Lokalen är klassiska Clubb700 där många dansbands spelat genom åren.
Premiär blir med Barbados. Därefter kommer Titanix. Hoppas detta slår väl ut så att man kan fortsätta arrangera dans i centrala Örebro. Ett fint komplement till Brunnsparken.

Hans Matrtin har hitar Vägen hem

24 sep
Hans Matrtin - Vägen hem
Hans Matrtin – Vägen hem

Hans Martin har sålt över 500.000 skivor i Sverige och är älskad för både sin dansbandsmusik efter sin tid i Tommys Orkester och för sina andliga sånger.

På nya skivan ”Vägen hem” har Hans spelat in klassisker som”Alpens ros”, ”En sjömanshustrus ballad”, ”Nattens fjäril” och ”Fiskarflickans sång” för att nämna några. Som vanligt har Hans skrivit några låtar själv där även texterna är en viktig del. Hans har även fått låtar specialskrivna till sig från några av Sveriges bästa låtskrivare i genren. Tillsammans gör mixen av låtarna, en riktigt bra produktion, och Hans personliga röst den nya skivan till en av hans starkaste skivor hittills i karriären.

1. På varsin sida
2. Vägen hem
3. Alla tårar är för dig
4. Alpens ros
5. Hyllning till Söderfjärden
6. Nattens fjäril
7. Fånga dagen medan du kan
8. Du kom som av änglar sänd
9. En sjömanshustrus ballad
10. Midsommarnatt
11. En värld ovan molnen
12. Fiskarflickans sång
13. Allt vi borde sagt
14. Ett sista andetag från dig

Veckans dansband 39: Norlingz

22 sep
Norlingz
Norlingz

Lindesberg är en tätort i Västmanland. Orten är belägen vid Lindesjöns norra strand mellan Bottenån och Lilla Lindesjön cirka 40 km norr om Örebro. Kända personer med anknytning till orten är bland andta tv-profilen och journalisten Lara Orup, skådespelerskan Gunilla Åkesson, fotbollspselaren Samuel Wowoah och journalisten Torsten Ehrenmark för att nämna några personer.

På orten finns även så klart ett dansband som jag har vaskat fram. Orkestern heter Norlingz. Namnet har man fått genom Roland Norling som spelar gitarr och sjunger.. Han började sin orkesterbana redan 1976. Det var tillsammans med en kompis och man kallade sig för Maj 76.
Kanske blev man inspirerade av bandet Juni71?

Serdan dess har det rullat på, med olika band. Willards på 80 talet, till början av 90.
Denna ork upplöstes och ur askan uppstod Danzett, var verksamma fram till 1995.
Sedan blev det dansbandet Chrizz som var verksamma fram till år 2001.

Efter det blev det speluppehåll. Men spelsuget kom tillbaka samtidigt som Rolands fru höll på att bli tokig på honom och sa, sätt in en annons efter spelkompisar annars så gör jag det.

Blandade bilder på Norlingz
Blandade bilder på Norlingz

Annonsen fick genomslagskraft och Roland fick kontakt med Jorma Ehnvik, och efter mycket om och men hittade man resterande gubbar. Och därmed så var orkestern Norlingz ork. född.

Som sagt så bildades bandet 2011 och är alltså en ganska ny orkester. Men samtliga medlemmar är rutinerade medlemmar som alla har spelat i olika konstellationer tidigare.
Bland andra; Torlenners, Kjell Brooz, Berth Thores och Azterix för att nämna några dansband.

Norlingz spelar mogen dansmusik. Speltillfällena är allt från privata fester, offentliga danser på folkets hus och parker, dansrestauranger m,m. Man har bland annat varit uppbokade på det populära dansstället Playa Del Sol på Gran Canaria där man spelade under två roliga veckor. Det var en upplevelse att spela 14 kvällar på raken 5 gånger 45 min. Man fick fin respons både från arrangör och danspubliken.

Norlingz spelar allt 100% live och använder alltså inga bakgrunder

Aktuellt för bandet just nu är att man håller på med förberedelserna inför inspelningen av bandets första CD. Mycket plock och fix blir det, speciellt när man spelar på deltid och har andra jobb och åtaganden vid sidan av själva spelandet.

Norlingz Orkester
Norlingz Orkester

Norlingz spelar låtar som publiken känner igen. Allt från gamla evergreens till lite nyare alster finns med på repertoaren. Bland låtarna märks bland andra Främling, Teddy Bear, Aj Aj Aj, I Just Called so say i love you, Du Är Min Man, All You Ever Do och Jag Är På Väg.
Man har även några helt egna låtar med på repertoaren som Ängel I Mitt Liv och Ett Sommarfoto.

Bandets sättning är:
Johan – Trummor, Sång
Jorma – Gitarr, Dragspel, Leadsång.
Roland – Bas, Sång
Raimo – Sologitarr, Sång
Bertil – Keyboard, Sång

Framed med en nytt album

22 sep
Framed med ny cd
Framed med ny cd

Dansbandet Framed är aktuella med en nytt album

Framed startade 2008 och var under ett par år ett band med ca 30 spelningar om året.
Men publiken har verkligen fått upp ögonen för detta grymma dansband från västkusten, som älskar när det svänger! Målet för Framed är att musiken alltid skall vara dansant och att ingen skall sitta still på deras spelningar, något som verkligen bevisat sig vara en lyckad kombination då bandet idag har en bra bit över 100 spelningar per år!

Det stora beviset på Frameds popularitet kom den 3:e juni 2013 då de vann Bingolottos stora dansbandstävling där de mötte bandet Voize i finalen. TV-publiken älskade deras svängiga sound som alltid bygger på 100% live – precis som sina förebilder och mentorer i Streaplers. Streaplers såg tidigt Frameds potential och har tagit bandet under sina vingar och hjälper bandet att sätta sin personliga prägel och nå ut till Sveriges dansbanor och publik ännu mer.

Nu släpper Framed sitt andra album, och det första med riktig distribution och med skivbolag i ryggen. Det vi ser är ett band som verkligen har medvind och som inom en snar framtid kommer att vara ett av de mest populära ute på dansbanorna. Vinsten i Bingolottos Dansbandstävling är ett bevis och alla bokningar som rasar in ett annat. Skivan som kommer är ett tredje då det är en härlig bra blandning av gamla sköna covers och nyskrivet material från bland annat grabbarna i Streaplers.

1. Mary Anne
2. Anna och mej
3. Din varma röst
4. Vaya Con Dios
5. Raggarmaskin
6. Känner du min längtan
7. Tack vare er
8. Tailights Blue
9. Madeleine
10. Da Do Run Run
11. Möt mig i Stockholm
12. If I Can Find Me A Clean Shirt
13. Way It Should Be
14. Alligator Walk
15. What Do You Know About Love

Källa: Ginza.se

JAAAAAAAAAAAA!!!! Vi klarade det

21 sep
Matchbild från matchen IFK Ölme - IFK Kumla
Matchbild från matchen IFK Ölme – IFK Kumla

Ölme spelar nästa år i Div II. Det stod klart efer lördagens vinst mot IFK Kumla.

Förutsättningarna inför seriefinalen mellan tabellettan IFK Ölme och tabelltvåan IFK Kumla var enkla.

Ölmevinst skulle innebära att laget säkrade seriesegern och uppflyttning till division 2, medan förlust skulle innebära andra platsen inför sista omgången nästa helg och en avgörande match mot Eskilstuna Södra.

Ölme klara för 2:an
Ölme klara för 2:an

Resultatet blev glädjande Ölmevinst 1-0 och avancemang nästa år till division 2.
Målgörare blev Viktor Olsson som i den 33:e matchminuten gjorde målet som även blev slutresultatet.

På lördag 28/9 spelar Ölme sista matchen för säsongen borta mot Eskilstuna Södra .

När slutsignalen ljöd visste jublet inga gränser. Jag var i ett lyckorus samtidigt som jag faktiskt grät en skvätt för Ölme.

Jaaaaaa vi vann!!!!
Jaaaaaa vi vann!!!!

Storforsmarken

21 sep
På väg mot Storfors en fin sensommardag
På väg mot Storfors en fin sensommardag

Sitter just nu i bussen på väg till Storfors och deras årliga marknad. Jag hoppas på många trevliga försäljare och att man hittar lite spännande skivor och även får lyssna till lite fin musik.
Det är en strålande sensommardag som gjord för marknad. Så jag hoppas på en trevlig dag.

Efter detta blir det att ta sig ut till Ölme IP och se den spännande matchen mellan IFK Ölme och IFK Kumla.

Snygga hoodies

21 sep
Ny fräck Hoodie
Ny fräck Hoodie

Shoppat har jag hunnit med också. Köpte mig 2 coola hoodtröjor. Perfekta att ha nu när hösten kommer krypandes. Jag tycker dom är apsnygga. Otroligt bra pris med. hade kostat närmare tusenlappen styck men fick dom för knappt 300 tillsammans. Det är vad jag kallar shopping :)

Rios med ny trummis

18 sep
Rios orkester
Rios orkester

Rios orkester har en ny trummis. Han heter Stefan Persson och kommer från Skövde. Stefan har tidigare spelat med Roger Linbloms och Paula & Co. Han ersätter Shiam Dhokia som har fått ett civilt jobb som innebär att han inte kan spela på helger längre.

Frukost genom det fina pittoreska sörmländska landskapet

17 sep
Tågfrukost
Tågfrukost

Sitter på tåget och mår allmänt gött.Ska snart som ni ser inta lite frukost. Claes Lövgrens i lurarna gör inte saken sämre. Detta är riktigt livskvalité. Tåget susar fram genom det fina pittoreska sörmländska landskapet. Kanske man skulle bosätt sig någonstans på landsbygden här? Nja det må vara fint men jag trivs nog bäst i det sköna Värmland.

På väg mot Stockholmo

17 sep
Tåget mot Stockholm
Tåget mot Stockholm

Snart drar jag i väg mot huvudstaden med trevliga arbetskollegor. Målet är Kistamässan och ”Sign Scandinavia 2013” Spännande och se vad man har att erbjuda i år. Mot Stockholm alltså och sedan pendeltåg till Helenelunds Pendeltågsstation. Denna gången ska vi åka rätt på en gång :)

Veckans dansband 38: Kenth Wärjas

15 sep
Kenth Wärjas
Kenth Wärjas

Kenth Wärjas kommer från Boden och startade sin verksamhet 1992. Bandet firar såldes 20 år som dansband i år. Genom åren har medlemmar kommit och gått genom orkestern. Men spelglädjen har alltid funnits där. Man spelar i stort sett bara i Norra Sverige. Bandet spelar mogen pigg och glad dansmusik. Spelställena är privata fester, pro och trivseldanser på diverse festplaster folkets hus och parker.
Genom åren har man deltagit flera gånger i diverse radioprogram samt legat på diverse dansbandslistor.

Bandet har en mycket intressant hemsida om än lite designmässigt föråldrad. Sidan ser ut så som hemsidor gjorde i början av 2000-talet. Men på något sätt är det charmigt då den innehåller massor med rolig och läsvärd information. En kul grej jag fastnade för var bilder på flera av de festlokaler, folkets hus och parker man besökt genom åren. En imponerande samling.

På skivfronten har man spelat in några olika skivor. Bland annat med Bodens försvarsområde och I.B.K. Boden elitseriedamer i innebandy. Några ”egna” skivor har det också blivit. En av de mer kända på senare tid är ”Oj oj oj oj oj” som bland annat toppade dansbandsdax topplista i maximalt 10 veckor.

Bandet består utav:
Victoria Sotterman – Sång
Jörgen Johansson – Gitarr och bas
Niklas Thornéus – Klaviatur och dragspel
Kenth Wärja – Trummor och sång

Bjuder er här på en av Kenth Wärjas mest önskade och populäraste låtar ”Oj oj oj oj”.

Hedins med ny buss

12 sep
Hedins med ny buss
Hedins med ny buss

I denna lilla pärla kommer Hedins fara runt i när dom fart på turnéer i vårt avlånga land. Som bloggen tidigare skrivit om har man nu dragit ner på sättningen och spelar som trio.

Orkesterns för detta buss finns ute till försäljning på blocket för den som önskar sig en fin och fräsch turnébuss. http://www.blocket.se/skane/Turnebuss_husbuss_46369923.htm

Wizex – 40 år i Folkparkens tjänst 2013

12 sep
Wizex 40 år i Folkparkens tjänst 2013
Wizex
40 år i Folkparkens tjänst 2013

Wizex firar 40 år i år och det firas med ett nytt album. På skivan har bandet gått in och spelat in sina gamla klassiker i nya suveräna och fräscha arrangemang. Miss Decibel med ett underbart sväng, Mjölnarens Irene i en uppdaterad version, Tusen och en natt i… ja… mer än så kan man ju inte avslöja. Det är bara att vänta så får ni höra. Dessa och många andra låtar samsas på årets partydansbandsplatta! För är det jubileum skall det firas ordentligt! Stort Grattis Wizex

Kolla innan ni åker ut på dans

11 sep
Dans
Dans

Vill man chansa och åka på dans och uppleva något spännande. Då ska man prova Dagfinns Dancing som jag skrivit om tidigare. Men innan ni åker kanske ni ska kontakta och kolla vilka som spelar innan ni åker dit.

Jag hittade följande på nätet.

18/10 står det på en sida på nätet som heter Dansaktuellt att Claes Lövgrens är på Grorud. Enligt CL:s egen hemsida är dom i Skara Folkets Park detta datum. Surfar in på Grurds hemsida och upptäcker att det står Junix i deras program 18/10. På junix hemsida står det Grorud 18/10 så det är väl rätt får man hoppas. Kollar igen Groruds dansprogram där det står att Claes Lövgrens är där 25/10. Surfar åter in på Claes Lövgrens hemsida och ser att dom då är i Nyköping detta datumet.

Frågan är om bokaren som förser Dagfinns Dancing med jobb hade en ”dålig dag” eller om det är ett återkommande fenomen? Det verkar kanske som att en del inte ska hålla på med denna verksamheten?

Men detta inlägg vill jag bara upplysa er om att noga kolla innan ni far ut på dans. Speciellt om ni skall åka långt. Ändringar av allehanda slag kan ske i sista stund.

Extas är under stjärnorna med debutalbum

11 sep
Extas - Under stjärnorna
Extas – Under stjärnorna

Extas är bandet som under 2012 gjorde framgångar när de kammade hem vinsten i dansbandstävlingen ”Svedans” på Liseberg , senare samma år kunde de även lägga till en 2:a placering i Dansbandsduellen på Malmöfestivalen och en finalplats i Svensktoppen nästa p4väst på sin meritlista. Sedan dess har Extas spelat på dansbanor runtom i Sverige och satsar helhjärtat på att nå dansbandseliten. Under 2013 blev Christian framröstad till årets sångare i Guldsladden och nu släpper bandet sitt debutalbum ”Under stjärnorna” skivan innehåller både covers och nyskrivet material ifrån Sveriges låtskrivarelit.

Låtlista
1. Ta mig hem
2. Det du gör med mig
3. Allt inom mig blev till blått
4. Ingen ingenting
5. Det var 1 det var 2 det var 3
6. Ge mig ett ja
7. Allting ordnar sig
8. Knäckebröd och vin
9. Min sång till kärleken
10. Det var du det var ja
11. Under stjärnorna
12. Utan nummer och namn

Källa: Ginza.se

Hedins gör en turné tvärs över Sverige

10 sep

hedinstrio02

Till helgen (lördag) är det inte Znits som spelar på Soliden i Värmländska Koppom. I stället är det Trio Hedins som svarar för dansmusiken. Dagen innan spelar Hedins på Alviks Medborgarhus. Så det blir en turné tvärs över Sverige i horisontellt läge kan man lugnt påstå.

Mottagandet av trion har varit alldeles enormt och lovorden har haglat över Conny Hedin, Robin Rignell och Ola Nordén. Men med så bra musiker är det nog inte så konstigt.

Bort med vårt näthat

10 sep
Facebook
Facebook

I bland förstår jag mig inte på vissa personer. Dom vänder kappan efter där det blåser. Just sådana personer har jag svårt för.

Dom framför ett budskap som i detta fallet på facebook och har en ton mot andra människor för att visa sitt missnöje mot vissa saker som inte blir som dom själva vill. Förändringar kan vara bra och man ska inte leva kvar och gå i samma gamla spår.

Näthat och mobbning är det nog det värsta jag vet på nätet.Även om man dom inte direkt skriver ut personernas namn kan man ju enkeklt läsa mellan raderna för att förstå vilka personer dom menar och riktar sina inlägg till.

Jag har själv märkt av detta ett flertal gånger. Folk som ”hängt ut mig”. När man sedan konfronterar dom så får man 100 dåliga ursäkter att det var inte menat si och inte menat så. Sen när personen i fråga märker att han står ganska ensam då börjar rövslickeriet. Då kommer det så fina kommentarer och helt plötsligt får man veta hur bra man är.

Det värsta är folk som jobbat med barn och ungdomar. Jag trodde att man i skolan pratade om detta med mobbning och försökte där förbygga det. I alla fall gör i det här i Sverige på flera håll.

Nu har inte jag blivit drabbad denna gången tack och lov. Men jag har senaste dagarna sett andra som drabbats. Men det kanske är en annan mentalitet i vårt grannländer när det gäller sånt här. Trist i så fall.

Så låt oss alla hjälpas åt utan näthat och påhopp att skapa en trevlig stämning på våra sociala forum och medier. Acceptera att förändringar kan ske även dom inte passar dig själv i alla lägen. Visa ödmjukhet mot andra personer.

Onsdagsdansen med Junix

10 sep
Junix
Junix

Onsdagsdans och Degerfors är en fin kombination. Den 14 Augusti var det Eskilstunabandet Junix som skulle stå för dansmusiken. Ett band som är mycket populärt här i parken. ”Livet det har varit gott mot mig” och ”Tiden den går” fick inleda denna danskväll. Full bana från start är inte illa. Junix var verkligen på spelhumör denna kväll, det märktes.

Förra veckan det var dans här och Holens spelade så blev det ju publikrekord. Det blir inte fullt lika mycket folks om när Holens var där men nära på. I Degerforsparken kommer det alltid en massa stamgäster som dansar vecka efter vecka och dansar.

Junix spelar på

Det som jag börjat gilla med Junix är man fött med några egna låtar på repan vilket är riktigt kul. Riktigt bra material är det. Hoppas framöver att dom kan släppas på skiva. Kanske det vore läge för en uppföljare till ”Sköna låtar 3”. Så mitt råd är att ta kontakt med Gunnar Åkerlund för hjälp med en uppföljare.

Publikbilder
Publikbilder

Åter till parken där Göran påannonserar att nästa dans efter den kommande lugna dansen blir en gammaldans i form av en schottis. Som ni som läser min blogg vet om så är det fyra moderna 1 gammal här som gäller i Degerfors. Men det menas att man spelar 4 danser med foxtrot bugg och sen 1 dans med gammaldans där varje dans innehåller två låtar. Glasklart eller hur? Gammaldansen klarar Junix galant och river ner massor med applåder från publiken. Publiken i Degerfors är en publik som visar uppskattning när man spelar bra. Och spela bra är något som Junix absolut är bra på.

Tummen upp för Junix
Tummen upp för Junix

Kaffevals hinns med innan det blir paus med gott fika. Jag tror Degerfors är lite unika då man tillhandahåller utrymme där man kan inta sitt medhavda fika om man inte väljer att köpa fika i serveringen. Man väljer själv hur man gör och ingen blir sur för att man gör det ena eller det andra. Så vore det kanske vara på fler dansplatser.

Efter pausen ångar Junix på med sin härliga musik Folk dansar så det står härliga till. Lättdansad musik och bra låtar, det är Junix det. Det är ett riktigt gött gäng som verkligen har kul när dom spelar, vilket smittar av sig på publiken. Men som vanligt tenderar bra kvällar att ta slut allt för fort. Så även denna, trist men sant. Efter sedvanlig gruppfotografering av bandet var det bara att styra bilen hemåt Kristinehamn igen.

Junix glada orkester
Junix glada orkester

Veckans dansband 37. Kvarnby

9 sep
Kvarnby
Kvarnby

Norrland underbara Norrland. Vi har styrt kosan norr ut och hamnat i Västerbotten, nämligen i staden Skellefteå. Den ligger där E4:an möter Skellefteälven, cirka 15 km uppströms från Bottenviken och Skelleftehamn. Staden är kanske mest känt för företaget Boliden och ishockeylaget. Kommunens helägda kraftbolag, Skellefteå Kraft är det näst största svenskägda kraftbolaget (efter Vattenfall AB).

Kända personer med anknytning till Skellefteå kan göras lång.
Hardy Nilsson, ishockeytränare, Curt Lundmark, ishockeytränare, Margot Wallström, politiker, Victoria Silvstedt, fotomodell , John Houdi, trollkarl och Stig Larsson, författare och dramatiker är några av dem. Finns der då några dansband på orten? Ja självklart! Varje ort med självaktning har ju ett dansband. Kvrnbypojkarna eller Kvarnby som man numera heter.

Dansbandet Kvarnby spelar fortfarande upp till dans efter 47 år i dansbandssvängen. Välkända låtar från 60-talet och fram till dagens musik är det som gäller.

Sitt första ”riktiga” bandnamn var Kvarnbypojkarna. Det var i Burträsk som man tog sina första ackord På en vind i en lada började kopplade samman diverse apparater så som man själv tyckte det passade. Inte alltid som det fungerade. Men man lärde sig efter hand hur sladdar och sånt skulle sitta för bästa resultat. Man började sedan så sakteliga öva på några låtar.

Gamla orkesterbilder på Kvarnbypojkarna
Gamla orkesterbilder på Kvarnbypojkarna

Så en vacker sommardag kom det en fiskhandlare som kände till några medlemmar i bandet. Han ville anlita dem för en spelning. Just då hade man inget bra namn på orkestern. Man hade tidigare gjort några enstaka spelningar under namnet Bulster, men tyckte inte det passade. Det fanns ett band som hette Countrypojkarna som man diggade. Eftersom man var från Kvarnby blev namnet givet. Kvarnbypojkarna skulle man heta.

Namnbyte till att bara heta Kvarnby blev det i mitten av 80-talet. Det var när man skulle stripa den nya orkesterbussen kom man på att vi stryker halva namnet. Och så fick det bli.
Detta i kombination att man inte ansågs sig vara pojkar längre gjorde att namnet blev kort och gott Kvarnby.

kvarnby1302

Orkestern spelade på och gav ut en del skivor. Man har genom åren medverkat på diverse dansbandsforum och galor. Spelställena är allt från folkets hus och parker till mysiga logar och dansrestauranger.

En styrka som bandet har är att man inte använder sig av några studioinspelade bakgrundr. Man spelar och sjunger allt själva. Det är danspubliken som är drivkraften. Fler och fler kommer och har upptäckt att levande musik och musiker är roligare att dansa till

Kvarnby har alltid spelat den musik man själva tycker om. Det är nog svårt att spela musik man inte själv tycker om och tror på. Man ser alltid till att hålla repan vid liv genom att ofta repa in nya låtar så att publiken inte skall tröttna på dom.

Några minnesvärda spelningar har det blivit genom åren. En nyårsafton i Övertorneå visade det sig att en stripdansös skulle uppträda i pausen. Hon ville att orkestern skulle spela under hennes framträdande. Resultatet blev en show till tonerna av en Tango.

På en annan spelning var det kylan som gjorde sitt till. Utetemperaturen visade sig vara -36 grader. Till dansen kom det blott 4 personer. Idag kommer det betydligen fler personer til danserna man spelar på. Man spelar i stort sett bara i norrland då man har andra jobb vid sidan av spelandet. Det är fortfarande fin mogen dansmusik som står på repertoaren

kVARNBY LICW

Bandet består av:
Ulf Viklund – Bas & Sång
Tage Viklund – Trummor
Sören Sundström – Keyboard & Dragspel
Benneth Johansson – Gitarr
Christer Nyström – Saxofon

Berth Idoffs på Upperudslogen

8 sep
Berth Idoffs
Berth Idoffs

Det var från början tänkt att Wizex skulle ha spelat på Upperudslogen den 10 Augusti men efter det att man fått ställa in spelningen på grund av sjukdom var det Berth Idoffs som fick hoppa in som ersättningsorkester. Sist jag hörde Berth Idoffs live var i Mariebergsskogen Karlstad 2006 tror jag det var eller ännu tidigare.

Jag visste ju vad Berth Idoffs går för så jag var inte orolig över att dom var ersättningsband. Som vanligt när vi åker till Upperudslogen så ser vi till att ha gott om tid. Det är en så fin väg dit upp från Väse så det är skönt att kunna ta det lugnt och njuta av omgivningarna.

Dans till Berth Idoffs
Dans till Berth Idoffs

Det var premiär för Berth Idoffs på denna loge. Två lugna låtar fick inleda denna varma och trevliga danskväll. Det var lite mindre folk från start men det skulle visa sig komma fler och fler under kvällen. Ungefär 330 dansare förgyllde logen denna afton. Berth Idoffs har jag alltid gillar eftersom de hållt sin mogna stil. ”Gamla” sköna evergreens varvat med fräscha låtar. Lotta Idofsson har en skön röst som är en fröjd för örat att lyssna på.

Danspubliken verkade verkligen trivas denna kväll. Det blev mängder av applåder till orkestern. Här i Värmland kan vi verkligen ge respons till publiken genom applåder och glada tillrop. Det var riktigt kul att denna afton få höra en äkta steel-guitar som ”Palle” trakterade. Inte varje dag man hör något sånt här bra på danskvällar.

Ett collage dansbilder
Ett collage dansbilder

Det är riktigt kul att höra orkestrar man inte hör varje dag. Och Berth Idoffs är ju ett bra band som vi värmlänningar inte blivit allt för bortskämda med. Glädjande nog kommer dom under hösten att gästa Forshaga Folkets Hus. Så det finns danskvällar att glädjas och se fram emot.

Kvällen börjar så sakteliga lida mot sitt slut. Jag får så klart min önskan uppfylld vad det gäller en önskelåt. Det är en av Berth Idoffs finaste låtar med titeln ”I den grönaste skog”. En riktig danspärla som jag blev riktigt förtjust i när den kom på cd med Conny Nilsson. Nu fick man njuta av Lottas underbar sång. Efter extranummer så var det dags att puttra hemåt. I bilen fick vi njuta lite mer av Lottas sång i tillplattad form. Köpte med en cd hem som jag saknade i samlingen.

Markus och Lotta bjuder på smäktande tongångar
Markus och Lotta bjuder på smäktande tongångar

Skultuna Lagårn 40 år

7 sep
Skultuna Lagårn 40 år
Skultuna Lagårn 40 år

Skultuna Lagårn fyller snart 40 år. Detta firas med jubileum och dans i dagarna tre.