Jenny Saléns ställer in spelningar

1 apr
Jenny Saléns med ny medlem
Jenny Saléns med ny medlem

Jenny Saléns meddelar att dom tvingas tyvärr ställa in påskens spelningar på grund av sjukdom. På skärtorsdagen skulle dom ha spelat på Granbacken Löberöd,. Där kommer Engdahls att ersätta dem. När det gäller långfredagens dans på Sandra i Kalmar kommer Bob Stevens att hoppa in.

Tro inte på allt som norska dansportaler skriver…

1 apr
Norska flaggan
Norska flaggan

På Skärtorsdagen invandras Sverige av shoppingglada norrmän Sånt gillar vi :-) Vid Bergviks köpcentrum i Karlstad blir det full fart på kommersen och även vid gränshandeln. Vi tror det kommer bli mycket folk som vanligt.

Det vi däremot inte tror på är aprilskämtet att den klassiska sex och porrklubben ”Hönan Agda” vid Svinesund skall göras om till ett kulturcenter för svensk och norsk dansbandmusik och att det skall serveras gratis öl. Detta hävdar en svensk/norsk dansbandsportal som jag varit med och byggt upp.
Sanolikheten för detta är nog lika med noll. Men en dansportal med självaktning skall så klart ha ett aprilskämt.

Genom åren kan jag minnas att vi hade en hel del roliga aprilskämt med allt från orkesterbussrace till att nedlagda dansband skulle återuppstå i diverse olika konstellationer. Men vi fick i alla fall god respons i alla fall.

Internetleverantörerna inleder samarbete med stim

1 apr

youtubeavgift15

Nu tar internetleverantörerna krafttag mot att ge kompositörer ersättning för den musik du lyssnar på i din dator. Lyssnar du på musik via datorn på till exempel youtube eller andra tjänster? För att ge skapare av verken royalty så kommer man att debitera en extra avgift för de låtar som du spelar på din dator/surfplatta eller mobil. Man har satt en avgift på 56 öre per låt. Från början hade man planerat ett maxtak för tarifferna men detta slopades. En ”osynlig” programvara håller kolla på vad du som internet spelar och loggar detta mot ditt eget IP-nummer. Jag har talar med flera låtskrivare inom dansbandsbranchen som är mycket positiva till detta. Äntligen får vi ersättning för det som dom själva spelar ute i stugorna. Man har även tankar att utöka detta till att även gälla all musik som spelas på din dator.Allt detta sker i samarbete med Stim.

Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå (Stim) är en svensk ekonomisk förening, som grundades 1923 för förvaltning av den ekonomiska delen av upphovsrätten till främst svensk musik för dess medlemmars – kompositörer, textförfattare och verkarrangörer, samt musikförlag – räkning. Genom avtal med liknande organisationer i andra länder förvaltar Stim också utländsk musiks rättigheter och ersättningsavtal i Sverige. I praktiken sker detta med hjälp av ”Stim-pengar” – en ersättning som alla som framför musik offentligt enligt upphovsrättslagen måste överföra till Stim för vidare årlig fördelning till verkens upphovsrättsinnehavare.