Rose-Maries med över 40 år i branschen gästade Degerforsparken

26 aug

rmdfsp1501

rmdfsp1502

rmdfsp1503

rmdfsp1504

Vet du vart Krankelösa By ligger? Vet du vad byn är känd för? Om inte så tycker jag att du skall ta och googla fram detta. Nu står det kanske inte på google så jag får väl berätta. Krankelösa By ligger i Ljungbyholm i Kalmar Kommun. Här i den lilla byn bor Berit och Ola Gustavsson. Dom är två musikaliska personer som driver två olika dansband. Namnen på dessa är Znits och Rose-Maries. Det är samma medlemmar i dessa band. Vad är då skillnaden tänker ni? Jo det är så att när man spelar under Rose-Maries har man även en hel del gammaldans på repertoaren. Rose-Maries är så starkt förknippat med gammaldans så en del trodde att man inte spelade något annat än detta. Därför kom man på att starta upp bandnamnet Znits.

rmdfsp1505

rmdfsp1506

rmdfsp1507

rmdfsp1508

Denna onsdag hade dom fått för sig den goda idén att fara till Degerfors och framföra lite musik under namnet Rose-Maries. Man hade innan spelat tre kryss på Birka Stockholm, och Liljekonvaljholmen i Uppsala. Sedan efter Degerfors skulle man vidare till DagFins Dancing Grorud i Oslo. Underbart med bokare som tänker till när det gäller dansband så att dom får sig en liten turné.

rmdfsp1509

rmdfsp1510

rmdfsp1511

rmdfsp1512

Berit och hennes grabbar spelar lättsam och lättdansad dansmusik. Ett plus för att dom har många bra egna låtar på repertoaren. Dom är signerade Ola Gustavsson som är Berits andra hälft. Förutom att skriva bra låtar spelar han även gitarr, sax och dragpspel. Övriga medlemmar är Magnus Håkansson som spelar klaviatur och dragspel samt Matz Åhlund på trummor. Dom sist nämnda pojkarna är kanske mer kända för att ha varit med i dansbandet Tonix.

rmdfsp1513

rmdfsp1514

rmdfsp1515

rmdfsp1516

Glädjande nog spelar dom många låtar av min favoritkompositör och sångerska Mona Gustafsson. ”Lite av din tid lite av din kärlek” och ”Vem får kyssa dig god natt” är några av dem. Berit gör ”hennes” låtar mycket bra. Tack för detta. Fortsätt med detta. Riktigt mycket folk hade denna strålande onsdagskväll letat sig till parken för att ta sig en sväng om. Snudd på publikrekord var det också. Kul för arrangören att det går så bra för dessa danser. Hit kommer det både långväga gäster och såna som inte alls åkt speciellt långt. Det finns dock en speciell gäst. Det är Sten Boling som kommer från Hallsberg. Åker flera dagar i veckan på dans och kör dit och hem alldeles själv. Nu kanske ni undrar det är för speciellt med detta. Jo Sten är nämligen 102 år. Inte illa att vara i en sådan fin form. Han dansar från första till sista dans. Själv har jag inte bestämt mig hur länga jag skall fara ut på dans.

rmdfsp1517

rmdfsp1518

rmdfsp1519

rmdfsp1520

Åter till dansen där det är dags att spela upp till en hambo. Det märks tydligen att dom har detta med gammaldansen i blodet. Inga tveksamheter där inte. Mycket folk är uppe på golvet och tar sig en sväng om. Det ser jättekul ut med gammaldans. Visste ni förresten att bandet har funnits i över 40 år och spelar in massor med skivor varav en del med enbart gammaldans? Sedan kan dom ibland spela på danskvällar där halva kvällen enbart är gammaldans. Så dom har ett enormt arkiv att plocka ifrån.

rmdfsp1521

rmdfsp1522

rmdfsp1523

rmdfsp1524

Det enda som är negativt med denna orkester är en sak som dom själva inte kan råda bot på. Det är att dom spelar på tok för lite här i Värmland. Det brukar bli max två gånger per år vilket är enormt lite. Det borde vara fler tillfällen. Men samtidigt förstår jag om det är svårt att få ihop det med andra spelningar. Dom man ju inte åka hit upp för ett enda speljobb.
Så började denna trevliga danskväll att lida mot sitt slut. Nöjd och glad kan jag se tillbaka på en mycket trevlig danskväll med fina låtar och enorm spelglädje. Massor av go och härlig dansmusik har dessa Kalmariter bjudit oss på. Underbart!!! Efter att dom sista tonerna ebbat ut ville publiken ha mer. Rose-Maries var inte sena att hänga på och bjuda publiken på en ”snabbis”.

rmdfsp1525

rmdfsp1526

rmdfsp1527

rmdfsp1528

Vi snackade lite med orkestern efteråt som berömde oss för alla applåder som dom fick. Jag tycker det hör till god ton att ge orkestern på scenen som slitet applåder. Det är dom inte vana i södra Sverige. Där har man nämligen enkelspel som betyder En dans är en låt. Då har dom bannemig inte tid att applådera utan leta ny danspartner till näst dans. Men här i Värmland är det som tur lite annorlunda. Här är det två låtar i en dans. Sedan blev det att fara hemåt. Jobbet väntade dagen efter.

rmdfsp1529

rmdfsp1530


Publicerad: 2015-08-26 06:20:07