Janne Sandgren jubilerar

25 mar

Janne Sandgren och Logen Mitt i skogen firar i år 10 års jubileum med sina danser. Det kommer att firas speciellt mycket under jubileumshelgen med nonstopdans i dagarna tre. Vi lyfter på hatten och gratulerar Janne till 10 dansanta år som arrangör.

2017-05-13 Blender
2017-05-19 Casanovas
2017-05-20 Jannez
2017-05-27 Kindbergs
2017-06-16 Jubileumsdans: Date & Mickeys
2017-06-17 Jubileumsdans: Mickeys & Per-Håkans
2017-06-18 Jubileumsdans: Finix & Foxie
2017-07-15 Highlights
2017-08-04 Jannez
2017-08-19 Sannex

Fernandoz till Färöarna 5 maj

24 mar


Det kommer att bli dans på Färöarna i form av en stor dansgala i dagarna två även 2017. Baden som är bokade är land andra svenska Fernandoz och Hans-Jacob & Vinmenn från färöarna. Mer info om biljetter och annat kan få på föjande länk: www.billett.fo

Humbles orkester satsar friskt

23 mar


Foto lånat från bandets facebooksida. Foto: Christian Andersson

Humbles är en orkester som funnits i elva år. Nu hårdsatsar man och har nyligen varit med på Nöjeskällans dansbandsforum i Huskvarna. Jag tog mig ett snack med André Humble som är kapellmästare men som även spelar keyboard och dragspel. Övriga medlemmar är
Cornelia Humble på Sång, André Humble: Kapellmästare, keyboard och dragspel, Filip Humble: Trummor, saxofon och sång, John Bengtsson: Kompgitarr och Dan Stenberg: Sologitarr, trummor och körsång. Bandets utgångsort är Linneryd utanför Tingsryd i Småland.

Hur länge har Humbles funnits som danband?
Humbles har funnits som dansband sen april 2006.

Hur kom ni på idén att starta ett dansband?
Vi hade fått en förfrågan om att spela på ett kalas och sen blev vi bara mer efterfrågade och eftersom 3 av oss är barnbarn till Åke blom i Leif bloms orkester så kom även intresset föra att spela dansband i riktig tidig ålder.

Ni var ett av banden på Dansbandsforumet i Huskvarna. Hur kändes det att vara med där?
Det kändes bra och även att få visa upp oss för branschen vilken typ av musik och stuk vi spelar och även kul att få möta en härlig publik och även andra band.

Om man skulle placera in er. Vilken typ av dansmusik spelar ni?
Vi spelar mogen fräsch härlig dansmusik med den rätta takten.

Hur ser ni på dansbandens framtid?
En svår fråga att svara på men vi hoppas på att dansbandsmusiken lever vidare, det verkar ändå som att många yngre med har fått upp intresset av att gå ut att dansa även om ”avståndet mellan varandra” i foxtrot är ett stort problem för de yngre, det räknas inte som otrohet och det ska inte vara obekvämt eller pinsamt för någon eller någon annan att hålla om en annan person när man dansa, det är en helt naturlig grej. En sån nära kontakt med en kanske riktig snygg tjej, kille, kvinna eller man är väldigt svårt att få uppleva annars!

Vad har ni som orkester för framtidsdröm?
Att kunna få så mycket spelningar så att man kan spela på deltid och få utöva sitt intresse och även få ha sitt ”vanliga” jobb kvar, det är svårt att leva på att spela dansband idag.

Vad har ni på gång framöver?
Vi ska spela in en singel i slutet av mars, sen är det en del spelningar som är inbokade och vi hoppas på mer givetvis och även få göra en fullängds-CD till slut!

Tack för intervjun och lycka till framöver.

Blandat dansprogram på Liseberg 2017

23 mar

Redan den 22 april har man danspremiär på Liseberg. Då står veteranerna i Flamingokvintetten på scenen. Sedan avlöser Sveriges dansbandselit Polketten under hela sommaren fram till och med den 2 september då Sea Stars avrundar säsongen.

Varje onsdag förmiddag från slutet av Maj till början av auugsti arrangeras den populära ”Elvadansen”. Elvadansen är ett återkommande danstillfälle onsdagsförmiddagar kl 11-14 under sommaren som lockar till umgänge och lite stillsammare dans.

Ett av de stora gängen som kommer besöka Liseberg är Lasse Stefanz som i år firar 50 år. Dock är det emellertid inte till dansbanan Polketten, utan för en konsert på Stora Scenen. Enligt Liseberg kommer det bli en exklusiv jubileumskonsert som kommer bjuda på hits från ett halvt sekel – och kanske en och annan överraskning.

På Polketten bjuds det också på kurser i bugg, salsa och West Coast Swing. Och den återkommande 11-dansen som varje onsdagsförmiddag lockar stadens pensionärer till umgänge och lite stillsammare dans.

– Polketten har funnits på Liseberg sedan 1926 så det är en djupt rotad tradition att dansa här. Det känns fint att vara en mötesplats för så många göteborgare, inte minst för de äldre, säger Johan Gummesson som är producent för scenprogrammet.

Förra året besöktes Polketten av cirka 30 000 dansglada gäster. Att dansa, eller gå danskurs, kostar inget extra utan ingår i entrén till nöjesparken. 11-dansarna har även fri entré.

Musikikonen Sven-Erik Magnusson är avliden

22 mar


Foto / Copyright: Mikael Redman

Det är med stor sorg som jag läser att artisten Sven-Erik Magnusson är död.
Han avled 74 år gammal efter en tids sjukdom. Helt ofattbart att en artist som alltid funnits där ryckts i från oss.
Vila i frid Sven-Erik

Sven-Ingvars, bildades i Slottsbron 1956 och bestod då av Sven Svärd, Ingvar Karlsson och Sven-Erik Magnusson som bara var 13 år. Bandets stora genombrott kom med låten ”Te’ dans med Karlstatösera” av Erik Uppström och Rune Lindström. Sedan dess har de radat upp hits efter hits. Under 70-talet gjorde bandet succé genom sina tolkningar av Gustaf Frödings dikter.
1991 uppträdde de på Hultsfredsfestivalen som blev en enorm milstolpe hos bandet.
Förra året firade dansbandet Sven-Ingvars 60-års jubileum, och valdes också in i Swedish Music Hall of Fame.

På dans med Kurt 10 år – Intervju

17 mar


Bild lånat från hemsidan www.padansmedkurt.se

Kurt ”På dans med Kurt” Sundin firar i år 10 år med sina intervjuprogram ”På dans med Kurt”. Otaliga dansbanor och dansband har han mött och intervjuat. Jag tog mig en liten pratstund med Kurt.

Hejsan Kurt! Grattis till dina 10 år med ”På dans med Kurt”
Tackar

Hur kom du på idén till ”På dans med Kurt” ?
Idén kom till på en redaktionskonferens med SVT Nyheter Västerbotten år 2007.

Hur många reportage har du gjort totalt ungefär?
Ungefär 650 dansinslag har det blivit genom åren

Är det något speciellt reportage som du minns extra mycket?
Dansbandskampen år 2008-2010 och Dansbandsveckan i Malung med reporter Niklas Lindh.

Du som är ute i svängen en del. Hur ser du på branschens framtid?
Hoppas den överlever men man måste få den yngre generationen att komma ut och dansa så inte dansställen försvinner.

Har du något drömreportage du skulle vilja göra?
Inget speciellt, alla dansreportage är roliga att göra.

Av förklarliga skäl håller du till mest i Norrland. Har du tankar på att
nån gång göra reportage lite söder över?
Det skulle vara roligt att åka längre söderut med det är ju en fråga om ekonomi. Jag gör ju det här av eget intresse och med egna medel.

Tack för intervjun och lycka till med framtida reportage.

Jag rekomenderar starkt ett besök på sidan www.padansmedkurt.se där du kan ta del av Kurts filmer och mycket mera.

Holidays med nytt album

16 mar

Jst i detta nu är Holidays på plats i Skåne hos Donne Laitila i Railway Studio för att färdigställa sitt nya album som beräknas komma längre fram i vår/sommar. Det blir uppföljaren på bandets kritikerrosade album ”Allting kan hända” som kom 2014.

Fråga Sandra Estberg i P4 Dans

14 mar
Sandra Estberg i Martinez
Sandra Estberg i Martinez

Nu är det dags för ännu en utfrågning hos Thomas Deutgen i P4 Dans. Då är det vårens premiärprogram av Fråga Dansbandsstjärnan där Sandra Estberg, sångerska i Martinez och vinnare av Guldklaven Årets sångerska 2016 medverkar. Hon kommer att berätta lite om livet på och utanför scen. Desstom kommer vi få höra henne spela sina egna favoritlåtar.

Lyssnare kan ringa in och ställa frågor till Sandra direkt under livesändningen, på telefonnummer 0770-93 00 32. Du kan även maila dina frågor till p4dans@sverigesradio.se

Programledare är Thomas Deutgen och programmet sänds som vanligt kl 19.30-21.00.

Tiden den går…

12 mar

Tiden den går…
Ja visst är det så. Och det är fags att förnya sig lite. Roddade ihop en ny toppbild. Modiferade den gamla lite. Hoppas ni gillar den.

Dans i Degerfors 2017

11 mar
7

Så kan jag glatt meddela att det blir dans i Degerforsparken även under 2017. Manfred Sundholm som är bokningsansvarig slår upp portarna till nedre dansbanan på Norges nationaldag då Lennart Erlandssons orkester svarar för dansmusiken. Fyra moderna, en gammal är det som gäller även i år. Dag och tid är det samma som tidigare. Onsdagar kl. 19.00 – 22.30 Entré 100 kr. Servering med gott fika finnes.


Lennart Erlandssons. Bild lånad från Karlskoga Tidning. Foto: Maria Hyllengren

Nedan ser ni dansprogrammet för 2017

Maj
17/5 Lennart Erlandssons
24/5 Thoniez
31/5 Lars Erikssons

Juni
7/6 Gideons
14/6 Kjell Dahls
21/6 Hedins
28/6 Löpsjötorparns

Juli
5/7 Hiltons
12/7 Matz Rogers
19/7 Rose Maries
26/7 Strike

Augusti
2/8 Sandins
9/8 Holens
16/8 Samzons
23/8 Edvings
30/8 Holidays

September
6/9 Junix

Dans på Aspåsnäset 2017

10 mar

Ännu ligger Aspåsnäsets sommarpark väl inbäddad i snö, men om två månader har vinter förvandlats till sommar. Den 13 maj slår man upp portarna för ännu en härlig säsong. På premiären har man nöjet att tillsammans med Highlights hälsa ett av ”Näsets” verkliga husband Date tillbaka efter några års frånvaro. Nedan ser ni programmet för 2017

Provlyssna på Shines nya singel – Du kan locka mig i fällan

5 mar

Dansbandet Shine har släppt sin debutsingel med titeln ¨Du kan locka mig i fällan¨. I producentrollen finner vi välbekante Henrik Sethsson.
Henrik har också skrivit den nya låten. Singeln släpps i samarbete med Atenzia Records och Nöjeskällan.

Shine – Ett helt nytt dansband

5 mar

För alla er som gillar lite mer moderna dansband kan jag pressentera ett helt nytt dansband för er. Det är det nya dansbandet Shine som utgår ifrån Örebro som tar klivet ut på dansbanorna under sommaren 2017. Premiär blir det den 17 juni i Gemla. Men redan nu kan ni lyssna på deras rykande färska singel. (Se separat inlägg)
Jag passar på att önska bandet lycka till på den nya resan och hoppas på många härliga spelningar framöver.

Embryot till Shine uppstod en kväll i juli 2016 under Dansbandsveckan i Malung under allmän trivsel. ”Det är dags att skapa och etablera ett nytt modernt dansband där kvalitet och musikalisk glädje får stå i fokus”, resonerade Macke, Daniel & Lasse. Alla är tidigare medlemmar i framstående dansband, bland andra Pure Divine och Surround. Sammantaget finns mångårig rutin av musicerande och turnerande i bandet. Målet är att nå ut stort och locka dansglada musikälskare till dansbanorna.

Sedan förra sommaren har det planerats, formulerats och projekterats. Bandet blev komplett efter möte med sångerskan Jessica, en starkt lysande scenpersonlighet samt med Peter som är en erfaren och driven gitarrist. Båda har genrebredd och branschvana liksom de övriga. Örebro kommer vara bandets utgångsort. Efter ett antal produktionsrep i Brunnsparken, blir ambitionen fulländad via samarbete, mentorskap och framför allt genom producentrollen i välbekante Henrik Sethsson.
Henrik har också skrivit och producerat Shines första singel.

Källa: Nöjeskällan

Dansbandsbattle

2 mar

Ska jag skratta eller gråta. Är det allvarligt seriöst menat detta eller vill de bara ge lite kärlek. Det är frågan. Bakgrunden till det hela är så här.
Jag fick ett mail från en kille som tillsammans med några runt om i Sverige ca varannan månad spelar in en varsin låt på ett bestämt tema. Spelar alla instrument och sjunger själva med skiftande kvalité :)
De kallar det musikbattels men det är ingen tävling utan en rolig grej. Denna månad har de dansbandstema.
Jag bifogar låtarna så att ni själva kan lyssna. Observera att kommentarerna är skrivna med kärlek.

Kille som mailat mig är uppväxt i Kristinehamn och har under en tid spanat in min dansbandssida, Han tycker det vore roligt om jag, (som till skillnad från dom) som kan dansband, ville skriva någon rad om varje bidrag. Så det har jag nu gjort.

1. Lite tradig låt som aldrig lyfter direkt. Lite ojämn takt i låten ibland. Som om man snubblar på takterna. Ungefär 2:24 fick jag genomlida.

2. Låter som något som står på en Finlandsbåt söndag 01:50 och skall spela sista dansen. Lite brister i sången stundtals. Men annars lite charmigt. Lite 70-tal över det hela.

3. Det lyfter inte speciellt mycket. Ett litet plus för texten. Vilken poesi. Hur fick man ihop detta? Brister i sången. Det är detta man vill höra på en dansbana. Industrifestival. Underbart.

4. Dansbandsparty. Samla dina vänner och ta en sväng om. Det svänger ju som katten.
Saxsolo eller vad det skall föreställa är aldrig fel. Och vilket flow han får på gitarren.
Dansa med Ulla-Britt under ett parasoll.

5. Syntig inledning med taktfasta trummor. Låter stundtals som om orkestern spelar sitt och sångaren sjunger sitt. Lite mer synk mellan orkester och orkestern skulle uppskattas. Synten får arbeta hårt.

6. Nu har vi hamnat på någon rökig danssalong i slutet av 60-talet där två gubbar i bandet och spelar sax. Med i bandet har de en sångare som kanske skulle ha fortsatt på sitt jobb vid sin svarv på bruket. Även om han helst av allt hade önskat att han vore en ny Christer Sjögren. Men han har några år kvar tills han är där. Och varför utropar de Bingo?

7. Äntligen en låt som man känner igen och som jag eventuellt kan köpa. Låter helt okej. Att göra en cover på mina husgudar Streaplers underbara låt ”Blusen Rut” kan ju aldrig bli fel. Takt och ton är helt okej.
Den bästa hittils!!!

8. Herregud. Vilken sångare. Vart hittade de honom? På en fyndlåda på Ge-Kås i Ullared?
Han kan inte framföra detta med hedern i behåll. Frågan är om de försöker göra parodi på dansband eller rent av häckla dansbandsgenren. Melodin är helt okej och de spelar ju helt okej. Så med en annan text och framförallt en ny sångare så kanske det kunde bli en hit.

9. Låter rätt okej faktiskt. Nu är vi tillbaka på 70-talet i en replokal i Svenljunga. Där banden repar för fullt inför idrottsföreningens stora 60-tals baluns. Och lyckas väl så där. Men alla som kommer vara där tycker ju att det är minst lika bra som Thorleifs.

Junix trio bjöd upp till dans i Storfors

1 mar

Som vi skrivit om tidigare här på hemsidan så har Junix bantas till en trio. Dock gör man precis som Hedins att man spelar på fyra när så arrangören önskar. Men just denna söndag i Storfors var det trion som stod på scenen. Den består av Gunnar Renwall på klaviatur sång och dragspel, John Bohlin på gitarr och sång samt Nisse Uddin trummor och sång.

Bandet lät minst lika bra som trio som de gjorde innan. Det man inte har med sig nu är blås i form av sax. Men i gengäld har man fått tillbaka en mycket duktig gitarrist i John Bohlin som bjöd på några gitarrgodingar under kvällen.

Junix är en orkester som jag följt i många år som håller fast vid sin härliga mogna dansmusik. Även om man bytt några medlemmar de senaste åren har man varit konsekvent mot danspubliken. Åker man ut och dansar efter Junix så vet man vad man får.

Kvällen i Storfors blev som vanligt trevlig med mycket dansant dansfolk. I vissa låtar kan det dröja innan vissa instrument används. Då kan man t,ex göra som Nisse gjorde, börja sticka. Vad han stickade är oklart. Men säkert någon varm halsduk eller liknande. Lite dansbilder blev det också son ni kan ta del av nedan.

Tack Junix, Sven, Kerstin och Olle för en trevlig kväll i Storfors.