Nyttigt sol och bad

31 jan

I dag har jag badat Kaliumpermanganatbad. Det gör jag för att lindra mina eksem. Vad är det tänker kanske en del? Jo Kaliumpermanganat är ett ämne som kan tillsättas i badvattnet för att uppnå en desinficerande effekt vid inflammerat, vätskande eksem. En kaliumpermanganatlösning på 3 % blandas i ljummet vatten tills färgen blir som tunn röd saft.

Efter en behandling blir man brunfläckig. Man kan säga att det ser ut som man har misslyckats med en brun-utan-sol insmörjning.

Hud, naglar och baljor blir missfärgade efter behandlingen. Det går att till viss grad hindra att naglarna blir missfärgade genom att täcka dem med nagellack eller ett tjockt lager vaselin.

Men innan jag badar solar jag i specialsolarium. Ljusbehandling av hudsjukdomar har använts sedan början av 1900-talet, då med vanligt solljus. Solljuset som når jorden består till största delen av synligt och infrarött ljus. Solljuset innehåller endast 7 % s.k. ultraviolett ljus (UV-ljus). Detta är mycket starkt ljus och bör inte blandas i hop med vanliga solarium. Så man solar mycket kort tid. Från bara några sekunder upp till någom minut. Korta intensiva solperioder alltså. Men det hjälper.


Publicerad: 2019-01-31 00:58:37