Alla dessa såpor

21 mar

Idag infann sig en liten nostalgikick när jag var på loppis och fann dessa dvd-filmer med serien Skida Värdar. Minns ni alla dessa såpor som härjade på 90-talet och en bit in på 2000-talet.
Ni vet de där serierna med lite drama och intriger. Oftast fanns det hur mycket avsnitt som helst av dem. De flesta sändes varje dag måndag-fredag och var ungefär en halvtimme långa med ett reklamavbrott i mitten om de nu sändes på en kommersiell kanal. Vissa såpor var bättre än andra. Några var ju rikligt B manus så att säga. Och vissa scener var det ju lite si och så med.

Det finns en person som är värd att nämna i dessa sammanhang. Peter Emanuel Falck. Han skapade tillsammans med kollegan Louise Boije af Gennäs såpoperan Rederiet, som hade premiär den 20 augusti 1992. 1994 var det premiär för han och Christian Wikanders nya såpopera Tre Kronor premiär. Den blev också en publiksuccé,
Sedan dess har de båda i Norge gjort den nu välkända serien Hotell Cæsar med över 3000 avsnitt, som sändes fram till 2017.
De står även bakom serien ”Familiesagaen De syv søstre” som var en norsk dramaserie som sändes på TV2 Norge mellan 21 september 1996 till 5 november 2000
Hösten 2007 hade hans nya såpopera Andra Avenyn premiär . Han stod även bakom ”Sveriges största webbsatsning” Riverside,

Så jag letade fram lite såpor som jag skriver om här nere. Tyvärr var jag lat och orkade inte skrica helt egen text. Så det mesta kommer från wikipedia.


Serien utspelade sig i den fiktiva villaförorten Mälarviken, belägen i Stockholms närhet. Exteriörerna spelades in i stockholmsstadsdelarna Sätra och Farsta. Farstahallens entré och gymnastiksal användes som idrottshallen Tre Kronor, medan interiörscenerna spelades in i studiolokaler på Kvarnholmen och i Kungens Kurva. En scen spelades in vid tunneln genom Finnberget.

Tre Kronor blev rival till Sveriges Televisions dåvarande publikdragare Rederiet (trots att de sändes olika veckodagar), men båda serierna hade samma upphovsman, Peter Emanuel Falck. Lasse Holm skrev seriens signaturmelodi. Seriens cirka 45 minuter långa avsnitt sändes varje onsdag under höst och vår, med uppehåll under sommar och vinter.

Tre Kronor utmärkte sig med sitt brutala slut, då den psykopatiske pastorn Sten Frisk hade sprängladdningar runt kroppen och utförde ett självmordsattentat mot idrottshallen och restaurangen Tre Kronor. De flesta av de då aktuella huvudkaraktärerna var samlade i lokalen när sprängladdningen utlöstes och därmed dog de eller skadades svårt. Det visades dock aldrig hur det gick för dem efteråt. Efter nedläggningen tog såpan Skilda världar över dess sändningstid. Skilda världar hade dock börjat att sändas ett par år innan Tre Kronor lades ner.


Skilda världar är en dramaserie, den första i svensk TV-historia att sändas fem dagar i veckan. Den sändes i totalt sex säsonger med 500 avsnitt på TV4 åren 1996–2002. Serien var en svensk version av den australiska såpoperan Sons and Daughters från 1982. Serien utspelade sig i till större delen i Stockholmsförorten Nacka och således inte på en fiktiv plats som det annars vanligen görs i såpoperor. De flesta av inspelningarna skedde till stor del även i Nacka.

Serien byggde på en historia som kretsade kring två familjer, Bovallius och Toivonen, och spänningen mellan över- och arbetarklass. Tvillingarna Daniel Toivonen och Sandra Bovallius växte upp i tron att de tillhörde olika familjer, men efter att de inlett en incestuös kärleksaffär uppdagades deras släktskap med varandra.

Nio år efter sista säsongen hade sänts började serien att släppas på dvd i volymform. Totalt släpptes 15 volymer som innehöll samtliga 500 avsnitt.


Rederiet är en svensk dramaserie i såpoperaform, producerad av Sveriges Television i samarbete med Yle. När Sveriges Television insåg att deras nya dramasatsning Storstad tappade publik valde man att lägga ner den serien och istället lansera Rederiet. Serien började sändas i augusti 1992 och fick direkt en stor publik, varpå nya halvårssäsonger producerades och sändes varje vår och höst fram till april 2002.[1] Totalt producerades 318 avsnitt som visades i SVT1 och SVT2.

Rederiet är den längsta dramaserien som producerats i svensk TV-historia, dock inte den som sänt flest avsnitt i genren såpopera. Serien sågs av flera miljoner svenskar och eftersom den var så pass populär gjordes hela 20 säsonger vilka sändes åren 1992–2002. Sammanlagt har det skrivits över 30 000 manussidor till Rederiet, vilket är ett svenskt rekord.

Serien handlade om familjen Dahlén och deras rederi Dahlénrederiet, dagligen kallat Dahléns. Till största delen utspelade sig handlingen på redare Dahléns och dess närmaste konkurrents kontor samt ombord på fartyget M/S Freja, även om både familjen Dahlén och dess konkurrenter sades ha fler fartyg i sin flotta. Under de tio år som Rederiet sändes hade Dahléns fyra rederikonkurrenter som varvade handlingen: Mega Line, Transbaltic, Silver Line och Remmer Line. Dessa konkurrenter lyckades ibland ta över Dahléns, men fick i stort sett alltid igen lika hårt tillbaka. Oftast handlade striderna om rätten att äga M/S Freja men också rätten att ta över Dahléns som i serien var ledande på Östersjötrafiken.

Nya tider är en lågbudgetsåpa som sändes i TV4 åren 1999–2006.[1] Den ersatte den gamla serien Skilda världar som blivit onsdagssåpa för att ersätta den nerlagda såpan Tre Kronor. Serien sändes varje vardag mellan hösten 1999 och våren 2001, och varje avsnitt var 30 minuter långt. Efter den säsongen gjorde serien uppehåll och återkom i januari 2002. Från hösten 2002 till våren 2006 övergick avsnitten till att sändas en gång i veckan, men man kvarstod att sända dem först i 30 minuter långa avsnitt. Det som blev den största förändringen var att serien bytte sändningstid; från kvällstid till dagtid. Under 2002–2003 sändes serien söndagar kl. 18.00, medan resterande säsonger sändes avsnitten på eftermiddagar istället. Sista avsnittet sändes i april 2006, men redan i början av september samma år började serien att gå i repris på TV4. Totalt sändes 509 avsnitt

I Nya tider står kärleken mellan Anna (Rebecca Ferguson) och Hugo (Kim Sulocki) i centrum. Men deras kärlek möter dessvärre motstånd.

I början av serien handlade det mest om Hugos och Annas kärlek, och om hur den påverkade familjerna. Efter två säsonger förändrades serien, och intrigerna blev mer komplicerade och dramatiska. Men efter några säsonger så blev serien mer vardaglig och ungdomlig igen.


Hotel Seger var en såpopera producerad av Kanal 5 som ersättare till Vänner och fiender och visades på vardagkvällar åren 2000-2001. Manuset byggde på den norska succesåpan Hotel Cæsar, men lyckades inte få tillräcklig publik och lades ned så fort den första omgången av serien visats. Totalt kom 170 avsnitt att produceras. I norge däremot är Hotell Cecar en stor succé med över 1000 avsnitt.


Vita lögner var en svensk såpopera som sändes på TV3 (1997–2002). Handlingen var fokuserad runt livet hos personalen och deras familjer och vänner på sjukhuset i den fiktiva staden Strömsvik.Det var TV3:s första framgångsrika såpa efter att Kanal 5 köpte Vänner och fiender från dem 1997. Det första avsnittet visades den 26 oktober 1997 och det sista avsnittet 2002. Många stora svenska stjärnor har gjort roller i såpan, bland annat Alexander Skarsgård, Petra Hultgren, Anna Järphammar och Maud Adams. Charlotte Perrelli (då Nilsson) hade en större roll som Milla Svensson 1997–1998.

Vinjetten till serien sjöngs av Martin Stenmarck och JO-DM sedan byttes den mot Fre med låten Sanning eller lögn.

Det var efter att Kanal 5 köpt rättigheterna till Vänner och fiender som TV3 såg vilken stor succé såpan varit för kanalen att de valde att producera Vita lögner för att tävla mot Vänner och fiender samt TV4:s Skilda världar om samma sändningstid.

En dansk version av såpan gjordes också som sändes mellan åren 1998 och 2001 med namnet Hvide Løgne. Serien har även gjorts i en spansk version.


Vänner och fiender var en svensk TV-serie (såpopera). Serien hade premiär 30 oktober 1996 på TV3 där den sändes tills 1997 då den flyttade till Kanal 5 den 8 september 1997 till dess att serien lades ner 9 juni 2000. Serien utspelade sig till början i den fiktiva staden Erikshamn, och de två sista säsongerna i både Stockholm och Erikshamn till slutet, som enbart utspelar sig i Stockholm. Handlade främst om de tre vännerna Kicki, Pernilla och Madde samt deras familjer. Ledmotivet, Vänner, framfördes av gruppen Together. Serien fick en norsk version, och de använde sig av samma studior som det svenska teamet.

Våren 1997 uppstod en konflikt mellan TV3 och produktionsbolaget Jarowskij som ledde till att Jarowskij erbjöd Kanal 5 att ta över serien, vilket de gjorde. När Kanal 5 skulle börja sända serien hade TV3 fortfarande rättigheterna till 33 avsnitt som ännu inte sänts. TV3 drog ut på visningen av dessa avsnitt, men Kanal 5 valde att börja sända de avsnitt de beställt med start den 8 september 1997. Då valde TV3 att börja sända de kvarvarande avsnitten parallellt med Kanal 5. Följaktligen hade både avsnitt 136 och 170 premiär samtidigt i TV3 respektive Kanal 5. TV3 lämnade in en stämningsansökan mot Kanal 5 för att de börjat visa sina avsnitt, men denna avslogs.


Sju systrar (norska: Familiesagaen De syv søstre) var en norsk dramaserie som sändes på TV2 Norge mellan 21 september 1996 till 5 november 2000 skapad av Peter Emanuel Falck och Christian Wikander. Serien handlade om livet för flera olika familjer i den fiktiva staden «Solbekk». Frydenlund-familjen var den rika och respekterade familjen som drev hörnstenföretaget Frydenlund & Sønn. Familjens obestridda chef var Haakon (Espen Skjønberg), som med sin fru Nelly (Mona Hofland) hade en son Trygve, som under hela serien var i koma efter en olycka.

Familjen Birkeland var sportfamiljen med sin far Frode (Arne Lindtner Næss), som tidigare var norskmästare i hopp- och bronsvinnare från OS 1976, och hans fru Billeba (Karin Lunden), som drev platsens hälsoklubb. Billeba hade ett förhållande med chefen för familjen Sivertsen, den alkoholiserade frumissbrukaren Bjarte (Torfinn Nag), som senare våldtog Billebas 15-åriga dotter. Bjarte hade den återstående sonen Kjell Magne (Lars Funderud Johannesen) med sin ex-fru Jannicke (Lene Bragli), som hamnade som prostituerad efter att ha kastats ut av Bjarte. Hans nya fru, Hoang (Vibeke Rae Næss), misshandlades också av Bjarte och tog så småningom sitt liv genom att förgifta hans mat.

Den fjärde centrala familjen från början var invandrarfamiljen Shah, som flyttade från Oslo till Solbekk efter att hans son Farim (Sajid M. Hussain) var inblandad i ett gänguppror. Familjen tog över caféet Bjarte hade sprungit i diket, vilket gjorde dem Bjarte stora fiender. Bland annat kastade han en eldbomb i lokalen. Man fick även träffa gaykilen Roy Bakke (Simon Andersen), som senare blev partner med Frode. Sen minns man Espen Hjeltevik (Geir Morstad); som, efter att ha mördat en man under påverkan av alkohol, blev soldat i Frälsningsarmén.

Andra Avenyn var en svensk dramaserie i såpoperaform som sändes i Sveriges Television både i TV och via webben. Totalt producerades 185 avsnitt, vilka sändes i tre säsonger mellan hösten 2007 och våren 2010. Serien skapades av Peter Emanuel Falck och Christian Wikander. Det hela utspelades i Göteborg i den fiktiva stadsdelen ”Riverside” och kretsade kring ett antal familjer som bodde i området i och omkring Andra Avenyn, vilket gav serien dess namn. Den brittiska rockgruppen The Cures låt ”Friday I’m in Love” användes som vinjettlåt. I snitt sågs Andra Avenyn av 500 000 tittare per avsnitt under de tre säsongerna. Serien blev en av de första svenska TV-serierna att ha sin bas kring sin webbplats.

Serien nominerades till Kristallen år 2008 i kategorin ”Bästa Program 2008”, men tog inte hem priset. Skådespelarna Fortesa Hoti, Filip Benko, Jonas Bane och Maja Rung blev även nominerade till Aftonbladets TV-pris, men ingen av dem vann.


Publicerad: 2021-03-21 02:02:33