En danskväll i Nora Folkets Park

4 aug

Det finns nog inget mer svenskt än en danskväll i Folkets Park. Jag har ju en förkärlek till folkparker, logar och festplatser. Och just denna kväll skulle der vara dans i Folkets Park i Nora.
Nora är en tätort och centralort i Nora kommun i Västmanland (Örebro län) med 6 653 invånare i tätorten. Nora är en av Sveriges bäst bevarade trästäder, vilket bidragit till att tätorten i dag har en ansenlig besöksnäring. Nora med byggnader huvudsakligen från 1700- och 1800-talen, ingår i nätverket Tre Trästäder jämte Eksjö och Hjo. Nora utgjorde tidigare Nora stad med stadsrättigheter från den 20 december 1643.

Jag har besökt denna fina stad ett flertalet gånger. Jag har en gång tidigare försökt mig på att besöka parken men hittade inte dit då. Efter lite forskande visade sig att jag varit så nära parken man kan komma nästan. Så nästkommande år blev det nytt försök. Då hällregnade det när jag stod och kort genom den låsta grinden. Några år senare var kag i Nora för att se mitt kära IFK Ölme spea match mot Nora BK på Norvalla. Så då blev det även då några kort från parken. Men även då kom det några regndroppar från himlen. Så denna gången var det första jag skulle få chans att dokumentera parken på riktigt. Fast egentligen skulle jag inte ha varit här. Meningen var att jag skulle ha varit på Upperudslogen med Matz Bladhs. Men då bandet blev sjuka och dansen helt ställdes in fick jag så chansen att istället åka till Nora på trivseldans.

Föreningen Folkets Hus i Nora u.p.a. bildades 1906. Redan samma år föreningen hade bildats började man en parkverksamhet i syfte att samla in medel till ett husbygge. Man hade lyckats hyra en privat tomt vid Kolmätartorp där en dansbana med tak byggdes. Området hade dock redan tidigare använts som festplats av bl.a. Nora Musikkår och Godtemplarna i Nora. Då parken låg en bit utanför staden ordnades med skjuts ut till parken. Några år senare, 1909, flyttades parken till en annan privat tomt närmare staden i Carl Larssons björkhage. Den nya parken invigdes söndagen den 16 maj med bl.a. storslaget fyrverkeri, amatörsällskapet Normandi och Gyttorps musikkår. Konkurrensen var dock hård från godtemplarnas närliggande festplats vid Björkhagen, varför föreningens kassa inte växte nämnvärt. Parken flyttade en tredje gång 1922, denna gång till ett område kallat Granåsen och som ägdes av Nora stad. Här byggdes en ny dansbana med tak och musikpaviljong, sommarteater utan tak (med 256 sittplatser) och kafé. Invigningsfesten hölls söndagen den 14 maj 1922. Men Nora Folkets Park skulle få flytta en fjärde gång. Denna gång p.g.a. att Kungl. Göta Trängregemente under 1940-talet förlade ett kompani i Nora. Nora Folkets Park flyttades nu, 1943/1944, till ett område söder om Norvalla idrottsplats. Nora Folkets Parks publikrekord sattes av Snoddas tisdagen den 1 juli 1952 med 2353 besökare.

Lördagsdanserna i Nora Folkets Park arrangeras av Nora PRO. På torsdagar arrangerar Norrabuggarna danser i parken. Denna kväll då jag besökte parken var det Eklöfs från Nyköping som svarade för dansmusiken. ”Han måste gå” och ”Green green grass of home” fick inleda kvällen. ”Kan jag hjälpa att jag älskar dig ännu” och ”Livet har varit gott mot mig” så var kvällen i gång. Foxtrot och bugg blandades med lite kultisdans. Mycket applåder mellan låtarna var ett gott tecken på att publiken gillar det som de dansade efter.

I pausen blev det goda mackor och korv för den som ville. Några valde att kalas på medhavt fika. Men vi tog del av de goda smörgåsarna i serveringen. En mysig byggnad. På väggarna fanns det en massa trevliga affischer som påminde om band som både i dåtid och nutid besökt parken. Salut, Matz Bladhs, Sven Ingvars, Kindbergs, Ludgo-Pelles, Callinaz och Kenneth and the Knutters är några av dem.

Så började klockan närma sig halv tio och det var dags för Eklöfs att spela aftonens sista dans. Tack grabbar för en trevlig afton i parken. Detta är en park jag gärna besöker igen nästa år. En härlig och mysig park.


Publicerad: 2022-08-04 22:32:28