En tur till Ölme diversehandel

24 jul

Vi åkte till Ölme diversehandel för en speciell anledning – att köpa en film om lanthandeln. Denna film har ett särskilt värde för oss eftersom min mammas numera avlidne bror Bertil medverkar i den. Vi hade sett filmen för många år sedan då vi hade den på VHS, men tyvärr har vi inte lyckats få ordning på vår gamla VHS-spelare hemma. Glädjen var därför stor när vi kom till butiken och upptäckte att Johan, som driver butiken, hade ett exemplar kvar av filmen.

Ölme Diversehandel, även känd som Ölmeljus diversehandel, är inte vilken butik som helst. Det är en museal lanthandel som säljer ljus och hantverk från när och fjärran, och erbjuder en resa tillbaka i tiden med sin mysiga gammeldags miljö. Butiken och ljusverkstaden drivs av Johan och Carina, som under hösten 2022 flyttade verksamheten tillbaka till Ölme efter att ha varit i Parkmagasinet i Kristinehamn under många år. Med sig tog museiföremålen som nu finns utställda i den nya butiken.

Ölmeljus Diversehandel erbjuder ett sortiment av egenstöpta ljus och ljuskronor, som tillverkas i en separat lokal på plats. Förutom ljusen finns även lokalt hantverk från bygden, såsom Mor Carins ostkaka, sylt och Älvans honung. Butiken säljer också presentartiklar från både när och fjärran, vilket gör den till en perfekt plats för att hitta unika och meningsfulla gåvor.

Att få köpa filmen om lanthandeln och se min mammas bror Bertil igen var en känslosam men varm upplevelse.

När vi steg in i butiken möttes vi av en varm och välkomnande atmosfär. Johan är mycket vänlig och hjälpsam, och de delade gärna med sig av historien bakom butiken och de olika produkterna. Det var tydligt att han och hans fru har lagt ner mycket kärlek och arbete på att skapa en butik som både bevarar traditioner och erbjuder något nytt och spännande.


Publicerad: 2024-07-24 23:38:37