Arboga Folkets Park

25 jul

På väg hem från semestern passade jag på att besöka Arboga Folkets Park. En park som jag faktiskt varit på dans i en gång. Då spelade Excess och Bob Stevens nonstop.
Denna gången var det ingen dans i parken. Men det blev lite fina bilder i alla fall. Publicerar även lite historik om parken.

Folkets Parks föreningen i Arboga grundades år 1905, som en del av den bredare folkparksrörelsen, initierad av personer aktiva inom nykterhets- och arbetarrörelsen. Året därpå, 1906, började anläggningen byggas i det natursköna området vid Vinbäcken och Ekbacken. Föreningen lyckades köpa marken från den närliggande fastigheten Vinbäcken för 2000 kronor. Redan några månader efter förvärvet, den 8 juli 1906, kunde Parken invigas, utrustad med en dansbana och en provisorisk teaterscen.

Under sina första decennier blev Folkets Park snabbt ett centrum för nöje och social samvaro i Arboga. Parken var en plats där folk kunde njuta av dans, teater, och olika kulturella evenemang. År 1955 nådde parken en rekordpublik på hela 55 000 besökare under säsongen, vilket vittnar om dess popularitet och betydelse i det lokala samhället.

Mot slutet av 1960-talet började dock antalet besökare sjunka dramatiskt. Den tidigare trogna publiken valde allt oftare att stanna hemma och se sina favoriter på TV istället för att besöka Folkets Park. Detta ledde till betydande ekonomiska förluster för parken. Trots kommunalt stöd blev situationen ohållbar och verksamheten fick läggas ner. De följande åren präglades av förfall, och parkområdet användes för olika försäljningsändamål innan den gamla anläggningen slutligen revs, efter 65 år i tjänst.

Efter flera år av tomhet och förfall påbörjades arbetet med att bygga upp den nya Folkets Park i Arboga. Det tog fem år att förverkliga projektet och den nya anläggningen kunde invigas den 1 december 1990. Den nya parken, liksom den gamla, var resultatet av mycket ideellt arbete från lokala hantverkare och engagerade amatörer. Först byggdes utomhusdansbanan och därefter den stora Parkhallen.

Byggnadsarbetet var mödosamt, särskilt grundläggningen av Parkhallen som ofta hotades av avbrott innan viss maskinell hjälp kunde användas för att slutföra markarbetet. Tack vare det hårda arbetet och engagemanget från lokala invånare kunde Arboga återigen stoltsera med en levande Folkets Park.

Källor till Per-Olof Nilssons skrivning:
Arboga känning av dr. G. Bergström
Minnesskrift från Parkens tio års jubileum 1916.

Mases Caritha Danielssons artikel om Arboga Folkets Park i Arboga Minnes årsbok 1981

Idag är den nya Folkets Park i Arboga ett levande minne av sin rika historia och en plats där tradition och nutid möts. Parken fortsätter att vara en central del av Arbogas kulturliv, och erbjuder en mängd olika aktiviteter och evenemang för både unga och gamla. Den ideella andan som en gång byggde upp parken lever kvar och fortsätter att stärka gemenskapen i Arboga.


Publicerad: 2024-07-25 01:55:41