En tur till Rudskoga Kyrka

26 jul

En sommarkväll bestämde jag och min bror oss för att ta en tur till Rudskoga, en naturskön pärla i Värmland som ingår i Kristinehamns kommun. Belägen söder om Kristinehamn och norr om sjön Skagern, är Rudskoga känd för sin blomstrande företagsanda och livliga föreningsliv i en naturnära miljö. Vårt mål var Rudskoga kyrka, en historisk pärla invigd 1777.

Rudskoga kyrka är en vacker byggnad med ett rymligt kyrkorum i gustaviansk stil. Under en större restaurering 1935-36 fick kyrkan tillbaka mycket av sin ursprungliga prakt. Flera inventarier från en äldre träkyrka, som tidigare stod på samma plats, finns bevarade. Bland dessa finns en altartavla från 1707, predikstolen från 1691 och två brudstolar från 1700-talet. Mest anmärkningsvärd är dock Värmlands äldsta Madonna, tillverkad på 1100-talet, samt ett altarskåp från omkring år 1500.

En höjdpunkt på turen var tornuppstigningen. Efter att ha klättrat uppför de branta trapporna belönades vi med en fantastisk utsikt över Rudskoga och den närliggande sjön Skagern. Från tornet kunde vi se den vackra omgivningen, med frodiga skogar och glittrande vatten som sträckte sig bortom horisonten.

Efter tornuppstigningen tog vi oss tid att strosa runt kyrkan och njuta av den rofyllda miljön. Kyrkan ligger vackert belägen intill Skagerns strand, vilket ger platsen en särskild charm. Det var trevligt att promenera längs stranden och känna den friska sjöbrisen samtidigt som vi betraktade kyrkan från olika vinklar.

När vi var klara med vår rundvandring och på väg tillbaka till bilen, märkte vi att molnen började samla sig på himlen. Vi hann precis fram till bilen när regnet började ösa ner. Det kraftiga regnet gav en dramatisk avslutning på vår utflykt, och vi skrattade åt tajmingen medan vi satt skyddade i bilen och såg hur dropparna slog mot vindrutan.


Publicerad: 2024-07-26 23:43:36