Pia Pihlgrens – Från Åmotfors med hjärtat i dansmusiken

23 jul

Från den lilla värmländska orten Åmotfors kommer ett dansband som lyckats göra det ovanliga: att kombinera traditionell mogendans med en modern touch – och samtidigt behålla sin själ.
Pia Pihlgrens är ett band som bär på både historia och nytänkande, och som sedan starten 1993 har blivit ett välkänt namn på dansbanor runtom i Sverige och Norge.

Att Pia Pihlgrens kommer från Åmotfors är ingen slump. Orten, som ligger i västra Värmland nära norska gränsen, är en plats med musik i blodet och värme i människorna. Här föddes både fabriker och folkparkskultur, och kanske är det inte så konstigt att Sven-Ingvars en gång sjöng in låten ”Månskensnatt i Åmotfors” – ett småstadsanthem som vittnar om platsens charm och särprägel.

I samma anda föddes Pia Pihlgrens: ett band som både älskar traditionen och vågar sticka ut.

Från Septembers Orkester till fullsatt Parkhallen
Bandet bildades i september 1993 under namnet Septembers Orkester och gav till och med ut en CD under det namnet. Men snart blev det Pia Pihlgrens, uppkallat efter sångerskan och frontfiguren Pia Pihlgren, vars särpräglade röst och naturliga utstrålning har kommit att bli ett signum för bandet.

Redan tidigt turnerade de flitigt i både Sverige och Norge, och byggde snabbt upp en trogen publik. Men efter mer än tio års intensivt spelande valde bandet att ta en paus – ett gemensamt beslut efter många mil, sena nätter och fullbokade kalendrar.

Comebacken – och Nashville!
Men suget efter musiken försvann aldrig. Och när Pia Pihlgrens gjorde comeback, gjorde de det med besked. 2014 spelade bandet inte bara inför över 1100 personer i Arvikas Parkhallen under en legendarisk dansgala tillsammans med Grönwalls – de åkte också till Nashville för att spela in ett nytt album.

Att ett svenskt dansband från en liten ort i Värmland drar till countrymusikens huvudstad visar på något viktigt: modet att satsa och viljan att utvecklas.

Flera sångare, ett unikt sound
En stor del av bandets styrka ligger i dess musikaliska bredd. Med flera leadsångare – där Pia Pihlgren själv är den centrala rösten – kan bandet bjuda på en repertoar som spänner från klassisk dansbandsmusik till mer moderna tongångar, och till och med inslag av country, schlager och pop.

Låtarna är ofta egenproducerade, något som gett bandet ett egenartat och igenkännbart sound. Medlemmarna har också en musikalisk bredd som gör att de kan växla instrument, arrangemang och känsla, vilket håller varje spelning levande.

Dagens Pia Pihlgrens består av:
Pia Pihlgren – sång, grundare (sedan 1993)
Ronnie Pihlgren – bas och sång (sedan 1993)
Per Dahlman – klaviatur och dragspel (sedan 1993)
Henrik Strandberg – elgitarr (sedan 2004)
Kristian Rydberg – saxofon, dragspel, gitarr, klaviatur, trummor och sång (sedan 2013)
Linnea Waljestål – trummor och sång (sedan 2023)
Det är en mix av erfarenhet, energi och nyfikenhet – något som återspeglas i varje spelning.

Musik på egna villkor
Trots sin popularitet spelar Pia Pihlgrens idag inte varje helg. Alla medlemmar har civila jobb och har valt att prioritera kvalitet framför kvantitet. Hellre en bra spelning med rimliga villkor, än att dieselkostnaden äter upp gaget.

Men när de väl spelar – då är det på riktigt. Då är det glädje, känsla och kontakt med publiken som gäller. Norge är dessutom ett av favoritländerna att spela i, där de ofta får ett varmt mottagande.

Dansbandet som förnyar utan att förneka
Pia Pihlgrens är dansbandet som lyckas göra mogendansen modern, utan att förlora den där viktiga hjärtklappen som gör musiken levande. Från Sven-Ingvars Åmotfors till Nashville och tillbaka – bandet är både en hyllning till Värmland och ett bevis på att dansbandsmusiken ständigt kan utvecklas.

Med egen musik, en unik röst, och en tydlig identitet fortsätter Pia Pihlgrens att vara en fräsch, musikalisk kraft i dansbandssverige – från logar och folkparker till glada fötter på dansgolvet. Pia Pihlgrens – ett moget dansband med fräsch twist. Och med Värmland i hjärtat.


Publicerad: 2025-07-23 15:12:37

Strike – En ren fullträff från glada Hudik

23 jul

Det finns dansband – och så finns det Strike. Ett namn som inte bara för tankarna till bowlingens perfekta kast, utan också till dansgolvets fullträff i form av repertoar, värme och genuin spelglädje. Från Hudiksvall i hjärtat av Hälsingland kommer ett band som gång på gång visar att de vet precis vad danspubliken vill ha. De kallar sig mogendansband – men låt dig inte luras av ordet ”mogen”, för här finns allt annat än trött rutin. Här finns glädje, energi och musikalisk klass från första till sista ton.

Från Glada Hudik – till hela dans-Sverige
Hudiksvall, ofta kallad ”Glada Hudik”, är inte bara hemstad för teatergrupper, ishockey och vackra kustlandskap – det är också en plats där dansbandskulturen lever starkt. Och Strike är ett av dess starkaste namn. Med fötterna stadigt i den mogna dansmusikens värld blandar Strike moderna svenska dansbandslåtar med klassiker som publiken sjungit med i i decennier. Repertoaren är dansbarhet i koncentrat – det svänger, det gungar, och det är omöjligt att sitta still.

Strikes mål är alltid att folk ska lämna kvällen med ett leende. Och det stämmer. Jag har aldrig åkt från en danskväll med Strike och varit missnöjd.

Ett band med rötter i hela dansbandssverige
Medlemmarna i Strike är långt ifrån nybörjare. Det är en rutinerad kvartett med erfarenheter från några av Sveriges mest välkända band: Lennys, Kindbergs, Junix, Kjell Roos band, Cedermarks, Micke Ahlgrens, Excess, Helen & Gänget, Small Town Singers, Spectrum och fler därtill. Det är ett CV som talar för sig självt – och som märks när bandet kliver upp på scen.

Strike 2025 består av:
Lennart Brinck – bas, sång och trumpet
Christer Brink – klaviatur och sång
Roland Jonsson – trummor och sång
Peter Hanson – gitarr och sång

Det är fyra musiker med en bred musikalisk palett och en samspelt känsla som bara kommer av många mil tillsammans i turnébuss och loge.

Ett dansband som levererar – överallt
Strike spelar över Norrland och Mellansverige. Spelningarna sker på Folkets Hus, logar, festplatser, parker och dansbanor – varhelst danspubliken finns.

Och det handlar inte bara om covers – även egna låtar finns på repertoaren, utgivna på flera CD-skivor genom åren. En och annan instrumentalare smyger sig in i spellistan, och när publiken önskar gammaldans, ja – då levererar Strike det också. Allt med samma fingertoppskänsla.

Spelglädje, ödmjukhet – och fullträffar
Strike har den varma och ödmjuka attityden mot både publik och arrangörer. Det märks att bandet älskar det de gör – och det märks att de respekterar varje dansare, varje arranngör, varje spelplats. Den inställningen, kombinerat med musikalisk skicklighet, gör varje spelning till en helkväll.

Stike spelar inte för sig själva, de spelar för folket. Det är liksom ett genuint samspel. När publiken trivs, då gör orkester det också.

Strike – dansbandet från Hälsingland som aldrig missar målet.
En träffsäker kombination av tradition, känsla och publikälskad repertoar. Nästa gång de spelar nära dig – missa dem inte.


Publicerad:

Wickys Orkester – 35 år av svängig dansmusik från Köping

23 jul

Vi tar ett musikaliskt kliv in i hjärtat av Västmanland – till Köping, staden vid Mälarens strand, med sin betydande industrihistoria, Sveriges näst största insjöhamn och en livskraftig kultur- och nöjesscen. Härifrån kommer Wickys Orkester, ett dansband som i över tre decennier spridit glädje, sväng och danslust över hela landet.

Sedan starten 1983 har bandet varit en stabil kugge i den svenska dansbandsvärlden – alltid med fötterna i traditionen, men med blicken mot framtiden.

Från folkparker till finalscener
Wickys musikresa började som så många andra, med kärleken till musiken och längtan att stå på scen. Under 90-talet växte bandets självförtroende, och 1998 tog de steget att ställa upp i Svenska Dansbandsmästerskapen. Efter att ha vunnit deltävlingen för Örebro/Västmanland fick Wickys spela i semifinalen på Birka Cruises – ett minne som fortfarande sitter djupt hos bandet. Trots att de inte gick vidare till finalen, blev upplevelsen starten på ett större avstamp. De fick bland annat äran att spela upp till dans på anrika Kolsnäs Folkets Park i Sunne – en scen där många dansbandslegender passerat.

Sedan dess har de turnerat flitigt i hela Mellansverige, men även gjort utflykter både norrut och söderut. Var än Wickys spelar, vet publiken att de kan räkna med en kväll fylld av dansvänliga låtar, glada leenden och en publiknära stämning.

Ett band som växer och utvecklas
Bandet har genomgått naturliga förändringar under åren. Nya musiker har kommit till, gamla har gått vidare. Men en har varit med hela vägen – kapellmästaren och eldsjälen Gunnar Olofsson. Förutom att spela gitarr har han underhållit fler orkesterbussar än man kan räkna – en sann klippa i Wickys historia.

Hösten 2014 kom en ny fas i bandets liv, då man bytte ut några medlemmar, och från och med 2018 förstärktes bandet med ytterligare en gitarrist – Torbjörn Axelsson. Den nya sättningen har gett musiken ännu mer bredd.

Eva-Lotta och en ny musikalisk färg
Frontfigur och sångerska Eva-Lotta Eriksson tillför en tydlig profil och känsla till bandet. Hennes personliga röst hörs tydligt på bandets singel från 2020, där de släppte två nyskrivna spår från några av Sveriges och Norges främsta låtskrivare.

”Mitt allt för dig”, en stillsam och känslosam fox, skrevs av Thomas Berglund, Micke Løvdalen och Ulf Georgsson – ett låtteam med tung erfarenhet från dansbandsvärlden.

”Vill du träffas på riktigt” är en modern bugglåt med humor och igenkänning – om att dejta via Facebook. En blinkning till vår digitala samtid, med ett driv som påminner om Donnez, vilket inte är så konstigt – Donne Laitila var med och skrev låten tillsammans med Thomas Berglund.

Singeln visar att Wickys Orkester inte bara lever på gamla meriter, utan fortsatt är nyfikna, levande och aktuella.

Alltid svängigt & dansant
Bandets motto är enkelt: ”Alltid svängigt & dansant”. Det är ingen överdrift – Wickys blandar svenska och utländska hits med en trygg hand, och deras musik passar både unga dansare och den mer erfarna danspubliken. Det handlar om musik med hjärta och känsla, där varje spelning är lika viktig, oavsett storlek på scen eller publik.

Dagens sättning:
Eva-Lotta Eriksson – Sång
Gunnar Olofsson – Gitarr, kör
Torbjörn Axelsson – Gitarr
Jimmy Nyberg – Bas, sång
Gert Söderström – Trummor, sång

Tillsammans bildar de ett tajt, rutinerat och charmigt dansband som fortsätter att leverera musikupplevelser från norr till söder.

I en tid där många dansband lagt instrumenten på hyllan, står Wickys Orkester från Köping kvar som ett bevis på att fräsch traditionell dansbandsmusik lever, andas och utvecklas. Med trettiofem års erfarenhet, ett brinnande engagemang och en förmåga att förnya sig utan att tappa sin själ – har Wickys gjort sig förtjänta av en självklar plats på Sveriges dansbanor.

Och visst är det något särskilt när musiken börjar – och dansgolvet fylls. Då vet man att Wickys är på plats.


Publicerad:

Får jag lov att presentera: Lövgrens – Ett dansbandsliv i dur

23 jul

På 90-talet hette bandet Lajbans – men med Claes Lövgren vid mikrofonen tog musiken en ny riktning. År 1996 lämnade de det gamla bakom sig och skrev in sig i dansbandshistorien under namnet Claes Lövgrens – ett namn som skulle komma att bli synonymt med genuin spelglädje, svängig mogen dansmusik och en kärlek till publiken som genomsyrade varje ton.

Från hemmaplan till hela Norden
Det var i södra Sverige allt började – spelningar i Skåne, Blekinge och andra närliggande landskap där danspubliken snabbt tog bandet till sina hjärtan. Men så kom chansen som öppnade upp för något större: en hel veckas spelning ombord på kryssningsfartyget Birka Princess. Där fick de möta en helt ny publik, inklusive bokare från några av landets största dansbanor.
En som lyssnade med extra stort öra var Tommy Ander från Hedemoraparken, som inte bara bokade bandet – han banade vägen för riksturnéer.. Därefter blev Claes Lövgrens ett välkänt namn på dansbanor över hela Sverige och i övriga Norden.

Guldklavar och hedersnomineringar
Lövgrens musik och scenpersonligheter har inte gått obemärkt förbi i branschen. Under åren har flera medlemmar nominerats till prestigefyllda priser som Guldklaven:
2007: Johan Fredriksson, årets trummis
2008: Joakim Svensson, årets blåsare
2009: Nicke Fredriksson, årets gitarrist
2016: Claes Lövgren, årets sångare

Dessutom har bandet flera gånger varit aktuella för Guldsladden, vilket bevisar att det inte bara är publiken som älskar Lövgrens – även branschen hyser stor respekt.

Ett band med hjärta, svett och skivor
Genom åren har åtta album sett dagens ljus – från ”Rosor från himlen” (2001) till ”Vinter vår eller sommar” (2018). Repertoaren är genomtänkt, svängig och dansvänlig. Det märks att varje skiva våäxt fram med kärlek till musiken och lyssnarna. Man har alltid fått kvalité när man köpt en skiva med Lövgrens

Men så kom året 2020, och med det – pandemin. När scenerna tystnade fick Claes byta mikrofonen mot verktygslådan. Som hantverkare fann han ett nytt sätt att försörja sig, men musiken fanns alltid där – som en längtan, som en ton i bakgrunden som aldrig riktigt försvann.

En ny start – och ett rungande jubel
2024 kom så comebacken. Lövgrens återuppstod, nu som en tajt trio bestående av:
Claes Lövgren – piano, dragspel, gitarr och sång
Janne Auvinen – gitarr och sång
Martino Borén – trummor och sång

En mindre sättning, men med samma intensitet och spelglädje. Premiärspelningen på anrika Brunnsparken i Örebro blev en succé – över 400 personer fyllde Tisdagsdansen till brädden, och publikens jubel visste inga gränser redan innan första tonen slagits an.

“Det var magiskt,” berättar Claes. “Tänk att få så mycket kärlek innan man ens hunnit spela en låt. Jag blev nästan tårögd.”

Dansbandstidningen Får Jag Lov var inte på plats, men brorsan och jag dokumenterade spelningen med vackra bilder och finstämd text av Thomas Deutgen. Ett flersidigt reportage som jag tycker blev kanonbra.

Livet efter heltidsscenen
Numera har alla tre medlemmar andra jobb vid sidan av spelandet. Claes arbetar sedan hösten 2024 som nöjesvärd på Viking Lines flaggskepp Glory, men trion Lövgrens gör fortfarande spelningar med samma energi och glädje som förr. Publiken kan räkna med en dansant, hjärtlig och danskväll – och inte en enda dålig låt.

Ett band för hjärtat och dansfoten – då, nu och framåt
Lövgrens är inte bara ett band – det är en berättelse om passion, uthållighet och kärlek till musiken. Med över 25 år på vägarna har de blivit en institution inom dansbandsvärlden, och deras återkomst visar att glädje, spelvilja och genuinitet aldrig går ur tiden.


Publicerad:

Voize – Ett dansband med hjärta, rötter och en fullträff med Slut på längtan

23 jul

En resa från Ystad till hela dansbands-Sverige

Det började som ett tillfälligt hobbyprojekt i Ystad 2011. Fredrik Engdahl fick frågan om han kunde sätta ihop ett band till ett lokalt dansparty. Sagt och gjort – Voize föddes, och redan från första spelningen inför ett utsålt Surbrunnspark med 1200 glada dansare stod det klart: det här var något mer än ett snabbt hopplockat dansband.

Namnet Voize anspelar både på att alla fyra medlemmar sjunger – något som snabbt blev ett kännetecken – och på den klassiska dansbands-z:an. Men under ytan fanns mer: en musikalisk bredd, en professionalism, och ett sug att nå utanför Skåne, även om bandet alltid haft sin bas i Hjärup, strax utanför Lund.

Från starten som kvartett har Voize fortsatt i samma format, men inte utan förändringar i besättningen. När Fredrik Engdahl och Lars-Göran Petersson lämnade bandet 2013–2014, tog Fredrik Grönvall och Magnus Meinert rodret vidare med nya medlemmar, däribland nuvarande kapellmästare Grönvall. Den nuvarande uppsättningen – Grönvall, Mikael Dahlgren, Leo Paulsen och Johannes Wärn – visar att Voize både har muskulaturen och hjärtat kvar.

Framgången i Bingolottos Dansbandskamp 2013, där Voize röstades fram till final, blev bandets verkliga genombrott. Kort därefter kom skivkontraktet med Atenzia och debutalbumet ”Du lärde mig älska” som tog sig in på Svenska Albumlistan sida vid sida med Paul McCartney och Europe – ett ovanligt erkännande i dansbandsvärlden.

Men pandemin blev en omstart. Bandet valde att lägga om kursen – från det modernare till en mognare dansstil. Ett klokt drag. Repertoaren breddades, publiken likaså. Och idag spelar Voize dansmusik ”som alla kan dansa och roa sig till”, som de själva uttrycker det. Speltillfällena är allt från folkets hus och parker, logar och Ålandsbåtarna.

På skivfronten har bandet släppt en drös med singlar och två full-cd. Den senaste plattan släpptes 2023. Det är inte ofta man får hålla en dansbandsskiva i handen och känna att man håller ett genomtänkt, komplett mästerverk. ”Slut på längtan”, Voize första fysiska album på 10 år, är just det. En slags musikalisk förening med publiken – och det märks att de längtat efter varandra.

Albumet bjuder på 16 spår, där de flesta är helt nya men också kompletteras av fyra efterfrågade favoriter från tidigare släpp. Det ger ett fylligt, levande intryck, som att man är med på en hel kväll på någon av landets populära dansbanor.

Titelspåret ”Slut på längtan”, skrivet av Agneta Mårtensson och Marcus Svensson, sätter ribban direkt – elegant, stämningsfullt och framför allt dansant. Det följs upp av ”Dit vindarna bär”, en typisk hit med Henrik Sethsson och Thomas Berglund bakom pennan – två namn som återkommer flera gånger på skivan och förklarar dess starka röda tråd.

Fredrik Grönvall själv kliver fram som både låtskrivare och känslomässig röst i ”Kärleken ska finnas”, en duett med dottern Josefine Grönwall. Den står i skön kontrast till den fartiga ”I drömmarnas land”, som bevisar Voizes dynamik – de kan både röra hjärtat och fötterna.

”Kan inte leva utan dig” av Mikael Karlsson är en annan höjdpunkt. Även den Donnez-doftande ”Ett ristat hjärta” biter sig fast – något som fans av det mogna definitivt kommer uppskatta.
”Det har regnat i mitt hjärta” och ”Allting här i livet” är andra exempel på det fräscha sound Voize numera gör till sin styrka – tryggt men inte slätstruket, stilfullt utan att tappa dansgolvet ur sikte.

Det bästa med ”Slut på längtan” är helheten. Det är en skiva där varje spår känns genomarbetat, där inget fyller ut eller slinker med som utfyllnad. Produktionen är luftig och professionell. Sånginsatserna är jämnt starka – och sången, som bandnamnet en gång anspelade på, lyfter verkligen arrangemangen.


Publicerad: