40:e bälgspelet

10 jul
Bälgspel vid landsvägskanten
Bälgspel vid landsvägskanten

Bälgspel vid landsvägskanten får ses som en av Sveriges äldsta musikfestivaler. För er som inte vet vad Bälgspel vid landsvägskanten är världens största dragspelsstämma. Årets upplaga var alltså det 40:e Bälgspelet sedan starten 1972.

Bälgspelet arrangeras varje år i andra veckan efter midsommar av Värmlands Dragspelsklubbars Förbund, Hembygdsföreningen i Ransäter och Studiefrämjandet. Platsen är vackra Ransäters hembygdsgård som är belägen i Klarälvdalen ca 5 mil norr om Karlstad.
Hit kommer tusentals med musikanter och publik från hela Norden, Europa och även Amerika. Festivalen är vida känd världen över.
På området finns två stora scener, tre logar och tre dansbanor samt ett stort danstält som fylls med glada spelemän och dansare under drygt fem dagar.

Världsrekordförsöket
Världsrekordförsöket

Då vi besöker Bälgspel skall man denna kväll försöka sig på att slå världsrekord i dragspel. Det vill säga samla så många dragspelare som möjligt till någon slags rekordorkester. Man hade på förhand informerat om vilka låtar som skulle spelas under världsrekordförsöket.

Dock slog man tyvärr rekordet i år. Men man fick ihop 927 spelare, vilket får ses som en imponerande siffra ändå. Rekordet ligger på 1138 dragspelare och är genomfört i Slovenien förra året.

Lars Karlsson Band
Lars Karlsson Band

Trots att man inte slog världsrekord hänger man inte läpp för det. Man spelar på som om ingenting hade hänt. På de olika dansbanorna får jag höra massor av duktiga spelemän. Bland annat Lars Karlsson Band som är ett stort affischnamn. På de olika dansbanorna och logarna dansas det för fullt till spelmanslag, dragspelsklubbar och små trios m,m.

Danspublik
Danspublik

Klockan närmar sig nio och många har samlat sig i danstältet där kvällens orkester Martinez kommer spela upp till dans. För första gången skulle jag få höra deras nya sättning med Sandra Estberg på sång. Detta blev en positiv överraskning. Sandra har en varm personlig röst som ger profil åt bandet. Personligen vågar jag nog påstå att hon är en av Martinez bästa sångerskor i enighet med Agneta Olsson och Lillan Westman. Det var längesen man hörde en sådan bra sångerska som Sandra. Hela bandet strålande av glädje och gav allt på scenen.

Sandra Estberg i Martinez
Sandra Estberg i Martinez
Martinez i Ransäter
Martinez i Ransäter

Jag varvade med att dansa till Martinez med att gå runt och lyssna på de övriga orkestrarna som spelade och kan konstatera att det finns många bra spelemän.

Strax efter midnatt lämnar jag Ransäter. Dansa kommer man att göra hela natten lång eller i alla fall fram till halv två på natten.

Dansoch spel i Ransäter
Dansoch spel i Ransäter
Publicerad: 2012-07-10 01:35:44

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.