Dansbandsutställning på Kristinehamns Historiska

16 jun

Sven-Ingvars, Tommy Berghs, Thorleifs och Flamingokvintetten. Är dansband kultur och kan det ställas ut på museum?

Absolut! Dansbandskulturen är väl förankrad i den svenska och värmländska folksjälen och vem blir inte nostalgisk inför minnena av den gamla dansbands- och dansbaneepoken?

Med hjälp av skivomslag, orkesterkort, dansbandsaffischer och tidstypiska kläder får vi hjälp att minnas storhetstiden på 1960-talet och 1970-talet när det fanns omkring 2.500 dansband som kuskade runt på de svenska vägarna för att möta sin entusiastiska publik i folkparkerna.

Utställningen kommer att visa scenkostymer från Karlstad-Örjans. Men till utställningen har museet även lyckas få tag på scenkostymer från Vikingarna. I utställningen kommer en del av de Kristinehamnsband som fanns när det begav sig under storhetstiden finnas med såsom Tommy Bergs.

Markus Redman har lånat ut orkesterkort och skivkonvolut. Folkparken i Kristinehamn har fått en del i utställningen liksom stadens nöjespappa Pelle Nilsson.
Lördagen den 18 juni kl. 12.00 invigs sommarutställningen Dansband på Kristinehamns historiska museum med bland annat Duon Sigge & Maria som kommer att underhålla med svängig dansbandsmusik.

Utställningen pågår under tiden 18 juni till 31 augusti 2022.

Publicerad: 2022-06-16 23:55:00

admin