6:e juni firande i Filipstad

12 jun
Flaggan är hissad
Flaggan är hissad

Filipstad är en av få städer som tagit detta med nationaldagsfirande på allvar och firar rejält. Det firades från tidigt på morgonen till långt in på natten. Man startade redan klockan åtta på morgonen med högtidlig flagghissning på Monitorholmen. Under dagen blev det så klart den traditionsenliga nationaldagsparaden med fanbärare, mängder av blå och gula ballonger, flaggor, nationalsången, ballonguppsläpp, somrig musik, glass till barnen.

Filipstads ambassadör 2014 - Andreas Weise
Filipstads ambassadör 2014 – Andreas Weise
Hela torget fyllt med glada firare
Hela torget fyllt med glada firare

När klockan slog elva så dags att installera en ny ambassadör för Filipstad. Filipstads kommun i samråd med ”Filipstadsföretag i samverkan” utser varje år en ambassadör för Filipstad. En person som under ett år skall marknadsföra och prata gott om Filipstad i de avseenden denna finner det lämpligt. Exempel på personer som tidigare år varit ambassadörer har varit musikern Roland Cedermark, journalist och programledaren Lotta Bromé, Tennisspelaren Magnus Norman, programledaren Rickard Sjöberg, krögaren Carl Jan Granqvist, sångerskan Jessica Andersson och författaren Ewa Persson. I år blev det sångaren Andreas Weise som blev vald. Så nu återstår att se vad han kan göra under sitt år som ambassadör.

Med på firandet under dagen fanns Värmlands landshövding Kenneth Johansson. han var i förd en folkdräkt från norra Värmland.

Värmlands landshövding Kenneth Johansson
Värmlands landshövding Kenneth Johansson

På eftermiddagen höll man med Värmlands största kafferep på Stora Torget. Lottakåren och Filipstads kommunpolitiker bjöd på kaffe och kaka. Det var ett fullkomligt fullknökat tog. Alltsammans skedde till tonerna av folkmusikens okrönta drottning Åsa Jinder med musiker.
Solen gassade på och det var en underbar dag. Detta väder bådade gott inför kvällen.

Åsa Jinder med musiker
Åsa Jinder med musiker
Många ville höra Åsa Jinder
Många ville höra Åsa Jinder

Jag tror aldrig jag sett så mycket Folk i Filipstad förutom när det är Oxhälja. Men det är ju något helt annat

Uppackning
Uppackning

Runt 18.00 snåret landar så kvällens orkester i Filipstad nämligen Mats Bergmans. Bandet hade dagen innan spelat i Barva utanför Eskilstuna. Efter att dom inspekterat scenen var det bara att lasta in och packa upp alla prylar för att sedan göra en soundcheck. Rutinerade som grabbarna är rullar det på utan några incidenter. Efter att ha inspekterat soundchecken var det dags att få lite mat i magen. Vi bestämde oss för en pizza hos ”Torggrillen”. Det blev en härlig pizza med fläskfilé, skinka och en massa andra godsaker. Sist men inte minst bearnaisesås som är det viktigaste på en pizza.

Tobbe gav järnet i Filipstad
Tobbe gav järnet i Filipstad

Klockan 21.00 räknade Tobbe inte in till första dansen. I ställer tog Hasse Nordlund som varit konferencier under dagen till orda och gjorde en mycket fin presentation av Mats Bergmans. Sen var dansen i gång. Som vanligt var det lite tunnsått på golvet efter dom första danserna. Men det blev fler danspar desto fler ju fler ju längre tiden gick. Någon måste våga vara första paret upp för att fler skall våga ge sig på dansgolvet.

Dansant publik
Dansant publik

Som jag skrev tidigare så visade Filipstad sig från sin allra bästa sida vädermässigt. Men nu verkade det som om vädergudarna ville annat. Man får skylla på YR och norrmännen. Så fort det regnar är det deras fel. Skämt så sido så började det lite lätt duggregn. Inget som störde varken dansare eller orkestern. Problemet var att ”någon” bestämt att detta duggregn skulle återgå till ännu mera duggregn. Detta lite mera duggregn gick sedan över i något man kan kalla för hällregn. ”Hela himlen öppnade sig” kan man säga.

Och så kom regnet
Och så kom regnet

Kontentan av detta blev att orkestern av säkerhetsrisk fick sluta spela. Det är dels farligt för dansarna att svänga om på ett halt golv. Men även livsfarligt för orkestern att spela när det regnar in på scenen med tanke på all den tekniska utrustning dom har. Broder och jag tog skydd på scenen. Efter ett tag kom arrangörerna och erbjöd orkestern plats inomhus. Broder och jag stannade kvar för att ”vakta” bandets instrument och utrustning.

Magnus och Linus
Magnus och Linus

Efter ungefär 1 timme och 30 minuter så hade regnet avtagit lite. Arrangören kom och frågade om bandet kunde spela lite för folket som satt i öltältet ville ha musik. Va?? Ska bandet spela bara för att folket i öltältet inte ska gå hem? Nåväl. När bandet började spela igen så var det en del folk som hittade ut ur tältet till dansbanan. Kul att se så många ungdomar testa sina danskunskaper på golvet. Det är det som är så härligt med att spela på sådana här spelningar. Här går alla ut och roar sig. Ung som gammal svänger loss på golvet. Det är just så här det borde se ut på alla dansgolv.

Hallå där Gullmar
Hallå där Gullmar
Micke sjunger låtar varje natt
Micke sjunger låtar varje natt

Strax efter klockan ett på natten hade tonerna från det extranummer publiken med hjälp av stående ovationer ordnat fram tystnat. För orkestern återstod att plocka ner och in alla instrumenten i bussen och fara vidare mot Veinge och dansstället Ramshall. För broder och mig blev det till styra kosan hemåt. Vi kunde glada se tillbaka på en dag som innehöll det mesta.

Här följer lite fler bilder från Filipstad

Bara lilla jag
Bara lilla jag
Mats Bergmans på scenen
Mats Bergmans på scenen
Magnus & Linus
Magnus & Linus
Sista dansen?
Sista dansen?
Publicerad: 2014-06-12 23:19:08

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.