Allsångspremiär på Kungsudden i Kungsör

3 sep

Kungsudden i Kungsör
Kungsudden i Kungsör

Kungsudden i Kungsör har gamla anor. Kungsuddens kungsgård grundades av Gustav Vasa på 1500-talet. Han vistades på kungsgården med sitt hov under långa perioder. Under sin tid byggde han ut gården med flera byggnader. Den blev sedan en populär tillflyktsort för flera svenska kungar. Av dem var Karl XI den kung som vistades mest i Kungsör. Numera är det här en hembygdsgård med en bedårande utsikt över Arboga ån och Mälaren.

Allsångshäftet
Allsångshäftet

Den 3 augusti då jag besökte stället var det premiär för ”Allsång på Kungsudden”. Det var inget artistuppbåd som helst som man samlat ihop. På kvällens meny fanns 50 års jubilerande Sten & Stanley, Mona Gustafsson, Peter Lundblad och Claes-Göran Hederström. Allsångsledare var det rutinerade paret Towe och Charlotta Widerberg.

Peter Lundblad
Peter Lundblad

Kl 19.00 drog så Allsången i gång. Första artisten ut var Peter Lundblad som egentligen bara har en hitlåt. ”Ta mig till havet”. Denna blev det förstått allsång på. I bagaget hade han sin nya cd ”En obotlig romantiker”. Personligen tycker jag att han blev lite långrandig till slut. Han framförde alla sina låtar på en gång och åkte sedan ifrån allsången. I det övriga sällskapet kändes han lite udda. Det hade kanske räckt med 2 egna låtar och sen några mer kända låtar som folk kan ta till sig. Det var ju trots allt allsång. Han har ju vara en låt som han lever på.

Mona G
Mona G

Efter denna något sega inledning började allsång ta mer fart. Riktig fart blev det när Mona kom in på scen och lyfte allsången men sina härliga dansband och countrylåtar. Publiken ryktes med i spontana handklappar och jag såg många som sjöng med i hennes låtar.
Det strålade om Mona som verkligen sken i kapp ned solen. Kanske inte så märkligt eftersom hon dagen till ära hade fått sin alldeles nya platta countrypärlor 2.

Charlotta Widerberg
Charlotta Widerberg
Towe Widerberg
Towe Widerberg

Towe och Charlotta blandade många fina låtar från sina karriärer med andra vläkända örhngen som publiken kunde sjunga med i. Towe har ju under många år drivit dansband under eget namn och även varit sångare i legendariska Streaplers. Charlotta har liksom Towe haft dansband med eget namn och även varit sångerska ibland andra Stefan Berghs och Kenth Erics.

Sten & Stanley
Sten & Stanley

Som riktigt stort dragplåster och affischnamn hade man halva styrkan från 50-års jubilerande Sten & Stanley. Det var så klart Sten och Ebbe Nilsson och Ebbes son Alexander som fanns på plats för att bjuda publiken på många av deras odödliga hits. Det märks att grabbarna har rutin. Trion bjöd på några låtar från albumet ”Nu kommer minnena” som släpptes förra året.

Allsångspublik
Allsångspublik

Det blev givetvis allsång i den odödliga klassikern ”Jag vill vara din Margareta”.

Som jag skrev förut så var ju Peter Lundblad med och att han bara har en låt. Det fanns dock en kille till med som har klarat sig rätt hyfsat på en låt, nämligen Claes-Göran Hederström. Vi minns väl nästan alla året 1968. Då vann han Melodifestivalen med ”Det börjar verka kärlek banne mig”. Låten låg etta på både Svensktoppen och Kvällstoppen.

Claes-Göran Hederström
Claes-Göran Hederström

Denna låt blev det så klart allsång på. Han bjöd även på en del härliga låtar från sin platta Suspicion. Snacka om att ”Classe” är ”Still going strong”.

På denna allsång som varade i nästan 2½ timma hade man även en paus. Då kunde man köpa fika i form av korv, läsk, kaffe m,m Priserna var väl tilltagna Skulle först ha fått betalat 45 kronor för en korv och en festis. Men tjejen som tog betalt räknade tydligen fel så jag behövde ”bara” betala 35 vilket var full tillräckligt ur min synvinkel.

Mona G och Sten Nilsson
Mona G och Sten Nilsson

Efter pausen fick vi ett kärt återseende av artisterna igen. Mona kom tillbaka med många härliga låtar och gjorde flera allsånger. Denna sångfågel från Halmstad/Växjö som har över 30 år i branschen är lika populär nu som då när hon sjöng i Leif Bloms och Mona Gs. Det var riktigt kul att se hur väl publiken tog emot de medverkande artisterna med applåder och jubelrop. Det märktes också att publiken gillade 60-talsllåtar varvat med klassiska allsångslåtar, schlager och dansband.

Allsångsgänget samlat
Allsångsgänget samlat

På slutet verkade det som applåderna och musiken på Kungsudden aldrig ville tystna. Det blev snabbt lång kö till signeringsbordet där artisterna sålde och signerade sina plattor. En del ville köpa en skiva, andra villa en autograf, en kram eller bara växla några ord. Efter att ha tackat av artisterna styrde vi kosan hemåt Värmland igen. Något lite trötta efter en hel dag kunde vi ses tillbaka på en mycket trevlig allsång. Hoppas på en repris även 2013.

Publicerad: 2012-09-03 00:11:01

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.