Alvenfors svängde till på ”länsdansen” i Kristinehamn

21 apr

alvenfors15

Säg ordet Länsdans eller FUB-dans och många som vet vad det handlar om får ett leende på läpparna. I lördags den 18 april var det så dags för den årliga länsdansen i Kristinehamn. Jag tog med mig min kamera och stack dit. Jag skulle nämligen tillsammans med min bror hjälpa dem att sälja lite skivor. Alvenfors har nämligen slitit i vinter och vår för att sammanställa en helt ny full-cd som även är deras debut-cd.

alvenforslands1504-02

alvenforslands1504-01

alvenforslands1504-12

Arrangör för denna dans var omsorgsverksamheten inom Kristinehamns Kommun. Man arrangerar elva länsdanser runt om i Värmland en gång i månaden undantaget juli. Arrangörer är allt från fub-föreningar, idrottsföreningar till kommuner. Och just denna danskväll stod Kristinehamns Kommun som arrangör för.

Inne i danslokalen en bit från scenen dukade vi upp med finfina plattor och t-shirts. Det blev riktigt snyggt om jag får säga det själv. Jag hade även producerat några snygga skyltar med info om deras nya cd.

alvenforslands1504-11

alvenforslands1504-10

alvenforslands1504-09

Klockan slår sju och Thony räknar in till aftonens första dans. Det blev full bana från start. Så härligt att se alla som svänger loss i dansen helt efter egen förmåga. Många är det som rullstolsdansar med. Jag förstår inte riktigt hur dom bär sig åt men på något sätt funkar det och alla ser ut att det så där trevligt som man bara kan ha på en länsdans.

Alvenfors är ett band som håller otroligt hög klass. Ett band som dom senaste åren gått från klarhet till klarhet. De senaste åren har antalet spelningar ökat för bandet och även nya spelställen fylls på i spelplanen. Bandet har anor långt bak i tiden. Man kan säga att fröet såddes 1975 i dansbandet Piraterna. Efter en tid läggs bandet ner. 1993 startar man upp Peter Alvenfors orkester som har premiär på en non-stop dans med Von-Belts i Otterbäckens Folkets hus. Man har en sångerska som frontare i Paivi Alvenfors. 2001 slutar hon och grabbarna kör vidare och kortar av sitt namn till ”bara” Alvenfors.

alvenforslands1504-07

alvenforslands1504-04

alvenforslands1504-05

I danssalongen är det trevlig stämning. Jag har nyss sålt en skiva till en riktigt troligen skivköpare Det är ingen mindre än Lennart ”Kaggen” Kagebo från Karlstad. För er som inte vet vem han är så kan jag berätta att han varit medlem i bandet Kaggens. En dansbandsorkester som består av personer med funktionsnedsättning. Kaggen är en riktig sann dansbandsentusiast som kan enormt mycket om denna genre.

Så har vi kommit fram till kvällens paus. Många är det som kommer fram och vill köpa sig en skiva och få ett orkesterkort och en liten pratstund. Det är riktigt kul att språkas vid och höra vart ifrån alla kommer.

alvenforslands1504-15

alvenforslands1504-14

alvenforslands1504-13

alvenforslands1504-06

Efter ett tag är Alvenforsgrabbarna åter på scenen redo att starta upp andra halvlek som skulle kryddas med en massa trevliga låtar från bandets alldeles färska cd ”Blir det ja eller nej”. Och efter att ha hört skivan kan jag säga att för mig blir det absolut mer Ja än nej. Detta är en oerhört stark debutplatta. Ett riktigt gediget hantverk från Västgötaslätten. Grabbarna kan vara riktigt stolta över denna produktion. Det kommer mer om denna platta inom kort i bloggen.

alvenforslands1504-16

alvenforslands1504-17

Klockan tickar på och börjar närma sig elva. Det är dags för Alvenfors att avrunda denna trevliga kväll och spela kvällens sista dans. Jag gillar verkligen kvällens sista låt ”För att du finns” som Sonia Aldén tävlade med i melodifestivalen för några år sedan. En riktigt fin låt som Peter sjunger så himla vackert så man får ståpäls. När dom sista tonerna ebbat ut ville publiken ha mera. Så vad fanns det att göra? Bara att hänga på sig instrumenten och lirar ett extranummer till publikens förtjusning och ovationer.
När det var över återstod det att packa ihop prylarna. Orkestern hade lite mer prylar att lasta ihop än mig. Vi språkades lite över en korv innan jag tackade för mig och puttrade hemåt.
Tack grabbar för en riktigt trevlig kväll. Detta får vi göra om nästa år igen.

alvenforslands1504-18

Publicerad: 2015-04-21 06:25:58

admin