Bennrix – Fräsch mogensdans med sväng

16 maj

Bennrix orkester är en orkester som startades 1963 med en spelning på Stadshotellet i Karlshamn. Vid starten var musikstilen en blandning mellan dixie och jazzmusik. På 70-talet började man styra in på mer traditionell dansbandsmusik. Bandet turnerade flitigt fram till 1999 då bandet lades ner. Men tisdagen den 4 september hade bandet nypremiär med några medlemmar från Thoréns orkester som lades ner.
I en intervju med Blekinge Läns tidning kan man läsa att Thoréns gjorde som mogenband 50-60 jobb om året i södra regionen. Man var lite utspridda i södra Sverige. Thore Nylander som var med när Thoréns var en sextett, avled 2017. Så några medlemmar från Thoréns kände att man inte färdig med spelandet och väckte liv i Bennrix igen. kvar från Thoréns fanns Anders Widerberg liksom Torbjörn Jonasson och Jörgen Ingemansson. Sedan kompletterade man bandet med Robin Kopatsch och Johnny Thornblad som båda spelade tillsammans i Dolbyz som upplöstes

2019 satsade på en full-cd och medverkade på Nöjeskällans forum i Huskvarna året efter. Nu i år var det tänkt att bandet skulle ha medverkat igen. Man spelade in ytterligare en cd till forumet som tyvärr ställdes in på grund av Corona.

Jag har lyssnat in mig på båda plattorna och kan konstatera att det låter mycket bra om Bennrix. Fräsch mogendans när det är som bäst. Båda skivorna är liveinspelade och speglar så som Bennrix låter ute på dansbanorna. Och jag kan säga att jag gillar det jag hör. Det är blandning av covers som publiken känner igen. Flertalet av låtarna kommer från landets låtskrivarelit såsom Peter Grundström, Michael Wendt och Christer Lundh, Ulf Georgssson, Thorleif Torstensson och Mikael Saxell.

Första skivan innehåller låtar som ”En natt kan bli två”, ”Linda går”, ”Mary-Ann”, ”Tack för att du finns” ”Säg att du saknar mig ibland”, ”Tre goa skäl” och ”Du tänder alla ljus”.
Skiva nummer två innehåller spår som ”Kurragömma”, ”När en flicka talar Skånska”, ”South of the border”, ”Lilla Ann”, ”Lipstick powder and paint”. Det är varierat låtval men som helhet syr dom i hop det mycket bra. Hade jag fått chansen hade jag alla gånger åkt ut och gett Bennrix en chans en danskväll. Och jag skall jag jämföra detta med Thoréns orkester låter detta lite mera fräschare och lite mer modernt.

Bandet har som mål att spela några gånger i månaden för att det är så himla skoj. Alla medlemmar har ju civila jobb vid sidan av Bennrix. Och spelar man för att det är så himla kul så kan spelglädjen infinna sig på ett helt annat sätt. Och det är just spelglädje so jag hör när jag lyssnar på dessa två plattor. Så när detta med corona släppet kan jag varmt rekommendera er att åka ut och dansa till Bennrix.

Bandet består av:
Anders Widerberg: Sång, sax, gitarr
Jörgen Ingemansson: Sång, gitarr
Johnny Thornblad: Sång, klaviatur
Torbjörn Jonasson: Sång Bas
Robin Kopatsch: Trummor

Publicerad: 2020-05-16 23:17:24

admin