Bugg å sånt firade 20 med Danslaget och Holidays

28 aug

holiddanslgards01

holiddanslgards02

holiddanslgards03

holiddanslgards04

Dansföreningen Bugg & Sånt är en dansförening i Sunne. I fredags firafr man 20-års jubileum genom att anordna en dans på Gårdseruds Loge där deras verksamhet började för 20 år sedan. Man hade dessutom slagit på stort och arrangerade nonstopdans. Det ena bandet var Holidays från Åmål. Det andra bandet var Danslaget. Jo du läste rätt. Danslaget. Dansbandet från Munkfors/Hagfors som återförenades för en kväll. Man hade tidigare gjort en återförening då Skoga Bygdegård firade 60 år.
Nu var det åter dags för dem att stråla samman på denna fina loge som ligger Sydost om Sunne på väg mot Mårbacka. Där finns Gårdseruds Bygdegård med tillhörande dansloge. Här var det dans mycket förr på sommaren. Men men tyävrr har man inte haft dans dom senaste fyra åren. Lite trist på en så fin loge.

holiddanslgards05

holiddanslgards06

holiddanslgards07

holiddanslgards08

Första bandet ut var danslaget. Dom slutade efter 30 år och gjorde sin sista spelning nyårsafton 2008. Bandet har sedan dess bara spelat ihop en gång. Men det var inget som märktes. Är man rutinerade musiker så är man. Danslaget ställde upp med följande sättning. Ulf Gullbrandt på gitarr, sax och sång, Robert Andersson på saxofon och klaviatur, Lars Aurén på klaviatur och dragspel och slutligen Björn Björklund på trummor och sång.

holiddanslgards09

holiddanslgards10

holiddanslgards11

holiddanslgards12

Det buggas, dansas foxtrot och gnussas på golvet om vart annat. Ungefär 200 personer var på plats på logen vilket var alldeles lagom även om det fanns plats för fler på golvet. Nu skall vi lugna ner tempot lite säger Ulf. Vi skall bjuda er på en melodi som heter ”Anita du drömmer”. Danslaget bjöd även under kvällen på en hel del instrumentala saxgodingar där Ulf och Robert spelade tillsammans. Finns det något mer underbart än dubbla saxar? Det är tyvärr inte många band som har det idag.

holiddanslgards13

holiddanslgards14

holiddanslgards15

holiddanslgards16

Upplägget för kvällen var att Danslaget spelade 1½ timma och sedan blev det paus och sedan skulle Holidays ta vid. Nu kanske ni undrar varför man har en paus på en nonstopdans. Nonstop betyder väl att det skall vara musik hela kvällen? Jo det stämmer men nu var det så att Björn Björklund som spelade trummor i Danslaget även är sångare i Holidays. Så för att han skulle få lite vila under kvällen hade man en danspaus. Och det var till denna paus vi nu kommit fram till. Danslaget tackade för sig och fick massor av applåder av publiken. Det märktes klart och tydligt att dom varit saknade av danspubliken.

holiddanslgards17

holiddanslgards18

holiddanslgards19

holiddanslgards20

Entrén till denna kväll var blygsamma 140 kronor. I den entrén ingick det kaffe/läsk och macka. Fler dansställen tycker jag borde ta efter detta att bjuda på fikat. Jag vet bara två ställen till där man gör detta. Klubb 83 i Åstorp Skåne och Skoga Bygdegård här i Värmland. Det gick så smidig så och efter ungefär fem minuter så satt dom flesta ner och fikade. Många ställen tycker jag dras med problemet att man får köa bort i stort sett hela pausen. Men här hade man som sagt tänkt till. Tack för det.

holiddanslgards21

holiddanslgards22

holiddanslgards23

holiddanslgards24

Under pausen hade man riggat om lite på scenen. Man hade gjort det ganska enkelt för sig och lät Danslaget spela på Holidays utrustning. Grabbarna hade bara med sig sina handinstrument. Nu hade Björn flyttat fram och Niclas hade nu parkerat sig bakom sina fina röda trummor. Michael stod redo med sin gitarr och Hans var taggad bakom sina svartvita tangenter. Dom började lite lugnt med låten ”Är det mig du tänker på”. Dansgolvet fylldes direkt av glada dansare.

holiddanslgards25

holiddanslgards26

holiddanslgards27

holiddanslgards28

Lite snabbare i dans nummer två, och vipps på var golvet fullt av glada buggare. Att Holidays är populära det märks. Grabbarna har blivit väldigt populära bland buggarna vilket jag kan förstå. Dom har många härliga låtar med sväng på sin repa. ”Älska mig mest när jag förtjänar det minst, för det är då jag det mest” sjunger Björn. Det syns att dom har roligt på scenen och att det är ett gött gäng.

holiddanslgards29

holiddanslgards30

holiddanslgards31

holiddanslgards32

Niklas Mörk som började med bandet i våras har smällt in bra. Det är en härlig blandning av dalslänningar, göteborgare och värmlänningar i orkestern. En perfekt mix med andra ord. Dom verkar ha samma slags humor. Så det är ett gött gäng att hänga med på turné kan jag intyga. Jubileumsdansen löpte på i rask takt och snart var vi reda framme vid kvällens sista dans. En dans som jag stämt vad som skulle spelas. Ja så var det. Mackan stämde att dom skulle spela Främling, och så fick det bli. Dom hade ju ingen tala. Dom visste ju vad jag skulle skriva i bloggen om dom inte spelade låten. Jag blev uppropad på scenen av Micke. Härligt pojkar. Härligt att stå på scenen och se allt dansfolk nedanför som lungt foxar fram på golvet.

holiddanslgards33

holiddanslgards34

holiddanslgards35

holiddanslgards36

Efter dansens slut blev det fotografering av Danslaget och Holidays. Man måste ju föreviga dem blåda två. Något som var trevligt denna kväll var att Göran från Danslogen var på plats och filmade och fotade en hel. Så detta kan ni redan nu beskåda på Sveriges största dansbandssite www.danslogen.se Efter lite snack med banden for vi hemmåt genom fryksdalen ner till Kristinehamn.

Publicerad: 2015-08-28 08:39:28

admin