Bussens dag i Katrineholm

2 aug

Sista dagarna på min semester och det var dags för Bussens dag, ett bussjubileum i Katrineholm. I samband med Katrineholmsveckan firade man dels bussen 110 år i Sverige samtidigt som dom uppmärksammade Katrineholms historia som busstillverkare i form av främst SKV och Scania-bussar.

På programmet fanns bland annat Utställning med veteranbussar på parkeringsplatsen bakom godsmagasinet. Det blev även en rundtur med veteranbussar i staden och visning av platser av busshistoriskt intresse. En Parad med bussarna körande i årsmodellsordning blev det också samt Utställning om Katrineholms Stadstrafik, busstillverkningen i Katrineholm samt utställning av modellbussar. Visning av film om busstillverkning hos SKV.

Denna dag var vädergudarna på våran sida när vi lämnade Värmland. Dock hade dom lovat något ostadigt med risk för någon skur, så två paraplyer fick åka snålsjuss. Vi åkte direkt till Örebro där vi på diverse vägar krånglat oss på väg 52 skylad Norrköping. Det tog en liten tid men till slut så var i på rätt spår. Det var inte så att vi åkte fel utan dom vägledde oss genom diverse områden i Örebro. Ett tag funderade vi på om det verkligen var rätta vägen till Norrköping, men tydligen var det så.

Under en bit av resan kunde vi blicka ut över en spegelblank Hjälmaren. Den såg så där inbjudande ut att bara hoppa i och doppa sig. Dessvärre fanns inte tiden till och sen hade badkläderna stannat kvar hemma. Vi passerade skyltar som Sköllersta, Stora Mellösa, Hammertorp, Vingåker och Gillbergstorp för att ge några exempel. När vi tyckte att vi åkt tillräckligt så skymtade vi skylten Katrineholm.

Då jag aldrig varit i Katrineholm utan bara åkte igenom så visste vi inte riktigt vart dom skulle hålla till med bussarna.

Efter egen sightsing av dom centrala delarna av Katrineholms centrum så hittade vi till Järnvägsstationen där dom höll till. Precis som i förhandsinformationen var det mycket bussar där på plats. Mycket trevligt var det att strosa runt och kika in i dessa bussar och se hur den en gång i tiden såg ut. Nostalgi på hög nivå var det verkligen.

Den buss jag mest kunde relatera till min barndom är Scania CR-111. Och en SL-lackad sådan fanns naturligtvis med. Ni vet en sådan buss som Jönssonligan stjäl i filmen ”Varning för Jönssonligan” från 1981. Kort sagt fans det massor med fina bussar att se.

Rundturen till busshistoriska platser var mycket trevlig. Även om man inte alls känner till Katrineholms stad så fick man veta att det varit en stor busstad. Scania som företag var en tid stadens andra största arbetsgivare. Det var bara kommunen som hade fler anställda.
År 1967 förvärvade Scania-Vabis AB karosseriföretaget Svenska Karosseriverkstäderna i Katrineholm. Nästföljande år flyttades all busstillverkning dit, tillsammans med ansvaret för utveckling och marknadsföring av bussar, så då förstår ni säkert vilken stor busstad Katrineholm varit.

Runt kl 16.00 rullade vi sakta hemåt. På hemvägen gjorde vi en avstickare och kikade hur det såg ut i Vingåker samt Säfstaholms slott, ett mycket anrikt gammalt fint slott. Vi gjorde bara ett kort stopp här för att sedan stanna bortanför Stora Mellösa för en glass vid en kiosk som uppenbarade sig mitt i ingenstans.

Strax efter sex rullade bilen in i Kristinehamn igen efter en trevlig dag.

Publicerad: 2009-08-02 22:06:05

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.