Canyons Orkester – Från Småländska rötter till dansbandsscenen i rampljuset

17 jul


Från Alvesta till hela Sverige – en dansbandsresa i dur och moll
I en källarlokal i Alvesta, djupt rotad i Smålands mylla, föddes 1973 en idé som snart skulle förvandlas till något mycket större – Canyons orkester. Det var Thorsten Johansson, driven av kärleken till musik och dans, som samlade några lokala musiker och la grunden till vad som kom att bli ett av Sveriges mest färgstarka dansband. Året därpå stod de på scen – och sedan dess har de knappt stått still.

Med rötterna i den svenska dansbandstraditionen, men med örat mot samtiden, hittade Canyons sin egen väg genom folkparker, dansrestauranger och in i radiolyssnarnas hjärtan. Redan 1975 nådde de Svensktoppen med ”Jag har väntat på dig”, en svensk tolkning av ABBAs ”I’ve Been Waiting for You”. Det blev ett genombrott – och början på en lång karriär med både toppar och vilopauser.

Kerstin och Hans – de trogna själarna
Två av originalmedlemmarna, Kerstin Dahlberg och Hans Eng, kom att bli ryggraden i bandet under dess första decennium. Kerstins sångröst var både kraftfull och varm, något som inte gick obemärkt förbi – 1983 deltog hon i Melodifestivalen och knep en hedersam sjätteplats. Hans Eng, stabil på både bas och i arrangemang, blev hennes musikaliska motvikt. Tillsammans representerade de hjärtat i det ursprungliga Canyons.

Nystarten och det stora genombrottet
1984 skedde ett vägskäl: Thorsten sålde bandnamnet till Thomas Andersson, som snart nystartade Canyons i Bromölla. Med nya medlemmar, ny energi och samma dansglädje blev 80-talet bandets andra stora era. De turnerade land och rike runt, etablerade sig som ett av de mest efterfrågade banden på parkturnéerna och spelade in musik som än idag får dansgolv att snurra.

Ett av bandets mest ihågkomna ögonblick var 1990, när de testades fyra gånger på Svensktoppen och SVT spelade in en video med bandet som senare sändes i Bingolotto. Canyons blev dessutom det första dansbandet som satte ett eget arrangemang på den numera ikoniska ”Inget stoppar oss nu” – en version som användes i vinjetten till Dansbandskampen.

Paus – och en ny början
1992 kom en välförtjänt paus efter nästan två decennier av turnéer, inspelningar och otaliga danskvällar. Men musik kan inte vila för alltid. 2011 blåste Thomas Andersson åter liv i orkestern – denna gång med en ny konstellation och nya ambitioner. Året därpå började arbetet på albumet Utan dina andetag, och 2013 var bandet återigen i rampljuset – med både medverkan i Bingolotto och nya hits.

Dagens Canyons – moget, musikaliskt och med hjärtat i varje ton

Idag är Canyons ett deltidsband – men spelglädjen är heltid. Med en blandning av klassiska dansbandslåtar och moderna inslag fortsätter de att charma sin publik, kväll efter kväll. Skall man nödvändigtvis placera Canyons i ett fack får det bli mogenfacket.

Sångerskan Jessica Sjöholm och gitarristen/sångaren Joel Andreasson bildar ett radarpar på scenen, där deras duetter ofta blir kvällens höjdpunkter. Bandets multitalang Lesley Brown hanterar såväl piano, keyboard som trumpet och dragspel med imponerande skicklighet. Bakom trummorna sitter René Saulesco, som även bidrar med stråkarrangemang och körsång. Och längst fram, som kapellmästare och musikalisk ledare, står Thomas Andersson – visionären som hållit Canyons på rätt kurs i över tre decennier.

En levande tradition

Canyons orkester är ett fantastiskt band – . Från småstadens enkla dansbanor till nationella tv-sändningar har de bevisat att dansbandsmusik har både djup, kvalitet och livskraft. Och kanske är det just detta som är deras hemlighet: förmågan att förnya sig, men samtidigt bevara hjärtat i musiken.

Så länge det finns ett dansgolv, kommer Canyons att spela. Och så länge musiken lever, kommer Sverige att dansa.

Publicerad: 2025-07-17 00:21:54

admin