Årjängsparken – Årjäng

Årjäng ligger i sydvästra Värmland vid Västra Silens norra strand längs med E18, 100 km väster om Karlstad och 30 km från gränsen mellan Norge och Sverige.

Årjängsparken ligger nästan granne med travbanan. Här har flera av landets ledande artister och dansband uppträtt.

På 60-talet arrangerade man en danskväll med Waltons och Lill-Ingmars. Entréavgift denna kväll var 8 kronor. Säsongen 1966 hade man två danskvällar. Året efter utökades dessa till fyra. Som mest hade man 18 danskvällar per säsong.

Men det är inte enbart danskvällar som man arrangerat i parken. 1973 spelade Abba. En lyckad kväll där arrangörerna fick punga ut med 3 100 kronor. Ett år senare vann de Eurovision Song Contest med ”Waterloo”. Då hade förutsättningarna ändrats en aning. Gaget stoppade inte med 100 000,

Bland de som stått på scen i parken finns idel stora namn som Gyllene Tider, Jerry Williams, Lill-Babs, Ove Thörnkvist, Lasse Berghagen, Jigs, Thor Erics, Saints, Barbados, Lasse Stefanz, Torgny Melins, Streaplers, Tonix, Sven Ingvars, Nonnes, Flamingokvintetten, Snowstorm, och förstås Carola

Och det är just Carola som toppar publikrekordet. Det kom 6 200 besökare den kvällen. Ett publikrekord som ingen annan lyckats toppa.

I början på 90-talet började man trappa ner på verksamheten i Parken. Intresset hade svalnat och artisternas gager hade nått gränsen för vad en liten folkpark i Årjängs storlek klarar av att betala. Särskilt om man ska ha regelbundna uppträdanden och inte bara några enstaka spelningar.

2010 besöker Larz Kristerz parken. De har ett filmteam med sig. Resultatet blir roadmovien ”Larz Kristerz Är På Väg Till Malung” där Årjängsparken får fin reklam.

Källa: Nya Wermlands-Tidningen


« Tillbaka