Canis folkpark Lysvik

Lysvik är en tätort i Sunne kommun och kyrkbyn i Lysviks socken. Orten ligger på östra sidan av Övre Fryken och passeras av Fryksdalsbanan.

Här finns klassiska Canis folkpark
Det finns en stark nostalgi kopplad till parken. Scenen är byggd efter Sven-Ingvars önskemål. Den byggdes när det arrangerades de omåttligt populära Fröken Fräken-festerna. Det blev väldigt rusch på Canis och somrarna delades alltid upp i före och efter Fröken fräken-festen. Lysviks IF äger Canis och de blev medarrangör på dessa fester.

1994 var sista år man arrangerade festen tillsammans med Sven Ingvars på scenen. Föreningen fortsatte själva efter det men det blev aldrig detsamma, och sista festen arrangerades 1998.

Efter några år stod festplatsen helt tom och öde. Med tiden började förfallet göra sig påmind.
2012 bestämde sig Conny Carlsson tillsammans med sina medlemmar i orkestern Baytunes för att arrendera parken av Lysvik IF för en billig penning och rusta upp den. Tillsammans med Kalle Werner från Fernandoz ville de väckte liv i festplatsen. Resultatet blev en dansgala med Fernandoz och Streaplers. Från Karlstads centralstation gick ett chartrat dansbandståg. Tågpassagerarna bussades sedan till folkparken från Lysviks station. Med facit i hand blev det en oerhört lyckad folkparkskväll.

Sedan 2014 arrangeras i parken Roots Festival. Country, rock och rockabilly – ofta stöpt i en 50- eller 60-talskostym. En festival som lockar besökare från när och fjärran.

Källa: Fryksdalsbygden samt egna anteckningar.

« Tillbaka