Lakene Folkets Park Lakene

Lakene ligger två mil sydväst om Hagfors. Här finns Lakene Folkets Hus och Folkets Park.

Föreningen startades 1919. Folkets Hus byggdes 1931. Ynge Stor, Snoddas och André Walter har alla besökt parken.

På 60 och 70-talet Blomstrade anläggningen. Då var det fullt med cyklar och bilar utanför. Det gick även bussar från Munkfors och Hagfors till Lakene. Folkethus- och parkföreningen lades ner 2008 när bygdens befolkning har blivit för liten.

2008 såldes parken till en holländsk familj som köpte Folkets Hus för att ha som privat bostad.
Sakta men säkert plockades skyltar och annat ner som förkunnade att det en gång var en folkpark med tillhörande folkets Hus.

Många trodde att parken och folkets hus skulle bli ett minne blott. Men så blev det inte. 2012 fick den en ny ägare i sommarvärmlänningen Rickard Gramfors. Han arbetar för riksorganisationen Folkets Hus och parker i Stockholm. Richard hade länge drömt om att ha en egen biosalong. En dag ringde en kompis som även är mäklare. Han berättade att han hade ett hus till salu. Det var Lakene Folkets Hus. Richard tvekade inte en sekund. Han slog till direkt. Det första han gjorde var att sätta upp bokstäverna till entrén till folkparken.

2012 ville några personer från trakten arrangera en danskväll i parken. De fick ett ja från Rickard. Detta blev en fest som tyvärr fick ett tragiskt slut. En berusad person körde på en 16 årig flicka som var på väg hem från parken.

Källa: Sveriges radio


« Tillbaka