Persbergsparken Persberg

Persberg är en tätort i Filipstads kommun. Samhället ligger 6 km nordöst om Filipstad. Historiskt sett har Persberg varit gruvsamhälle, den sista gruvan lades ned i slutet av 1970-talet.

Här finns den mysiga Persbergsparken. Parken byggdes 1926. Då var entrén till dansen 25 öre.

1971 tog den kände sångaren och underhållaren Arne Stjernlöf över som arrangör i parken. Till en början arrenderade han parken. Innan han tog över parken helt hade parken legat i träda i tolv år. Dansbanan var i perfekt skick, Kioskerna och tjutbanan var även dem i användbart skick. en gamla kaffestugan var tyvärr riven. Den stora fina scenbyggnaden var lite på sniskan då tjälen i marken hade flyttat lite på den. Efter att ha lagt ner mycket arbete på att restaurera det som behövdes göra så var parken i skick så man kunde arrangera danser. Det planerades in för både dans och artistframträdanden på scenen som man rättade upp. för att få så mycket folk som möjligt var Arne noga med att det inte skulle krocka med andra parker och arrangörer. En toppartist och ett band samma kväll kostar ju en del. Så det gäller att arrangera på rätt kvällar. Efter premiärkvällen där Arne spelade med sin egen orkester Arne Stjernlöfs var det bara lovord från publiken. Nästa kväll satsade man på både artist och dansband i form av Stefan Rydén och hemmabandet Lincons från Filipstad.

Förutom nämna band och artister uppträdde bland andra Bosse Lehrsjös orkester, Snoddas, Claes Af Gejerstam med Janne Schaffer och Ola Brunkert, Lasse Berghagen show med Anni-Frid Lyngstad, Bo Blicken Dahlman, Lukas Lindholm och Lasse Svensson. Artisten Ynve Stoor hade under 70-talet ett publikrekord i parken med 1700 betalande.

Arne drev parken i några år därefter innan han slutade. Parken började återigen falla i glömska.

1980 fick Arne iden igen att starta upp parken igen. Åter igen så hade vädrets makter gått hårt åt parken. Men med stora krafter restaurerades parken igen. Denna gång bestämdeb sig Arne för att enbart arrangera mogensdanskvällar. Banden man bokade denna gången var populära Värmlandsorkestrar som det på den tiden fanns gott om. På premiärkvällen spelade Berth-Thores från Grythyttan. När man summerade premiärsäsongen kunde man konstatera att det blev succé. När det var som bäst hade man uppåt 700 besökare per kväll.

Arne fick en ide att under den tredje säsongen göra en kväll lite utöver det vanliga. Resultatet blev ”Persbergsnatta”. En kväll där man bokade upp Sten & Stanley. Dock var orkestern nästan fyra gånger så yr som de övriga banden. Men man chansade. Resultatet blev 1035 besökare och succén var ett faktum. Det blev cirka 100 danskvällar under tio års tid där Sten & Staley besökte parken fem gånger.

1986 firade parken 60 år. Då under jubileumskvällen tog man första timmen 25 öre i entré. Under jubileumsåret spelade Dalmasarna, Sjösagrabbarna, Sten & Stanley, Torgny Melins, Karlstad-Örjans, Bert-Thores och Whispers.

Sedan 1989 arrangerade Persbergs Folketsparksförening trivseldanser på fredagarna. Orkestrar som spelat upp i i parken då var bland andra Kennings, Kåre Erikssons, Svantes, Kjell Thigers, Anna-Lenas orkester, Danzells och Lillemors

Källa: Boken ”Två lösa Boy i Bakelinas kiosk” av Arne Stjernlöf


« Tillbaka