Det började med ett nyhetsbrev

30 aug
Markus
Markus

Någon undrade hur mitt intresse för denna sidan började. Så jag kan väl ta det hela från början.

Min bana på internet började med ett enkelt nyhetsbrev som jag kallade ”Dansa i Värmland”. Jag sammanställde dansprogram för olika dansställen i Värmland som jag mailade runt till dom som prenumererade på mitt nyhetsbrev. Jag hade väl inte överdrivet med folk som jag mailade till men dom som fick brevet var nöjda och glada. Då jag visste att många från Värmland brukade åka till Örebro och Brunnsparken inkluderades detta i nyhetsbrevet.

Det fanns en kille som var prenumerant som då hette Jesper Hansson. Han hade kommit på samma briljanta idé som mig att sammanställa danser. Enda skillnaden var att han gjorde det på en hemsida som vem som helst kunde gå in och titta på.
Jesper frågade om vi inte kunde samarbeta på något sätt. Självklart kan vi det tänkte jag. Resultatet blev att jag lade ner mitt nyhetsbrev och flyttade över verksamheten till Jespers nystartade sida. Detta blev starten på mitt intresse för att göra reklam för dansband och dansbandsmusik på internet.

Jespers hemsida
Jespers hemsida

Med tiden så växte sidan och vi fick fler och fler dansställen på sidan som skickade in sina program. Jag minns så väl när vi spräckte gränsen med att ha över 1000 registrerade spelningar inne på sidan. Då var man stolt! Som mest hade vi nära på 5000 registrerade spelningar. Men lade man in alla dessa internationella dansband och alla tangoorkestrar som spelar på alla dessa finlandsfärjor var det inte så svårt att komma upp i den siffran. Just i denna veva så pluggade jag halvtid på Komvux parallellt med att jag och Jesper uppdaterade dansprogram för hela norden på hemsidan. Ett riktigt hästjobb måste jag säga. Men då på den tiden var det kul för då visste man hur många som följde sidan.

Snart började sidan ge eko även i våra grannländer och folk började visa sitt intresse för sidan, bland annat i Norge. Så vi började få dansprogram tillsänt oss som vi till en början själv lade in vilket var ett enormt jobb. Men vi tänkte som så att vad man gör vi inte för våra trevliga vänner i väster. Men till slut blev det för mycket och vi tog beslutet att skall dom ha sina danser på ”våran” sida så får dom göra jobbet själva. Och så blev det.

En version av markuz.se
En version av markuz.se

I slutet av 90-talet så började jag lite smått att intresserad mig för att själv bygga hemsidor. Så efter lite trevande med enkel html programmering var så min första hemsida född på internet. Tyvärr finns det inga spår av den kvar idag. Sedan dess har sidan byggt om ett otal gånger. 2002 började jag på hemsidan att skriva lite dagbok. Dessa dagboksanteckningar blev snabbt en blogg och det är den bloggen som du just nu läser i.

En av dom första versionerna av dansbandsdax
En av dom första versionerna av dansbandsdax

Vi rullar nu fram några år till ungefär 2006 då en ny epok tar vid. Jespers och mitt arbete får sidan avtar mer och mer. Nu hade flera andra dansportaler kommit ut på nätet. Portaler som hade lite mer modernare utseende och teknik med helt andra upplägg för att hämta in information till sina databaser. En kväll surfade jag runt på nätet för att få inspiration till något nytt projekt så hittade jag en trevlig sida som hette och heter Dansbandsdax. Jag registrerade mig där och det blev starten på en ny bana som gav mig en rad nya erfarenheter och kunskap i hur man driver en stor webbportal och även radiostation. Detta var något helt annat mot det jag gjort tidigare. Jösses vad roligt detta var.

Ganska snabbt kom jag i kontakt med ägarna av portalen och radiostationen dansbandsdax.se
Dom fick på något vänster upp ögonen mitt enorma intresse och jag fick frågan om jag inte kunde tänka mig att börja arbeta för dom och sända lite radio. Min första tanke som flög genom huvudet var nej. Inte sända radio men det att arbeta med sidan kan jag ställa upp på. Har alltid tyckt att allt med reklam, media, grafisk design varit spännande så jag svarade ja till att börja arbeta lite med sidan.

Jag sänder webbradio
Jag sänder webbradio

Efter en tid så kom frågan upp om ville börja sända ett helt eget dansbandsprogram. Jag var ytterst tveksam till detta då jag inte alls hade någon utbildning eller kunskap för detta med ljud och teknik och allt det där. Hur gör man och hur skall man föra sig i radio? Men rejäl uppbackning av en skånepåg vid namn Micke så ordade det sig så jag fick alla nödvändiga program installerade på min dator. Så den dag så fick jag provsända. Det som kändes tryggt var att jag bara en enda lyssnare och det var han. Jag spelade lite låtar och snackade. Det fick väl så där i början. Andra gången jag sände händer det något. Plötsligt får jag meddelande på sidan från folk som tycker jag pratar bra och spelar bra låtar. Micke hade spelat mig ett litet spratt och länkat upp mig etern så att hela världen kunde höra mig. Läskigt men samtidigt riktigt kul.

Det tar bara någon vecka innan jag har blått blodad tand för denna. Jag mailar direkt Jesper och berättar att jag kommer avsluta mitt arbete för sidan och att jag inte finner inspiration längre. Han accepterar mitt beslut till 100% och tackar mig för alla trevliga år. Han tycker dessutom att jag hållt i länge med tanke på att hans sida inte utvecklats speciellt mycket. Vi hade ju stora planer för sidan och en helt ny layout/design som tyvärr aldrig blev verklighet. Tyvärr var kanske inte alla glada över och accepterade mitt avhopp från sidan. Men jag menar det att en hobby ska man ju trivas med för att ge 100% Och det är inte värre än att folk byter arbetsplats. Idag lever sidan vidare men har inte alls så mycket danser som när Jesper och jag skötte om sidan. Men det är fortfarande han som driftar sidan med webbhotell domän och alltsammans även om han inte har något intresse i att uppdatera sidan.

En äldre version av dansbandsdax
En äldre version av dansbandsdax

Arbetet med dansbandsdax rullar på och arbetsuppgifterna blir mer och mer varierande. Allt från att skriva reportage, intervjuer, lite medlemsadministration, ragga skivor och framför allt sända program. Varje onsdag hjälpte jag till att tillsammans med en annan kille vid namn Niklas att sända en topplista som var väldigt omtyckt. Vissa kvällar hade vi ett program som hette Nattsudd. Där medlemmarna på sidan fick skicka in hälsningar och önska låtar. Man lärde sig ganska snabbt vilka låtar och band som medlemmarna gillar. Så det var ju en del låtar som förekom mer än andra i playlisten. Fredagskvällarna sändes det ”danskväll med Mackan”. Där bjöd jag på musik precis som en riktig danskväll. Det var alltid en utmaning att plocka fram och göra spellistor. Har man närmare 20 000 låtar att välja bland och sen spela 70 stycken på en kväll så gällde det att variera sig.

Populära orkestrar på dansbandsdax
Populära orkestrar på dansbandsdax

En styrka som Dansbandsdax har är bredden på musikutbudet. Lyssnar man på andra radiostationer som specialiserat sig på dansbandsmusik så hör man i stort sett bara dom stora banden. Hos oss var/är alla dansband välkomna. Genom åren byggde ci upp ett stort kontaktnät med nordens dansband och flera bolag som började sända skivor till oss per automatik. Medlemsantalet och lyssnarantalet steg och allt fler började på att kända till oss när vi var ute på dans. Vi hade blivit en ritig snackis i dansbandsbranchen vilket kändes enormt kul. Flertalet tidningar gjorde reportage om oss. Det som är kul är att under tiden var det många som försökta sig på att starta upp radiostationer och communitys av detta slaget med inriktning på ”vår målgrupp”. Men inget av dess blev speciellt långlivade.

Bilder från en dansbandsdaxfest
Bilder från en dansbandsdaxfest

Med tiden ville vi göra något för våra medlemmar som hade ute i hela norden. Tanken kom då upp på att vi kanske skulle arrangera en fest med dans. Sagt och gjort. Efter diverse arbete så blev det en fest på Skultuna Lagårn där dansbandet Nova svarade för dansmusiken. Det kom besökare från både Sverige, Norge och Finland. Riktigt kul att se alla medlemmar som kom IRL och se hur dom såg ut på riktigt så att säga Totalt blev det några fester med band som Nova, Gideons, Bob Stevens och Excess på scenen. Det blev även några kryssningar genom åren

2008 var dansbandsdax representerade på den stora dansbandsveckan i Malung där vi sände live under veckan. Detta var verkligen en upplevelse. Litet slitit ett hel vecka. Men det var riktigt kul och man fick nya erfarenheter. Även här träffade man på riktigt mycket folk, trevliga musiker med mera.

Pressklipp Dansbandsdax
Pressklipp Dansbandsdax

Flera tidningar uppmärksammade vårt arbete vilket var enormt kul. Ovan ser du ett axplock av de pressklipp som finns.

Arbetet med Dansbandsdax är riktigt trevligt och man lärde sig en hel del i hur det är att driva en internetradiostation. Man har lärt känna en massa folk från hela norden. Sen var det kul att man kunde titulera sidan för nordens största webbradiocommunity. Ingen annan som försökte kom ju ens i närheten av det arbete som vi lade ner på sidan. Det är ju bara att kika idag på dom sidor som kom upp i samma sväng. Vilka finns kvar idag? Jo dansbandsdax

Numera jobbar jag inte kvar med dansbandsdax då det blev lite för mycket arbete till slut för mig. Men är riktigt stolt och glad att sidan fortfarande existerar. Lyssnar gärna på kanalen mycket på grund av variationen på dansmusiken. Och än idag blir man positivt överraskad av band man inte ens visste existerade. Och det är ju så att hör jag vissa låtar idag med dansband så tänker man tillbaka på tiden med dansbandsdax. Några av dem är ”Vänner” med Sounders, ”Bara dig jag vill ha” med Torgny Melins, ”Det vackraste som finns” med Sannex och ”Ett fint minne” med norska Fernando för att bara några nämna några låtar som blev förknippade med sidan.

Pressklipp om Markus
Pressklipp om Markus

Tidningarna har den senaste tiden skrivit en hel del om mig och min intresse för dansbandsmusik. Det är riktigt roligt.

Idag arbetar jag med min blogg och min hemsida markuz.se Jag skriver även en del reportage för danslogen.se som är sidan nummer ett när det gäller dansprogram. De danser som inte är på den sidan är med största sannolikhet privata jobb. Skickar även in en del dansprogram dit och tipsar dom i stort och smått om saker som rör dansbandsbranchen. Tycker att det är den bästa sidan när det gäller dansprogram och nyheter. Alla nyheter sparas i arkiv och försvinner inte efter ett tag. Allt samlas inte i en enda lång lista som gör sidan seg att laddas. Detta är en enkel och stilren design med bra upplägg helt enkelt. Så skall du ut på dans i Sverige är det bara en sida du behöver följa för att ha örnkoll danslogen.se

Mitt reportage på danslogen.se
Mitt reportage på danslogen.se

Slutligen är det en del som undrar över namnet på min blogg. En del stör sig tydligen på mitt val av domännamn. Dansbandsprofessorn? När jag var tvungen att byta plattform för min blogg var jag även tvungen att välja ett nytt domännamn. Då kom jag på att denna domän kunde passa mig. Den är vald med en stor portion humor och glimten i ögat. Jag utger mig inte för att vara professor. Det är andra som anser att jag är det. Precis som dom anser att vissa andra är. Så är det med det.

Publicerad: 2015-08-30 19:16:43

admin