En dagstur till Grums

3 aug

Idag blev det en tur till härliga Grums och Borgvik. Borgvik är en av landets bäst bevarade kulturmiljöer och har en mycket spännande historia. Borgvik ligger vid Borgvikssjön, cirka 15 kilometer väster om Grums tätort, och har omkring 350 invånare. Man kan säga att landskapet Värmland föddes i Borgvik. Inbyggarna, som först bosatte sig vid Borgviksälven (som förr i tiden hette Värma), kallades för ”värmar”. Landskapsnamnet Värmland betyder egentligen ”värmarnas land”.

Från 1627 till 1924 producerades det järn på Borgviks bruk. Som mest producerades 4 000 ton per år och det levererades en del järn till Eiffeltornet i Paris.

De gamla byggnadern som finns kvar i Borgvik är av högt kulturhistoriskt värde. Många av dem är byggda av oputsad slaggsten så kallade sintersten. Sammanlagt finns ett femtiotal bevarade, exempelvis hyttruinen med masugn och bågar, bagarstugan, kvarnen och södra herrgården.

Efter Borgvik for vi in till Grums. Där blev det dagens lunch hos Anderssons. Smakade mycket bra. Mätta och belåtna for vi sedan hemmåt. Stannade till i samhället Skruvstad för att kika på deras folkpark. I byn finns en förskola. Gamla folkskolan (numera Skruvstads bygdegård) används som samlingslokal för bygden och som klubbhus för Skruvstads IK. Klubben har genom åren utövat sporter som bandy, fotboll, bordtennis, orientering och cykelsport. Klubben driver även Skruvstadsparken där dansband spelar under sommarsäsongen. Mer om parken och bilder finns på en separat sida här på hemsidan.

Källor: Värmarnas land av Sven Kullander Grums kommun – en kulturbygd (Grums kommun/Länsstyrelsen i Värmland)

Publicerad: 2023-08-03 00:04:05

admin