En dagstur till Nils Ferlins Filipstad

21 aug

Vi i min familj hade länge pratat på att göra en dagstur upp till Filipstad och bland annat besöka museet Kvarnen. Sagt och gjort så bestämde vi en dag då vi skulle åka iväg. Tidigare när vi besökt Filipstad har vi inte riktigt haft tiden då det oftast varit en massa trevliga evenemang så som nationaldagsfirande, Filibjurvecka eller Oxhälja.

Men innan vi skulle besöka Filipstad gjorde vi en liten avstickare till Nykroppa som ligger innan Filipstad. Där skulle vi hälsa på goda vänner och ta en fika. Det var riktigt mysigt där vi satt ute i deras fina trädgård. Kul att se allt det fina de har i trädgården. Vi haer lärt känna dem genom IFK Ölme där de är flitiga besökare på matcherna.

När vi fikat klart tackade vi för oss och åkte vidare. Filipstad nästa. Nästa Filipstad. Vi började med ett loppisbesök. Det skulle snart stänga för lunch så vi gick vidare. Vid torget sitter Nils Ferlin och blickar ut över Skillerälven som flyter genom Filipstad. Denne poet som gjort Filipstad så vida känt runt om i Sverige ja hela världen till och med lovar jag påstå.

När vi började känna oss hungriga blev det ett besök på Restaurang Köket vid busstationen. Det blev lite fisk som var en av dagens rätter. Sedan gick till ett annat loppis som Röda Korset stod bakom. Fann bpgra dansbandskassetter. Efter detta började gå mot museet Kvarnen. Ett museum jag aldrig besökt fastän jag varit så många gånger i Filipstad.

På kvarnes hemsida kan man läsa följande ”Sedan invigningen år 2005 har tiotusentals besökare kunnat glädja sig åt Ferlinmuseet i Filipstad och att skalden verkligen nått in i folkets hjärtan är inte att ta miste på.
Museet invigdes år 2005 och här kan vi följa skalden från uppväxttiden i Filipstad med revyer och skådespeleriarbete, under bohemåren i Stockholm och Klara där han kom att utvecklas till en av våra absolut populäraste diktare och till de sista åren i Roslagen. Ferlinmuseet har kommit till stånd genom idogt arbete av medlemmar ur Kulturföreningen Kulörta Lyktor samt Ferlingruppen i Filipstad, som till sin hjälp för utformningen har haft Filipstadsbördiga Sara Brolin, utbildad i museedesign, samt Bengt-Olof Löf, Filipstad.”

Mycket bilderm, materiella ting och intressant läsning. NIlos Ferlin var en otroligt duktig författare som skrivit och skapat flera fina verk. Kikade på konstutställningen som också den var väldigt fin.

Vi tackade för oss och gick ner mot stan igen och tog lite bilder. Det var trist att se alla dessa tomma affärslokaler som finns i Filipstad. Här kan man snacka om butiksdöd. Man undrar lite vad det skall bli av centrum. Men får vara optimistisk och hoppas att det reder sig. En glass på Ferlins glassbar blev det innan vi lämnade Ferlinstaden för denna gång.

Publicerad: 2020-08-21 18:11:08

admin