En fototur till Lesjöfors

7 jan

Varning för deprimerande bilder.

Under min julledighet så besökte broder och jag Lesjlfors för att fotografera lite miljöer.
Lesjöfors är en tätort i norra Filipstads kommun. Lesjöfors är den 674:e största tätorten i Sverige och den näst största i Filipstads kommun.

lesjofors011501

Orten ligger omkring 40 km norr om centralorten Filipstad och utgör en affärs- och administrationsmässig knutpunkt för den norra delen av kommunen.
Lesjöfors är beläget nära gränserna mellan Värmland, Dalarna och Västmanland. Riksväg 26 liksom Inlandsbanan passerar genom orten.

Orten har vuxit upp kring järnbruket Lesjöfors bruk. Lesjöfors bruk har i sin tur sitt ursprung i Dalkarlssjöhyttan.

En samlande kraft i brukssamhället blev lagets framgångsrika bandylag Lesjöfors IF som blev känt som ”Bandybaronerna”. Laget drog storpublik då laget spelade i bandyns högstaserier. Lesjöfors AB sponsrade laget och gav spelare arbete vid bruket. Företagets logotyp återfanns tillsammans med LIF-märket på matchstället.

Under 1960- och 1970-talet började orten få problem med utflyttning, framförallt ungdomar och unga vuxna lämnade orten.

Bruket Lesjöfors AB gick i konkurs 1985, efter att ha inställt betalningarna i en första omgång 1982. Delar av verksamheten som omfattar tillverkning av fjädrar till fordon har fortsatt i form av Lesjöfors fjädrar.

lesjofors011502

Det finns en hel del coola miljöer att fotografera här uppe.

Tilläggas skall att det finns mycket fint också här uppe som är väl värt ett besök. Ett museum där livets vardag, såväl kvinnors som mäns, speglas genuint i ett 15-tal rum och 700 kvm. Här hittar man allt från mekaniska verkstadens maskiner, bandyns spelartröjor till löständerna i vattenglaset. I utställningen ingår även en 40-50tals lägenhet. I galleriet växlas det emellan målningar, fotografier, konsthantverk, lokala påhitt, gamla instrument m.m.

lesjofors011503

Publicerad: 2015-01-07 23:52:38

admin