En trevlig julafton

25 dec

Det blev en lugn och fridfull jul hemmavid precis som planerat. Firade som vanligt med mor, far och min bror. Det blev lite god julmat som sig bör. Smakade underbart. Speciellt mammas Janssons som är en specialitet. I år blev den extra fin och gräddig.
Problemet brukar vara att man äter på tok för mycket. Men i år blev det faktiskt lagom.

Årets julvärdar i SVT förstod jag mig inte alls på. Lotta Lundgren och Erik Haag. Någon slags långt historieberättande om julmat förr i tiden. Nä det var inget för mig. Inte gjort det saken bättre när jag pendlade över till tv4 och såg Mandelman. Herregud. Och inget av det var live heller. Inspelat fake alltsammans. Nå väl. Kalle och hans vänner blev det ju ändå till slut.

Kan du vissla Johanna som börjar direkt efter är ett till måste program. En härlig film med mycket kärlek, värme om omtanke. Det måste man se varje år för att se hur det går för Berra och hans kompis.

Efter att eftertexterna på Kan du vissla Johanna ebbat ut så blev det så dags för julklappsutdelning. Det är lika knivigt varje år vad man ska köpa för klappar till familjen. Men det brukar ordna upp sig i slutändan ändå på något sätt. Bästa träffsäkra presenten tror jag att brorsan fik. Jag hade hittat en så bra bok om hans idol Bruce Dickinson från Iron Maiden.

O Helga natt från Örebro har bilvit en annan fin tradition att se på. Från Stortorget i Örebro utanför Sankt Nikolai Kyrkan bygger man upp denna enorma scen och bjuder ett sparkande artistuppbåd som bjuder på julsånger. Solouppträdanden blandas med allsång. Och har man inte känt julstämning förut så gör man det nu garanterat. Så troligt fina artister i år.

Karl-Bertil Jonssons Jul är ännu ett måste på julafton. Det kan man ju inte bara missa. Tage Danielssons röst är obeskrivlig i denna berättelse.

Julaftonskvällen brukar avslutas med att vi åker några kilometer från där vi bor till Österviks Kapell där det hålls midnattsmässa. En riktigt trevligt och mysigt inslag och avslut på julaftonen. I år var det Stig Axelsson som skulle hålla i midnattsmässan. Och det blev ju sedvanligt program med, bön, nattvard, och lite annat som hör en midnattsmässa till. Det är så mysigt att besöka detta kapellet

Publicerad: 2017-12-25 23:56:37

admin