En tur till Brunneby och Gamla Linköping

27 jul

En varm tisdag i juli bar det av till Brunneby Musteri och Gamla Linköping. Första stoppet på resan blev Revelbadets Camping vid Laxsjöarna. Detta ligger efter Laxå på vägen mot Askersund.
En mycket fin camping och bad. Här stannade vi till för att på andra sidan vägen där campingen finns förtära på vårt medhavda fika. Sedan fortsatte turen med siktet inställt på Brunneby Musteri. Alldeles utanför den charmiga lilla sjöstaden Borensberg, där Östergötlands vackra slätter möter Göta kanal ligger Brunneby Musteri. Året var 1941 när lantbrukaren och entreprenören Carl-Gösta Kjellin började pressa äpplen på Brunneby Gård. Han lade samtidigt grunden till familjeföretaget Brunneby Musteri som nu drivs av nästa generation, Gunnar Kjellin och Eva Ronström.

På hemsidan kan man läsa att de har i dag förädlat frukt och bär i mer än 70 år. De mustar äpplen så det står härliga till om höstarna och om somrarna pressar de bland annat jordgubbar, svarta vinbär och hallon. Naturligt, nyttigt och gott är deras måtto. De älskar mathantverk och äkta klassiker, men ändå tar de ständigt fram nya spännande och goda produkter. Och jag kan bara instämma i allt de skriver. Det märks på deras produkter hur noga de är med hantverket. Förutom sina egna produkter kan man här köpa, kött, ostar, bröd, olika vinäger, glögg, senaper, karameller och godis med mera.

När vi shoppat färdig på Brunneby fr vi vidare till gamla Lidköping för att strosa runt där. Vi passade på att äta lunch där på deras fina värdshus. Pappa högg in på ett tallrik med sill medans mor och jag högg in på en gravad lax med stuvad potatis. När vi ätit klart strosade vi runt och kikade i de olika byggnaderna som finns. Det finns mycket trevligt att kika på här. Vill man fika eller köpa en glass finns många alternativ.

Friluftsmuseet Gamla Linköping är ett friluftsmuseum i västra Linköping, Östergötland. Friluftsmuseet består av tre delar: stadskvarteren, Valla gård och Vallaskogen. I stadskvarteren har samtliga byggnader, med undantag för Cloettaboden som invigdes 2012 flyttats till museet från Linköpings centrum. Museiverksamheten sköts av Friluftsmuseet Gamla Linköping som är en resultatenhet inom Kultur- och fritidsförvaltningen i Linköpings kommun. Fastigheterna ägs av Kulturfastigheter Linköping AB. Förutom den museiverksamhet som bedrivs upplåts ett 30-tal lägenheter i fastigheterna som privatbostäder och det finns också lokaler för föreningar, butiker och hantverkare. I området fanns fram till sommaren 2013 den Sjöbergska friluftsteatern, som revs och ersattes av Folkparksteatern från 1921; denna flyttades då dit från gamla Folkets park och återinvigdes 9 maj 2015.

Det som var trevligt att det fanns mycket folkparkskultur här. Mycket härlig historik om Linköpings Folkets Park. Vi mötte även några musiker som gick runt och bjöd på underbar musik.
Tyvärr frågade jag aldrig vad de hette. Men duktiga är dom i alla fall. Efter tag kände vi oss färdiga med Gamla Linköping. På vägen hem stannade vi till och tog en glass i Motala hamn.
I Askersund tog vi oss en bensträckare. Där hade Askersunds Veteranfordonsklubb motorkväll. Så innan vi for hem kikade vi på lite fina fordon.

Publicerad: 2022-07-27 00:12:43

admin