Full fart med Excess i Kristinehamn

20 nov
Excess
Excess

Dans på hemmaplan är inget man blir bortskämd med allt för ofta. Och när det anordnas dans här lokalt ställer man så klart upp och besöker dansen. Med ett så bra dansband på scenen kan man inte stanna hemma heller. Det vore näst intill kriminellt att stanna hemma. Bandet som skulle stå på scenen denna kväll var ett band från Jönköping som heter Excess. Ett band som verkligen är på gång och har framtiden framför sig. Tyvärr går det lite för lång tid emellan gångerna då jag och min broder får chansen att komma ut och lyssna på underbara Excess.

Jag och Therese
Jag och Therese

Vi passade på att svänga ner lite tidigare på dagen för att hälsa på Therese och grabbarna. De skulle nämligen komma tidigare för de skulle repa in lite nya lite innan. Stället där dansen skulle hållas var som vanligt Kristinehamn Conference Centre. Det hette Folkets hus innan, men när det fick ny ägare ville man markera en nystart och få bort stämpeln och namnet folkets hus. Patrik Ekman som ägaren heter ville fräscha upp och förnya hela stället. Detta är något som han lyckats mycket bra med.

Vincent och Tessan
Vincent och Tessan

När vi vare nere innan dansen passade broder och jag på att överräcka en liten present till Therese. Det är ju så att när broder och jag är ute på dans så fotar vi ju en hel del. Sist Excess spelade här i Kristinehamn fick min bror Mikael till en väldigt snygg bild på Therese. Denna hade vi förstorat upp och ramat in. Hon blev så glad för tavlan och gav oss bröder varsin stor rejäl kram. Det är alltid kul att överraska folk med presenter. Efter detta for vi hem för att vila lite och svida om till annan utstyrsel.

Mårten på klaviatur
Mårten på klaviatur

I lagom tid innan dansens början kl 18.00 landade bröderna brothers på KCC. Mycket bilar på parkeringen. Härligt! Får hoppas att inte alla var och kollade på bio. Nej då, så var det inte. Det var skapligt med folk denna afton. Excess är kanske så där jättekända i våra kvarter här uppe men dom är på god väg. Bandet har dom senaste åren gått från klarhet till klarhet. Och på dom senaste åren som dom varit här och besökt oss har besöksantalet stigit för varje gång.

Andreas taktfast bakom trummorna
Andreas taktfast bakom trummorna

Denna dagen hade vi en vän som skulle uppleva Excess för första gången. Vi hade ”förvarnat” henne lite på vad hon skulle få stå ut med hela kvällen. Skämt å sido. Hon sa till oss att är det inte bra så går jag hem. Men hon stannade hela kvällen och mer där till. Vi var nästan sist att lämna danslokalen förutom arrangören och bandet.

Danspublik
Danspublik

Full fart direkt från start blev det i ”Börja var enkelt” och ”Kom och gör mig galen”. Dansgolvet fylldes av danssuget folk. Therese förde sig vant på scenen och släppte loss med Vincent och Hasse längst fram. Det roliga med Excess är att dom har Vincent som spelar steelguitar. Inte så vanligt i dansband. ”På väg hem till dig” och ”Nu blåser nya vindar” i dans nummer två. Lugnt svävar dansparen ut på golvet.

Hasse med sin bas
Hasse med sin bas

Mycket gnuss och dirtyfox blandas med traditionell foxtrot. Här dansar man lite som man vill utan att någon tittar snett. Alla dansar med alla. Det är en riktig gemytlig stämning och vad jag hört och sett är det ingen som känner sig utanför. Man är som en enda stor familj. Och jag tror devisen Vänerdansen har stämmer bra in. Ett arrangemang skapat av dansare för dansare. Man vet helt enkelt vad dansarna vill ha och ordna helt enkelt det. Det låter enkelt och i viss mån är det nog så med.

Excess på scenen
Excess på scenen

Danserna rullar på. Dags för en ny dans. Denna gång skulle Mårten Nordström bakom sina keyboards ta ton och sjunga. Och som vanligt gjorde han det med den äran. Refreshments låten ”A guy like that” svänger det gött om. Excess kan verkligen detta med att hitta ”rätt låtar” och rätt tempon. Dagen till är var det premiär för bandets nya trummis Andreas Carlsson. Några av er känner säkert igen honom från dansgolvet då han gärna är ute och dansar på fritiden. Så detta med takt och ton är en enorm styrka hos detta band som utgår från Jönköping även har medlemmar boendes i Nyköping och Södertälje.

Therese sjunger
Therese sjunger

Jag har följt Excess sedan mitten på 90-talet och sett dess utveckling från mogenband till ett halvmodernt band om man nu skall envisas med att kategorisera in dem i fack. Första gången jag såg dem var faktiskt i Sunne under dansbandsveckan. Det roliga var då att dom spelade nonstop med ett band från Jönköping som hette Sunlights. I den orkestern sjöng en tjej vid namn Therese Sundahl. Ja just det, samma Therese som idag sjunger i Excess. Så cirkeln är sluten på något sätt kan man säga.

Arrangören Nina Fyhr
Arrangören Nina Fyhr

Åter till dansen som börjar lida mot sitt slut. För att sammanfatta kvällen har den varit en jättetrevlig kväll med inte en enda dålig låt. Men som allt annat så har även danskvällar en ände tyvärr. För mig hade dom gärna fått hålla på några timmar till. Att publiken inte ville att denna kväll skulle ta slut märktes. Gång på gång skickade danspubliken upp tummen åt Excess och lovorden bara haglade över dem. När sista tonerna ebbat ut ville publiken mera. De klappades taktfast och länge vilket resulterade i ett extranummer innan allt var till ända.

Excess skojar till det
Excess skojar till det

Alla var så rörande överens om att detta varit en kanon kväll. Broder och jag själv hoppas fler som ännu inte upptäckt detta band tar chansen att bege sig ut då de spelar. Vi tackade av orkestern men stannade kvar en stund när dom packade in. Hjälpte dom lite med att få ner alla deras prylar via handikapphissen som till slut strejkade. Men som tur var så har Hasse erfarenheter av just dessa transportmedel så han lyckades lösa problemet.

Här följer lite fler bilder från kvällen:

Uppackning pågår
Uppackning pågår
Therese sjunger
Therese sjunger
Hasse basar
Hasse basar
Andreas Carlson på trummor
Andreas Carlson på trummor
Vincent spelar steel
Vincent spelar steel
Thessan och Vincent
Thessan och Vincent
Vincent
Vincent
Danspublik
Danspublik
Mårten tar sig ton
Mårten tar sig ton
Excess lite från ovan
Excess lite från ovan
Kvällens outfit
Kvällens outfit
Publicerad: 2014-11-20 16:00:27

admin