Får jag lov att presentera Refräng & Company

31 maj

När Sveriges radio den 12 december 1966 profilerade sina kanaler var det SR P3 som blev som blev melodiradion i Sverige. Syftet var då att servera lätt och underhållande musik av skiftande slag som skulle kännas uppiggande. Många av dåtidens schlagers spelades i denna kanal. Många av dessa låtar har idag nästa fallit i glömska. Men det finns de som värnar om dessa alster och håller dem levande. En av dessa är den musikaliska duon Refräng & company som jag fått upp ögonen för när jag kikade på youtube och fastnade direkt för deras repertoar.

Refräng & Co bildades i januari 2010 av Kent Jonasson och Gunilla Hansen i syfte att underhålla den ”vuxna” publiken och bevara den gamla ”melodiradions” bredd av musikutbud och kultur. Till en början var det mest uppträdanden för sittande publik men på senare tiden har det breddat det hela och spelar även upp till dans.


På sin repertoar blandar de schlagers, evergreens, rock and roll visor m.m. På skivfronten har de givit ut tre skivor varav den senaste släpptes under våren 2020. Musikaliskt låter det mycket bra om denna duon som gör alla arrangemang själva vilket ger en egen profil på alla dessa gamla godingar.

Gunilla har en mycket fin och behaglig röst att lyssna på. Och det hörs att de gillar det som de framför. Det låter spontant och ärligt. Och efter några låtar vill man bara ha mer och mer.

När man hör många av dessa evergreens så kan man nästan se en mysig dansbana i ett skogsparti med lite kulörta lyktor framför sig. Det är nostalgi på hög nivå. Jag ställer mig frågan varör inte fler värnar om denna låtskatt. Texter av dessa slag skrivs inte idag tyvärr.Det är pigga och glada låtar där många andas en stor portion optimism och positivism.

När bandet spelar upp är publiken verkligen med på noterna. Att publiken känner igen låtarna visar de genom att många gånger sjunga med och klappa händer i takt. Och en del kan till och med inte sitta still och passar på att ta sig en svängom även om det inte är en uttalad danskväll.

Här bjuder jag er på två olika klipp med lite smakprov

Köp deras skivor här!!!

Publicerad: 2020-05-31 00:21:24

admin