Fastingen – Folkfest i dagarna tre

12 jun
Invigningsparaden
Invigningsparaden

Sista helgen i Maj arrangeras Fastingen i Kristinehamn. Det är en mycket gammal marknad/festival om man tittar i historieböckerna.

Mellan 1689-1902 anordnades Fastingsmarknad varje vår i Kristinehamn. Då var det under flera veckors tid full rörelse och mycket aktivitet kring torget där köpmän träffades för att diskutera järnets pris och kvalité. Det var under denna tid som världsmarknadspriset på järn sattes i Kristinehamn. Man kan faktiskt hävda att Kristinehamn på den tiden hade samma betydelse för världsekonomin som Wall Street i New York har idag.

Sedan 50-talet har marknaden arrangerats i modernare form. Då det blviit mer av en nöjesfestival/stadsfestival med tivoli, artister, marknad m,m m,m

Invignignstalare Mats Öhman
Invignignstalare Mats Öhman

Traditionsenligt höll i år turistchefen Mats Öhman ett invigningstal på Stadshotellets balkong. I år blev det tyvärr under ihällande regn. Jag tror aldrig det regnat så mycket som just då. Jag trotsade vädret och tog några bilder på honom och invigningen. Men det gillade inte min kamera. Den blev temporärt fuktskadad. Trodde för ett ögonblick att den blev obrukbar. Men den behövde bara torka upp för att sedan fungera normalt igen.

Som alltid på torsdagen blev det Harsprånget. Detta är Kristinehamns eget stadslopp på 6 km.
Arrangör för detta är IFK Kristinehamn Friidrott. Men innan detta var det kaninjoggen.

Starten av Harsprånget
Starten av Harsprånget

Kaninjoggen är en springtävling sta´n runt för barn upp till 11 år. Denna start avgick kl 18.00.
En timme senare var det så dags för Harsprånget. I år hejjade jag på ett lag som var anmält. Nämligen ”Lag Nobina”. Det var spännande och se om dom kunde springa lika bra som dom kör buss. En del gick dessa 6 km. Men det blev en fin placering ändå. 37:e plats av 44 tävlande lag får ses som ett gott betyg.

Fredagen visade sig från sin absolut bästa sidan vädermässigt. Vaaaaaarmt och strålade sol.
Bland arrangemangen denna dag märktes, Vi i femman, Godisutdelning från Scenvagnen, Afrikansk dans, underhållning av RockMange från Drängarna samt bandet Just 4 Fun med Jocke Bergqvist. Jag gick ner och kikade lite på tivolit på eftermiddagen.

Just 4 Fun repar
Just 4 Fun repar

Passade även på att hälsa på grabbarna i Just 4 Fun som skulle lira under kvällen. Riktigt kul att se dom igen. Det har ju blivit lite av en tradition att dom spelar i öltältet under fredagen. I år var dom förstärkta med ingen mindre än Joakim Bergqvist. Han är en riktig duktig sångare som bland annat spelar revy och lite andra grejer.

Innan jag for hem för att vila lite inför kvällens bravader så passade jag på att besöka några av knallarna som parkerat sig på norra delen av Kungsgatan. Det blev en snygg röd skinnväska i axelremsmodell. Riktigt snygg om jag får säga det själv.

Äppelmasken och diverse underhållning
Äppelmasken och diverse underhållning

Efter att ha varit hemma och sett på Let´s Dance finalen och fått i mig lite mat tog jag mig ner till öltältet. Där höll RockMange i gång publiken inför det som skulle komma. Det var ett riktigt bra drag.

Ungefär 23.15 gick Just 4 Fun på scenen. Det blev som vanligt ett bra drag på både bandet och publiken. Efter en kvart ungefär presenterade man dagens gästartist som var Jocke bergqvist. Denna showande entertainer höjde tempot ytterligare i tältet.

Just 4Fun
Just 4Fun
Jocke Bergqvst
Jocke Bergqvst

Publiken var verkligen med på noterna. Det tjoades, dansades, diggades till tonerna av Just 4 Funs härliga musik. Strax efter 01.00 hade dom sista tonerna klingat ut. Jag tackade samtliga medlemmar Bengt Rönning på gitarr & sång, Mats Ögren på gitarr & sång, Per Erlandsson på trummor & sång, Gordon Danielsson bas & sång samt Joakim Bergqvist på sång. Innan jag for hem blev det en sväng till statoil där en korv intogs.

Lödagen bjöd även den på sol. Jag for ner på stan till strax före 11.00 för att se och lyssna på vår duktiga dragspelsklubb som vi har här i stan. Dom bjöd som vanligt på ett varierat program bestående av diverse valser, hambo, shottis och mycket mera.

Kristinehamns Dragspelsklubb
Kristinehamns Dragspelsklubb

Efter ragspelsklubbens uppträdande gick jag runt och kikade på diverse marknadsknallar och utställare. Lit hungrig blev man till slut och då smakade det gott med en lövbit på Orion Restaurang. Efter måltiden blev det ett besök hos Karlskoga Modellflygklubb som visade upp sin verksamhet. Flygsimulator, modellplan och helikopteruppvisning var någon av det som visades upp.

Helikopteruppvisning
Helikopteruppvisning

Efter detta så for vi i väg ut till Ölme IP för att bevittna ett segerderby mellan IFK Ölme och Villastadens IF. IFK Ölme vann rättvist med 2-1 och kan är stadens bästa fotbollslag. Bilder från denna match finns att beskådas på www.ifkolme.org Kina in där och spana in dom läckra bilderna som Stefan Hoffling tagit. Riktigt grymma bilder.

Då det var festival i stan var det ju givet att fira Ölmes sköna seger. Detta gjordes i öltältet där härliga bandet Svenne Rubins skulle spela på kvällen.
Utdrag

Publicerad: 2013-06-12 23:53:25

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.