Festernas fest – Störd och Stolt galan i Stockholm

6 jan

stordstolt1551

stordstolt1513

Festernas fest brukar ju Nobellfesten kallas för. Men frågan är om inte det inte var festernas fest redan den 5 deccember i stadshuset. Då var jag på plats med ett helt gäng från Värmland. Vad bar det då för fest jag var på. Jo jag var på en gala som heter ”störd och Stolt galan” och som arrangeras av Riksförbundet FUB. Det var första gången har människor med utvecklingsstörning hade sin egen gala där de belönar företag och personer som gjort något bra som är värt att uppmärksammas. Under kvälle delades det ut totalt tio priser och det bjöds även på förstklassig underhållning och dans i Gyllene salen.

stordstolt1501

stordstolt1502

stordstolt1503

stordstolt1504

stordstolt1505

Jag sitter med i styrelsen för både FUB Värmland och FUB Karlstad. Ett roligt och intressant arbete. Sedan sköter jag om hemsidan för FUB Värmland och Karlstad/Grums/Hammarö/Kristinehamn. Och genom detta arbete fick jag så erbjudandet att följa med på denna gala. Att jag tackade ja på stående fot kan ni nog förstå. För detta är nog en chans man bara får en gång i livet. Vad vet jag?

stordstolt1506

stordstolt1507

stordstolt1508

stordstolt1509

stordstolt1510

Vi var ett gäng på totalt nio personer som med minibuss gav oss i väg mot huvudstaden. Jan Fredriksson körde oss upp till Stockholm efter ett matstopp på Dinners i Arboga. Vår ordförande Lennart Björck hade bokat in oss på Zinkensdamms vandrar hem. Vandrahem och vandrarhem, jag tyckte mer det liknade ett hotell. Mycket fint var det med god frukost och trevlig miljö.
Efter lite vila var vi alla festklädda och redo för att bege oss till blå hallen i förbeställda taxibilar. Vi äntrade röda mattan och blev fotograferade av en fotograf som för dagen var anställd av FUB för att bevaka hela kvällen. Innan galan skulle ta sin början så minglade vi runt lite med andra festklädda besökare från hela Sverige.

stordstolt1517

stordstolt1518

stordstolt1519

stordstolt1520

stordstolt1521

Thomas Jansson ordförande i riks FUB tog till orda och hälsa oss välkomna liksom riksklippans ordförande Anders Peterson. Värdpar och konferencierer på galan var Anna Hildingsson och Anders Wieslander. Anna är vice ordförande i Riks Klippans styrelse. Klippan är en sektion inom FUB som drivs av personer med utvecklingsstörning. Anders Wieslander är ordkonstnär, poet och kulturarbetare på Medis5.

stordstolt1522

stordstolt1523

stordstolt1524

stordstolt1525

stordstolt1526

Sedan tog galan sin början. Som jag skrev tidigare så delades det ut tio priser till olika personer och organisationer. Jag publicerar nedan samtliga vinnare. Vill ni ha juryns fullständiga motiveringar så finns dessa på FUBs hemsida.

Årets stördaste forskargärning: Iréne Johansson
En kvinna som ägnat ett helt liv åt att ge barn och vuxna med språksvårigheter möjligheten att uttrycka sig.

Årets stördaste skola: Mora folkhögskola och Kerstin Gatu.
En skola som lyckats göra hela Sverige till ett enda klassrum med hjälp av deras distansutbildning.

Årets stördaste arbetsgivare: ICA Sverige.
Ett företag som med sina 1400 butiker över hela Sverige förstått möjligheten med att anställa 1300 personer med funktionsnedsättning

Årets stördaste affärsidé: Funki Models och Lou Rehnlund!
Ett företag som en gång för alla bevisar att skönhet kan göra världen lite bättre.

Årets stördaste konsthall: Sandgrunds Konsthall, Lars Lerin och Manoel ”Junior” Marques Lerin!
En konsthall som förstår värdet av att släppa fram unika konstnärer.

Årets stördaste välgörenhetsinsamling: Erik Fredlund
En person som med två tomma händer och ett par gympadojor visade att allt är möjligt. Till exempel att samla in 37.012 kr till FUB.

Årets stördaste idrottsklubb: Åsarnas IK och Kristina Göransson!
En anrik klubb som varit på glid i snart hundra år, och som i år arrangerade världsmästerskapen i skidor för personer med utvecklingsstörning.

Årets stördaste komiker: Erik Löwenthal!
Skaparen av föreställningen ”I Fadern, sonen och Försäkringskassans namn.”

Årets stördaste sponsorinsats: Zlatan Ibrahimović
En person som ytterst gjorde det möjligt för Sveriges fotbollslandslag för lindrigt utvecklingsstörda att delta i fotbolls-VM i Brasilien. Och som Zlatan själv sagt: ”Fotboll ska spelas av alla, oavsett kön, handikapp eller inte.”

Årets stördaste tv-kanal: TV4
En kanal som har modet, och den goda smaken, att på bästa sändningstid gå i bräschen för program som är unika. ”En annan del av Köping”, ”Trollkarlen från Glada Hudik” och nu senast ”Heja Sverige” bjuder in hela Sverige till en värld som för få känner till.

Stolt Galans Specialpris: Sonja och Malin
Ett pris som hyllar det viktigaste som finns: vänskap mellan människor. Årets vinnare har varit vänner sedan förskolan. Inget tycks stoppa dessa två. Att ta sig igenom läxor, snöstormar och fjällandskap går lätt när de hjälps åt.

stordstolt1527

stordstolt1528

stordstolt1529

stordstolt1531

stordstolt1532

Mellan prisutdelningarna var det underhållning av bland andra Per Granberg/Charta 77, Lotta Engberg, Carl Dyall, Clara Olsson och Drifters med Erica Sjöström för att välja några. Lotta Engberg var som vanligt på glatt humör när hon bjöd på några av sina största hits. Dyall visade vilket proffs han är som dansare och musiker. Clara Olsson hade jag aldrig hört live men hon imponerade stort på mig.

stordstolt1533

stordstolt1534

stordstolt1535

stordstolt1536

stordstolt1537

Sen hade man en speciAlgäst från Australen som drog stor uppmärksamhet. Självaste galaprinsessan Madeline Stuart. Madeline Stuart har på en mycket kort tid blivit känd världen över och utmanat synen på personer med funktionsnedsättning. Madeline är den första, professionella, vuxna modellen med Downs syndrom i världen. Många var det som ville fotografera sig tillsammans med henne.

Det var en mycket trivsam gala och det märktes att det ligger mycket arbete bakom detta. Jag vill rikta ett stort tack till Riks FUB och Riks Klippan inom FUB för en otroligt väl genomförd gala.

stordstolt1538

stordstolt1540

stordstolt1541

stordstolt1542

stordstolt1543

Men ingen gala utan mat. Det var fösta klass på maten som serverades. Rena nobelmiddagen må jag säga. Till huvudrätt var det Halstrad laxöring, gotlandsgrönsaker, örtpotatispurré med vitvinssås. Till efterrätt blev det vanilj och hallonsorbet. Alltsammans smakade underart. Maria som var med i vårt sällskap behövde specialkost och även det funkade fint efter samtal med självaste hovmästaren som gjorde besök vid vårt bord. Jag var glad för efterrätten. Annars brukar det i 90% av fallen vara något som innehåller antingen choklad eller nötter. Men det verkar som om någon tänkt till. Stort tack.

stordstolt1544

stordstolt1545

stordstolt1546

stordstolt1547

När alla priser var utdelade blev det efterfest i Gyllene salen. Där var det dans till ett av Sveriges största och mest populära dansband nämligen Drifters med sångerskan Erika Sjöström. Underart att se vilken glädje och kärlek denna tjej utstrålar tillsammans med sina grabbar i orkestern. Dock tog en liten stund innan dom kom i gång då det var tänkt att en hiphop grupp vid namn ”Enheten” skulle uppträda. Men tekniken ville inte riktigt vara med dom så de fick uppträda efter Drifters istället.

Efter att Drifters sista toner ebbat upp samlade vi för att åter ta taxin genom den kyliga stockholmsnatten mot vandrarhemmet. Det var ett otroligt glatt och nöjt gäng som gick till sängs denna natt. Jag kan nog skriva under för oss alla att det var en otroligt mycket trevlig kväll.

stordstolt1548

stordstolt1549

stordstolt1550

Publicerad: 2016-01-06 23:02:13

admin