Filatelistföreningens oktobermöte

17 okt
Bild från vårat föreningsmöte
Bild från vårat föreningsmöte

Dansbandsnörd. ja kanske förvisso. Men det är inte enbart dansband som hägrar i mitt liv. En hobby jag även har är att samla på frimärken. Det är en rolig och avkopplande hobby.För er som inte vet vad filateli är för något kan jag berätta följande.

Filateli är samlandet och studiet av frimärken och helsaker såsom vykort och brev.
Frimärkssamlande har förekommit i stort sett lika länge som det har funnits frimärken, det vill säga sedan mitten av 1800-talet. Till att börja med samlades bara stämplade frimärken. Målet var att samla ihop alla märken som över huvud taget givits ut.

Allteftersom värdet på de äldsta frimärkena steg och postverken gav ut allt fler frimärken blev det nödvändigt att specialisera samlandet. Detta skedde genom att man valde att samla endast från ett land. Denna form av filateli kallas idag klassisk filateli eller landssamlande.

Numera är det vanligt att man begränsar sig till en viss period i ett lands frimärksutgivning för att man ska kunna samla ihop alla förekommande varianter.

Filatelisttillbehör
Filatelisttillbehör

Jag är medlem i Kristinehamns Filatelistförening. En förening med ett 50-tal medlemmar. Av dessa är c:a 20-25 aktiva medlemmar som kommer och besöker våra möten som hålls i vår föreningslokal i Capellahuset å Spelmansgatan i Kristinehamn. En gång i månaden har vi möten. På våra möten förekommer föreningsärenden, byten av frimärken, cirkulationssändningar, lotter, auktion samt servering av kafe med dopp.

I tisdags var vi ett 20-tal medlemmar på plats. Denna kväll hade Roland Widén i förening anordnat en tipstävling med frågor. Jag tyckte det var riktigt svåra frågor. Historia är inte min kopp te precis, så jag chansade och kryssade bara i ett svar på i stort sett alla frågor. Riktigt bra tycker jag.

Program för Kristinehamns Filatelistförening
Program för Kristinehamns Filatelistförening

Här ovan har ni vårt program för föreningen säsongen 2012-2013. Är nyfiken på vår verksamhet är det bara att pricka in ett datum och komma mer till våra möten för att se hur trevligt vi har det.

Dansband på Frimärken
Dansband på Frimärken
Publicerad: 2012-10-17 22:56:29

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.