Fin dagstur till Örebro

27 jul

Denna soliga begav vi oss till Örebro för lite shopping. Min bror fyller ju år snart så vi passade på åka till Mariebergs köpcentrum för att inhandla lite presenter. Det blev mestadels mjuka paket. Trots värmen var det mycket folk i de olika butikerna.

När vi kände oss klara här fort vi in till de mer centrala delarna av Örebro för lunmch. Vi landade till slut i Wadköping och restaurang Gamla Örebro.

Wadköping är ett friluftsmuseum i Örebro, tidigare benämnt kulturreservat. Museet har fått sitt namn av Hjalmar Bergmans fiktiva stad Wadköping. Området ligger i anslutning till Stadsparken och Svartån / Örebro kanal. I Wadköping har man samlat gammal bebyggelse från Örebros centrala delar. De äldsta husen är Kungsstugan från 1400- eller 1500-talet och Borgarhuset (”Cajsa Wargs hus”) från 1600-talet. Stadsdelen invigdes 1965 i samband med Örebros 700-årsjubileum.

Kan verkligen rekommendera maten på deras restaurang. Smakade underbart gott. Jag valde pasta med älg och hjort medans mor och far högg in på en utsökt lax.
Efter maten strosade vi bara runt och kikade på olika hemslöjd, konsthantverk och mycket mera. Sedan började suga i kaffetarmen på mina föräldrar. Jag dricker ju inte kaffe så jag har aldrig förstått mig på det där.

Kaffet och fika intogs på hög höjd. Närmare besämt uppe i svampen. Svampen är ett vattentorn i stadsdelen Norr i Örebro. Svampen ritades av arkitekterna Sune Lindström och Poul Kyhl vid AB Vattenbyggnadsbyrån (VBB) i Stockholm. Vattentornet är 58 meter högt och rymmer 9 miljoner liter vatten. Det invigdes i maj 1958

För att förhindra självmordshoppare från Svampens utsiktsaltan, lät Tekniska förvaltningen i Örebro kommun under våren 2012 klä in hela altanen med en nätbur. Detta ledde till att besökarantalet drastiskt minskade under sommaren 2012. Burens utseende kritiserades då den förändrade byggnadens formspråk. Länsstyrelsen i Örebro län medgav att nätburen fick finnas t.o.m. längst 2013-06-30, varefter ”den tillfälliga anordningen kommer att ersättas med en permanent lösning.

Under sommaren 2015 satts arbetet igång med att ta bort nätstängsel och montera fast en typ av glasbur som permanent skyddsanordning. Det arbete är nu slutfört och altanen är inglasad. Återigen kan man från Svampens höjd njuta av en vacker utsikt över Örebro.

Mätta på mat och upplevelser kryssade vi sedan sakta hemåt.

Publicerad: 2018-07-27 10:07:51

admin