Fin konsert med Erik Lihm och Morten Tinhnolt

6 jul

I måndags den 5/7 var det dags att åter igen få uppleva lite livemusik. Det är så underbart att kunna få möjligheten att ta del av detta i tider som dessa. Denna gång var det en konsert med Erik Lihm och Morton Tinholt.

Erik Lihm behöver väl knappast någon närmare presentation. Alla känner väl honom som keyboardist i Vikingarna. Men han har gjort så otroligt mycket mer så skulle jag berätta allt skulle de ta en hel kväll och mer där till. Morten Tinholt är en enormt duktig sångare från Norge. Han är en väldigt god vän till Erik sedan snart 30 år. De har spelat tillsammans väldigt många kvällar i olika konstellationer. Han var bland annat med i den första uppsättningen av Erik Lihms orkester. Morten har även sjungit i Vikingarna då de hade en väldigt lång speltid på Dansbandsveckan i Malung för ett par år sedan. Då avlastade han Christer Sjögren på ett 20 tal låtar. Han har i Norge varit med i dansbandet Casanova.

Men jag trodde först att de inte skulle bli någon konsert med tanke på vädret. När vi startade bilen hemma i Kristinehamn öppnade sig hela himlen och det var ingen hejd på regnandet. Men ju närmare vi närmade oss Karlstad blev det mer och mer sol vilket gav stora förhoppningar. Men det slog om. På vägen mot Rud där Erik bor kom regnvädret efter oss. Vi stannade vid en busshållplats och väntade på att regnet skulle ge med sig. Jag kikade i mobilen och väntade på att Erik skulle skriva ut att det blir inställt. Men jag tror att han och Morten har någon slags kontakt med han där uppe och pratade honom till rätta. För när vi suttit i bilen ett tag började det klarna upp lite och blå himmel med sol började skymta

Vi körde sedan fram till den lilla by där Erik bor, klev ur och tog plats på tomten mitt emot Eriks hus. Där huserar nämligen Café Hannah. Ett underbart sommarcafé som drivs av Hannah Regosa och Hannah Hermansson. Där serveras det gudomliga bakverk av alla dess slag. Just denna kväll körde de en specialvariant av sitt populära café och serverade då lyxvåfflor med grädde, chokladsås och dryck. Detta är verkligen värt ett besök. Det var bland de godaste våfflr jag ätit.
Se deras facebooksida för öppettider

När vi fått våra goda våfflor drog så musiken i gång. Det blev massor med härlig musik. Det blev så klart lite alster från Vikingarnas repertoar där Erik och Morten delade på sången.
Morten sjunger gudomligt bra. En röst som passar både till country, dansband och lite poppigare musik. Det blev allsång när de spelade ”Jag trodde änglarna fanns”. En låt som Ole Ivars spelat in med Wiliam Kristoffersen som upphovsman. Från Vikingarnas stora låtskatt bjöd de bland annat på ”Kan man älska nån på avstånd” av Karin Hemmingsson och Tommy Andersson, ”Till mitt eget blue Hawaii” av Rose-Marie Stråhle, Eriks egna ”Kommer du till sommaren”. En låt som de ned Vikingarna spelade in på tyska. Morten skojade och frågade om de skulle sjunga på den på tyska var på Erik svarade klockrent ”Nein”. På tyska heter låten förresten ”Sommerwind und Sonnenschein”. Mer allsång blev det i ”Leende guldbruna ögon”. En låt som faktiskt inte är svensk från början. Den heter i original ”Beautiful brown eyes”. Olle Bergman svarar för den svenska texten

Morten är inte bara en jätteduktig sångare utan även en låtkompositör av rang. En av hans kanske mest populära låtar är ”I wonder” som många band i både Sverige och Norge spelat in på platta. En underbart go countrydoftande dansbandslåt som jag personligen älskar. Jag satt bara och njöt av Mortens stämma. Det blev en härlig blandning av låtar och stilar vilket visar vilken musikalitet dessa grabbar besitter. Det blev låtar av Elvis, Tom Jones, Björn Afzelius och Eagles. Erik trakterar inte enbart klaviatur och dragspel. Han är även en duktig blåsare. Så med sitt flygelhorn bjöd han oss på ”Amazing Grace” så vackert så.

PÅ det stora hela blev det en mycket fin konsert med Erik och Morten. Det hela var mycket välordnat. Vi satt med bra avstånd till övriga besökare. Och hade man inte möjlighet att vara på plats kunde man njuta konserten via sociala medier då konserten streamades på Facebook. Tack Erik och Morten för en underbar eftermiddag/kväll. Och tror nu inte att de fick sluta när de spelat sin sista låt. Det blev så klart några extranummer. Med sådant vackert väder och trevlig atmosfär förstår jag att publiken inte ville gå hem.

Publicerad: 2021-07-06 22:35:36

admin